Udzielamy pomocy Własna domena pod stałym publicznym IP

Discussion in 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' started by Cid, Jan 2, 2020.

Loading...
  1. Cid
    Offline

    Cid Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    2
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    null
    TVS-x73 null
    Dobry wieczór,

    próbuję podpiąć domenę wykupioną w hitme.pl na swojego Qnapa. Mam stałe, publiczne IP.

    W hitme.pl przekierowałem NS na dns mojego usługodawcy (supermedia). Usługodawca potwierdził, że konfiguracja DNS jest poprawna i zadał pytanie: czy domena, którą wykupiłem została dodana do serwera? Prawdę mówiąc, nie znalazłem żadnej informacji w Internecie na ten temat, mianowicie: jak dodać domenę do serwera? Proszę o jakieś wskazówki w tej kwestii.


    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TVS-473e
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    pytanie dostawcy brzmi:
    czy pod tym adresem masz serwer WWW który działa i odpowiada na żądania dostarczenia strony ?

    po apachowemu :

    upload_2020-1-2_20-20-12.

    upload_2020-1-2_20-20-53.

    a Ty jaki serwer WWW masz dostępny ?
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Musiałbyś mieć swój serwer DNS.
    W Twoim przypadku jeśli nie postawiles bind9 i nie dodaleś domeny, to zapytaj dostawce czy możesz on hostować domene, a Tobie przekierować A na Twój adres IPv4.
     
  4. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Czemu nie zrobisz stałego przekierowania zeby domena wskazywala twoj adres ip? ( przekierowanie DNS poprzez ip (A lub AAAA)
     
  5. Cid
    Offline

    Cid Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    2
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    null
    TVS-x73 null
    Standardowy serwer www wbudowany QTS. Plliku .conf nie mam.
     
  6. ixdude
    Offline

    ixdude Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    13
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Ja zrobiłem tak, że w hostingu z którego korzystam, dodałem sobie domenę i wyedytowałem wpisy DNS (cPanel > Zone Editor).
    Poprawiłem istniejące A records i dodałem kilka dodatkowych aby wskazywały mój publiczny IP i voila.
    Tak jak napisał Silas Mariusz, jedyne co potrzebujesz to serwer DNS, a który nie musi być (a nawet nie powinien być) na twoim hoście.
     
  7. Kingu
    Offline

    Kingu System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Nov 19, 2015
    Messages:
    104
    Local Time:
    5:51 PM
    Ratings:
    +17 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Polecam darmowe hostowanie swoich DNSów na CloudFlare - działa porządnie, szybko i niezawodnie (u mnie już od lat)
     
    • Piwo Piwo x 1