Rozwiązany Własna domena i nie używanie numerów portów

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika spietrza, 26 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Pliki edytuje w WinSCP albo TextEdit. Sprawdziłem zmiany pod MC i w jednym przypadku jakieś dziwne krzyżyczki były a w drugim kropki skasowałem i jest lepiej.
    Zrobiłem plik .htaccess i wszedłem na forum :) an tylko przy pierwszym, przy drugim wywaliło błąd 404 z ptakiem :)

    Czy wersja htaccess będzie lepsza od index.php ??
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oczywiście, że tak.
    PHP jest dodatkowym interpreterom, którym musi przetworzyć kod a htaccess to rulesy.
    I dziwie się, że wcześniej Ci tego sposobu nie podałem.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    a powiedz mi tylko dlaczego dla pierwszego adresu działa strona a dla drugiego 404 się wyświetla ??
    Jak patrzę na plik odwołania do stron są identyczne dla obu.

    A jak można włączyć SSL w tej metodzie ??
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Muszę Cię przeprosić, ale dziś Ci już nie pomogę :) Nawaliłem się piwkami...
    Za to @rithien@rithien jest: delphi koda, linuxa majsta, apasz lover :)
    rithien aka admin equalizer dlaczego 404? :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dzisiaj w nocy jeszcze zmieniłem adresy odwołań do mojej strony. Poszedłem spać i wstałem aby cieszyć się że działa.
    Jednak wygląda to tak że jedynie działa pierwsza strona podana w pliku a drugiej nie znajduję kompletnie. Coś tak samo jak w przypadku tego że z Twoimi ustawieniami 404 się pojawiał.
    Kod (Apache configuration):
    1. <IfModule mod_rewrite.c>
    2.     RewriteEngine On
    3.  
    4.     RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(file\.)?adres.pl$ [OR]
    5.     RewriteRule ^(.*)$ https://forum.qnap.net.pl/$1 [R=301,L]
    6.  
    7.     RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(vid\.)?adres.pl$ [OR]
    8.     RewriteRule ^(.*)$ https://forum.qnap.net.pl/$1 [R=301,L]
    9.  
    10. </IfModule>
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pamiętaj, aby podczas eksperymentowania z .htaccess restartować przeglądarkę a czasem nawet cache. Wrzuć zrzuty ekranów z przekierowań przeglądarki i wklej swój plik .htaccess.
     
  7. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    .htaccess kod
    Kod (Apache configuration):
    1. <IfModule mod_rewrite.c>
    2. RewriteEngine On
    3.  
    4. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(pliki\.)?adres.eu$ [OR]
    5. RewriteRule ^(.*)$ http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html [R=301,L]
    6.  
    7. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(pobierz\.)?adres.eu$ [OR]
    8. RewriteRule ^(.*)$ http://adres.eu:8100/ [R=301,L]
    9.  
    10. </IfModule>
    Natomiast przy wywołaniu pierwszego adres (pliki.adres.eu) w przeglądarce pojawia się: http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html
    przy drugim adresie (pobierz.adres.eu) pojawia się strona http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html

    I dodatkowa opcja czy można użyć stron https z ssl ??
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    • Piwo Piwo x 1
  9. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dzięki, ale skasowanie OR dało tylko efekt że pierwszy adres działa prawidłowo a drugi cisza. Kurde wpisując drugi adres coś tam przeglądarka mieli i chciałbym wiedzieć co dokładnie robi.

    Poszukałem w necie kreatorów do pliku .htaccess ale muszę więcej poczytać bo na razie takie coś wywaliłem ale to nic wspólnego z Twoim kodem nie ma

    Kod (Apache configuration):
    1. //301 Redirect Old File
    2. Redirect 301 pliki.adres.eu http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html
    3.  
    4. //301 Redirect Entire Directory
    5. RedirectMatch 301 pobierz.adres.eu(.*) http://adres.eu:8100//$1

    Działa !!!!!!!!!!
    Mój błąd w porcie był w drugim adresie ale dziwne że nawet weryfikator nie wywalił błędu :)
    Dzięki Mariusz.


    A wiesz coś na temat SSL, jak nie zaczynam czytać :)


    [Edit] Co do SSL wystarczy wpisać odpowiedni adres i hula jak ta lala
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  10. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    113
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Witam,

    Czy rozwiązanie będzie działać z sub domenami typu ddns?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ProxyPass nie jest dobrym rozwiązaniem. A używanie numerów portów jest 1337 :)