Nie to że się pcham na siłę w IQSV.
Po pierwsze chciałbym mieć dostęp do swojej biblioteki z poza domu. I to udało mi się osiągnąć.
Uruchomiłem dostęp zdalny do biblioteki Plexa z Kodi poprzez plexbmc. Działa O.K.
W Kod dostęp zdalny jest niemożliwy.
Rozumiem więc że zdalny dostęp do zasobów Kodi poprzez np. BubbleUpnp nie jest możliwy? Lokalnie Bubble dziła dobrze i z Kodi i z Plex'em.
Dodatkowo udało mi się uruchomić zdalny dostęp poprzez web'a, choć nie wiem jeszcze czemu działa z telefonu, a nie działa z innego komputera. Ten sposób (poprzez web) bardzo obciąża serwer (ponad 95% zajętości proc.).
Po drugie czasem chciałbym ograniczyć ilość przesyłanych danych i tutaj niestety Kodi nic mi nie da bo przecież:
w Kodi traskoodowanie odbywa się po stronie klienta
I tutaj wracamy do jakiegoś serwera mediów który umożliwiałby mi zdalny dostęp do zasobów, ale umożliwiał transkodowanie w locie. Plex nie obsługuje IQSV więc przy transkodowaniu obciążenie procka wynosi ponad 85%. Dlatego szukam alternatywy, która pozwoliłaby mi zdalnie oglądać transkodowany film, ale pozostało by trochę mocy serwera dla innych usług czy osób
.
Może jest jakieś prostsze rozwiązanie dla mnie na które nie wpadłem jeszcze. Rzućcie pomysłem.
Dopiero zaczynam przygodę z NAS'em i te kwestie są dla mnie nowe.