Udzielamy pomocy UPS z czym to sie je...

Discussion in 'Inne' started by henrykkwnto, Feb 16, 2021.

Loading...
  1. henrykkwnto
    Offline

    henrykkwnto Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    62
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +3 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53A 802.11n
    czolem,
    poprosilbym o garstke wyjasnien w kwestii ups'ow,
    - podlaczajac nas do gniazdek w ups z automatu podtrzymuje w nasie zasilanie, tyle ile starczy baterii w ups, tak?
    - podlaczajac nas z ups po usb (w dowolne gniazdko usb sie wpina taki ups do nasa?) zyskuje dodatkowa kontrole w nasie na wypadek spadku napiecia? np moge kazac wylaczyc nasa?
    - o co chodzi z ksztaltem napiecia wyjsciowego, czy w praktyce ma znaczenia sinusoida pelna i symulowana?
    - czy majac dwa nasy moge oba podlaczyc do jednego ups i miec nad nimi kontrole po usb? tylko ups ma zdaje sie jeden port tylko...
    - czy oprocz nasow moge do ups podlaczyc dwie listwy antyprzepieciowe do ktorych mam podlaczone ruter, tv, playstation, dekoder, modem, generalnie elektronike multimedialne (razem raczej nie dzialaja, wiekszosc w trybie czuwania) nie powinno to razem za duzo pradu pobierac...

    dzieki za info

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2 Build 20210210
    Model serwera: QNAP TS-453A
     
  2. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    435
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +82 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tak
    Tak, mozesz ustawic ze jak brakuje pradu w UPS, to nas sie wylaczy/zahibernuje.
    To troche skomplikowane... W bardzo bardzo duzym uproszeniu, symulowana sinudoida zawiera w sobie pewne znieksztalcenia ktore pozniej sa "kompensowane" na urzadzeniu koncowym. Jezeli te zniekształcenia sa male, akceptowalne, to urzadzenie sobie poradzi i nie bedzie problemu.
    Pelna sinusoida jest lepsza bo nie ma takich znieksztalcen.
    Mozesz, jeden bedzie dzialal jako master, drugi jako slave. Nie ma z tym problemu, mozna to wyklikac w samym qnapie.
    (Ten qnap ktory jest podpiety po USB, jest masterem, i on moze sie dzielic informacja z UPS z innym urzadzeniem.)
    Jak najbardziej, jeszcze jak. Ale jaki jest sens podlaczania telewizora do UPS?
    Jak chcesz pol domu podlaczyc do zapasowego zasilania to sobie kup generator a nie UPS :D
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 3
  3. henrykkwnto
    Offline

    henrykkwnto Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    62
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +3 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53A 802.11n
    nieee ;)
    po prostu mam kilka urzadzen wpietych do listw antyprzepieciowych i kombinuje coby te listwy wpiac do ups (ma akurat 4 gniazdka)
    nad takim sie zastanawiam CyberPower Value Pro 1000VA (VP1000ELCD-FR) w Morele.net
    te dwa gniazdka usb z frontu to do czego sluza?
    tylko nie wiem czy ten wyswietlacz to nie jest zbedna rzecz a pewnie swoje kosztuje
    a czy firma ma tu istotne znaczenie? ktoras szczegolnie polecana lub taka ktorej unikac?
    zerkam w te sinusoidy pelne i np tego cyberpower od 7 paczek sie zaczynaja, sporo...
     
  4. Dekrement
    Offline

    Dekrement Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    13
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Usb na przodzie to zapewne ładowarka. Jak dla mnie wyświetlacze i inne bajery są zbędne. Najczęściej UPS i tak jest gdzieś schowany.
    Może UT850EG-FR by ci wystarczył (słabszy model nie ma usb do komunikacji)? Sam się na niego czaję. Z tego co wiem to bezproblemowo współpracuje z Qnap.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. henrykkwnto
    Offline

    henrykkwnto Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    62
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +3 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53A 802.11n
    jeszcze takie pytanie, majac dwa nasy (ts453a i ds720+) ktorego lepiej podlaczyc pod usb i tym samym zrobic go masterem? czy ktorys z tych dwoch lepiej sie sprawdzi jako master?
     
  6. Kong
    Offline

    Kong Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 8, 2011
    Messages:
    83
    Local Time:
    4:37 AM
    Ratings:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jeśli ona są kompatybilne to podłącz do tego który dla ciebie jest kluczowy/ważniejszy.
     
  7. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    125
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dlaczego piszesz, że UT850EG-FR nie ma USB do komunikacji? Przecież z przodu jest gniazdko USB do podpięcia go do QNAPa. Nawet w innym temacie ktoś pisał, że wszystko działa OK.
    No chyba, że jesteś pewien, że to USB nie służy do tego to daj proszę znać. Potrzebuję kupić jakiś mały i tani UPS i właśnie przymierzam się do tego modelu, tylko chce być pewien, że działa z QNAPem bez problemu.
     
  8. Dekrement
    Offline

    Dekrement Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    13
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @maks87@maks87 źle mnie zrozumiałeś. UT850EG oczywiście ma usb i gada z Qnap. Model mniejszy, czyli UT650EG, usb nie posiada.
     
  9. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    125
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Aaa, no to faktycznie źle zrozumiałem. Tym bardziej się zdziwiłem bo właśnie w innych tematach pada info, że UT850EG działa z QNAPem.
    W takim razie go kupuję.