Udzielamy pomocy UX-800P wysoka temp.

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika friz1985, 1 Kwiecień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam,
    Mam TS-853A i do niego podłączoną jednostkę rozszerzającą UX-800P (działa 1 mc).
    Dzisiaj wyskoczył błąd na UX-800P że jest za wysoka temperatura, pokazuje 104 stopnie - zainstalowane są tylko 3 dyski.
    Próbowałem restartować jednostkę i nie pomaga.
    Uruchomiłem jednostkę bez dysków i po jakiś 2 min po uruchomieniu temp tyła na poziomie 38 stopni i nagle skoczyła do 104.
    Przedmuchałem obudowę sprzężonym powietrzem i też nie pomogło (nie była zakurzona). Prędkość wentylatorów pokazuje 360 rpm.
    Doradzicie co jeszcze mogę zrobić. Mam zainstalowany najnowszy FV, czy można manualnie sterować prędkością wentylatorów w UX-800P?
    Jednostka ma jakiś 1 mc czy mogła się uszkodzić? Na 853A temp OK
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    obstawiam ze paste szlag trafił (bo tak długo ta jednostka na magazynie leżała).

    jak mozesz to ją po prostu wymień - jak smarowałeś CPU na laptopie to dasz rade, jak nie - zapytanie na helpdesk.qnap.com ewentualnie reklamacja
     
  3. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jestem serwisantem i z wymianą pasty nie byłoby problemu, chciałem to zrobić nawet wczoraj, ale obudowa jest zaplombowane, pewnie skończy się na tym że jutro odsyłam na gwarancje. Jeszcze skontaktuje się z helpdesk i zobaczę co oni powiedzą.
    Dziwi mnie jedno - że nie można sterować prędkością wiatraków w jednostce rozrzedzającej.
    --- Połączono posty, 4 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 2 Kwiecień 2018 ---
    Skontaktowałem się z helpdesk i powiedzieli żeby spróbować zrobić downgrade FV i zobaczyć czy pomoże. Niestety nie pomogło i muszę odsyłać jednostkę na gwarancje.
    Zdziwiłem się bo helpdesk powiedział że muszę reklamować u sprzedawcy a nie mogę przez nich, odpisali że w Polsce nie ma oficjalnego Serwisu Qnap i tylko przez sprzedawcę.
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    09:32
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Plombę da radę nie naruszyć przy użyciu suszarki, ale jak możesz odesłać na gwarancji to reklamuj.
     
  5. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Odświeżam temat.
    Za pierwszym razem sprzęt z reklamacji wrócił i objawy pozostały, serwis uznał że sprzęt działa prawidłowo.
    Wysłałem jeszcze raz i teraz wymienili mi jednostkę na nową.
    Dzisiaj ją podłączam i co dziwne problem nadal jest, po 2-3 min temperatura skacze od razu do 104 stopni.
    Mam zainstalowany najnowszy FW, co jeszcze może być nie tak???
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 554
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    104C?
    Możesz pokazać screena. Przy tej temperaturze to wiekszosc rzeczy by szlag trafił.
     
  7. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Zaraz przestawię jednostkę w inne miejsce ale wątpię żeby pomogło, jest przeskok temperatury z 39 na 104 stopnie.
     

    Załączone pliki:

    • qnap_1.
      qnap_1.jpg
      Rozmiar pliku:
      209 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      9237520bd35354a80e5d952dce6a11a9
    • qnap_2.
      qnap_2.jpg
      Rozmiar pliku:
      176,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      f09703cba1da218d603e5a12553a0376
    • qnap_3.
      qnap_3.jpg
      Rozmiar pliku:
      177,5 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      066146ae31a0905071c62a89d2935ee8
    • qnap_4.
      qnap_4.jpg
      Rozmiar pliku:
      177,8 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      07c5fc2b46954c91f5f5fcd5e66c950b
    • qnap_5.
      qnap_5.jpg
      Rozmiar pliku:
      272,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      335f01a1554fcf5940ea895f8582b727
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 554
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A to przypadkiem nie jest jakis blad oprogramowania? Taka temperatura systemu az jest niemożliwa.
     
  9. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Tylko pytanie jak to sprawdzić.
    Na TS-853A mam zainstalowany nanjowszy FW 4.3.4.0597.
    Jak za pierwszym razem kontaktowałem się z halpdesk to doradzili downgrade FW, cofnąłem się do 4.3.4.0427 i pokolenie coraz nowsze i nadal to samo.
    Teraz zastanawiam się jak zrobić żeby z 853A nie stracić danych a całkowicie od nowa go skonfigurować.
    --- Połączono posty, 11 Czerwiec 2018, Data oryginalnego postu: 11 Czerwiec 2018 ---
    Pytanie,
    Znajomy ma serwer TS-231P2 (sprawdziłem UX-800p jest kompatybilny), czy jak na UX-800p mam 3xHDD RAID 5, to czy jak podłącze do TS231P2 to od razyu wykryje mi tego raid-a, czy nie wykasuje mi danych z UX-800p???
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przy 90 stopniach CPU wyłączy przecież płytę główną ... błąd w oprogramowaniu prędzej

    a jak zrobisz test ręką, to jest faktycznie ciepły ten UX ?
     
  11. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Właśnie nie jest ciepły, na początku myślałem że płyta główna w UX-800p się uszkodziła, ale po wymianie na nowy jest to samo.
    Wymyśliłem jeszcze jedną rzecz żeby sprawdzić tylko nie wiem czy przez to nie stracę danych.
    Mam taki plan na TS853A wyjmę 8xHDD Raid 5 włożę czysty jeden dysk i zrobię startową konfiguracje. Wtedy sprawdzę czy to wina oprogramowania.
    Tylko czy po tym zabiegu jak włożę ponownie 8xHDD czy wszystko się ładnie uruchomi i będę miał dostęp do danych????
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak - konfig jest na dyskach.
     
  13. friz1985
    Offline

    friz1985 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS413j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    A jeszcze pytanie z poprzedniego posta:
    Znajomy ma serwer TS-231P2 (sprawdziłem UX-800p jest kompatybilny), czy jak na UX-800p mam 3xHDD RAID 5, to czy jak podłącze do TS231P2 to od razyu wykryje mi tego raid-a, czy nie wykasuje mi danych z UX-800p???

    Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE





    dla świętego spokoju - możesz zawsze dopytać wsparcie producenta ;)
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 554
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wykasuje.