Rozwiązany Virtualization station migracja na ssd

Discussion in 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' started by sznels, Mar 22, 2020.

Loading...
  1. sznels
    Offline

    sznels Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 2, 2018
    Messages:
    23
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    Witam,
    Zauważyłem przy indtalowaniu innych aplikacji ze pojawiła mi się możliwość zainstalowania aplikacji na innych dyskach niż gdy tam gdzie jest cały system qnap. Chciałem zmigrowac aplikacje virtalizacji na szybsze dyski ssd ( myśle ze może to poprawi wydajność maszyn) niestety to wyłączeniu virtalststion wciąż nie pokazuje się opcja migracji na inna partycje. Pytanie wiec czy virtalatstion nie może być na innej partycji niż ta systemowa ? I czy sama aplikacja ma wpływ na wydajność.

    potrzevuje tej wydajności ponieważ comarch Altum twierdzi ze maszyna może być za mało wydajna - mnie w sumie to trochę dziwi ponieważ mam enove , subiekta , elisoft i wszystko śmiga aż miło - tylko to zamula i ma odpowiedzi z dysków do 9-12 ma a inne bazy po 2-4

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.1.1Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP 1282T
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Nie ma wpływu na wydajność. Same maszyny przenieś na SSD.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. sznels
    Offline

    sznels Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 2, 2018
    Messages:
    23
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    Dziękuję Silas za informacje - wiec nic z tym nie robię.
    Nie odzywasz się do mnie na skype :-(
    Maszyny mam na SSD spięte w raid chyba 10 dla zabezpieczenia.
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    NIe, bo raz uzyta pozostanie w pamięci (cache).

    Przenieś VMki na dyski SSD i tyle.
     
  5. sznels
    Offline

    sznels Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 2, 2018
    Messages:
    23
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    obrazy iso mam na ssd - lecz aplikacja jest virtualstation jest zainstalowana na dyskach systemowych HDD
     
  6. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    przemyśl co napisałeś i co myśmy z Silasem napisali.

    ISO to nie VMka ( i jej PLIKI ).
     
  7. sznels
    Offline

    sznels Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 2, 2018
    Messages:
    23
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    przemyślałem i chyba nie możemy się zrozumieć. WMki -to masz na myśli aplikacje czy maszyny zainstalowane w tej aplikacji ?
     
  8. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    przez VMkę w branży rozumie się pliki składające sie na maszynę czyli:
    • pliki konfiguracji
    • plik z dyskiem
    Skoro trzymasz obraz dysku VM na dyskach mechanicznych .. nie nasz problem - raport z programu ma sens.
     
  9. sznels
    Offline

    sznels Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 2, 2018
    Messages:
    23
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    ale ja nie trzymac obrazów na dyskach mechanicznych tylko na ssd
    Aplikacja sama VM jest zainstalowana na dyskach mechanicznych - i stąd pytanie czy można aplikacje przenieść na SSD i czy to poprawi jeszcze wydajność. Wracamy do punku wyjścia..
    Aplikacja jest na Datavol1 -a to dyski mechaniczne - załacznik
    Maszyny i ich pliki są na SSD - załącznik
     

    Attached Files:

  10. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:21 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    o właśnie - takiego info nie mieliśmy !

    to nic więcej nie poprawisz.

    no może poza dyskami NVMe ;)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1