Rozwiązany Uruchamianie Mikrotik CHR w virtualisation station

Discussion in 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' started by Siona, Aug 5, 2016.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Associate

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    99
    Location:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czy ktoś uruchamiał CHR od mikrotika na Qnapie?
    Interesuje mnie, który obraz powinienem pobrać i jak przeprowadzić całą akcję. Chciałbym pobawić się Mikrotik Dude - do tego w zupełności wystarczy najniższa licencja CHR (darmowa).
     
  2. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja ! :)
    Działa. Odpalałem x86.
     
  3. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Associate

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    99
    Location:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czyli nie korZystałes z CHR tylko zwykły obraz x86 ?

    CHR ma darmową licencję do 1 mbps (do dude wystarczy)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    co to jest CHR od MikroTika ?
     
  5. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Associate

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    99
    Location:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  6. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak, potrzebny mi był w pełni funkcjonalny bez lymytów.
     
  7. slavo_s2k
    Offline

    slavo_s2k Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    18
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Odświeżam temat bo sam teraz podchodzę do tematu, pobrałem obraz x86 , wrzuciłem w VirtualizationStation , przydzieliłem 256mb ram + 1gb obraz hdd, odpaliłem i przy starcie kończy na "Looking for harddrives........" z komunikatem "FATAL ERROR: no harddrives found". Czy coś muszę inaczej skonfigurować?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    importować obraz OVA od MT
    upload_2020-11-15_12-20-17.
    poprawić:
    upload_2020-11-15_12-19-31.

    działa, ustawienia/pliki przeżywają reboot.
     
  9. slavo_s2k
    Offline

    slavo_s2k Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    18
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ok , działa, rozumiem, że to jest wersja ograniczona limitem transferu?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    to nie problem QNAPa, sprawdź na stronie MT.
     
  11. slavo_s2k
    Offline

    slavo_s2k Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    18
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    To wiem - chodzi o poziom licencji - free. Zainteresowała mnie kwestia instalacja wersji x86 ponieważ "mariuszsal" napisał, że zinstalował takowy i nie ma limitów, chciałem potestować jak by się ewentualnie sprawował w naszej sieci, a następnie i tak zakupić sprzęt. Z ograniczeniem 1mbps niewiele przetestuje, więc raczej będę musiał kupić sprzęt na testy.

    Edit:
    Doczytałem na stronie, że do x86 też trzeba licencję, więc to już nic nie zmienia :)
     
  12. jerry1333
    Offline

    jerry1333 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    82
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Jest dostępny 60 dniowy trial wiec testuj :)
     
  13. slavo_s2k
    Offline

    slavo_s2k Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    18
    Local Time:
    4:42 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Właśnie tak zrobiłem :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
Thread Status:
Not open for further replies.