Oprogramowanie dostępne dla tego produktu
Program WD Red SMART Load/Unload — napęd 3,5"
Ważne! Jeżeli zainstalowana jest blokada wyskakujących okienek, możliwe, że będzie wymagane jej wyłączenie w celu pobrania oprogramowania poniżej.
Opis
To oprogramowanie zmienia zachowanie dysku tak, aby czekał on dłużej przed przeniesieniem głowic w pozycję parkowania i wyłączeniem wszystkich niepotrzebnych urządzeń elektronicznych. Oprogramowanie jest przeznaczone do uaktualnienia następujących dysków twardych: WD RED 3,5”
UWAGA: Nie uruchamiać tego oprogramowania z twardymi dyskami innymi niż te wymienione powyżej.Podczas aktualizowania oprogramowania układowego nie wolno wyłączać komputera. Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenie dysku twardego i utratę danych.
Obsługiwane systemy operacyjne
Instrukcja
Pliki dostępne do pobrania
Strona producenta: Pomoc techniczna WD / Downloads (Pobieranie) / SATA & SAS / WD Red
Notka użytkownika:
Otóż wyszła jakaś seria ze źle ustawionym czasem bezczynności dysków ( 8 sekund. )
Nie wiem dokładnie co to oznacza, natomiast po pół roku natłukło mi load_cycle_count do 160 tyś. Jest to naprawdę dużo, tym bardziej, że na moim QNapku trzymam fotki i czasem obejrzę jakiś film. Podobno gwarancja dysków będzie uwzględniana do wartości 300 tyś (load_cycle_count). W więc moje dyski po roku straciły by gwarancję... Na szczęście wyszła na to łatka i zmienia czas z 8 na 300 sek. ( o ile dobrze doczytałem, bo mój angielski kuleje mocno )
Ja już zastosowałem łatkę i zadziałało, dzięki temu wydłużyłem sobie żywotność dysków, a na ile czasu, to się okaże
Gdyby ktoś nie widział gdzie sprawdzić load_cycle_count załączam screen
Przepraszam jeżeli jest coś niebyt jasne.
Jeżeli ktoś z forumowiczów jest fachowcem w tej dziedzinie, to proszę o wsparcie i dopisanie ważnych informacji których ja nie umiałem napisać
Pokaż załącznik 5732
- Windows
- Windows i Linux
- Program WD Red SMART Load/Unload — napęd 3,5"
Program WD Red SMART Load/Unload — napęd 3,5"
- Version (Wersja):
- Data wydania: 12/20/2013
Ważne! Jeżeli zainstalowana jest blokada wyskakujących okienek, możliwe, że będzie wymagane jej wyłączenie w celu pobrania oprogramowania poniżej.
Opis
To oprogramowanie zmienia zachowanie dysku tak, aby czekał on dłużej przed przeniesieniem głowic w pozycję parkowania i wyłączeniem wszystkich niepotrzebnych urządzeń elektronicznych. Oprogramowanie jest przeznaczone do uaktualnienia następujących dysków twardych: WD RED 3,5”
UWAGA: Nie uruchamiać tego oprogramowania z twardymi dyskami innymi niż te wymienione powyżej.Podczas aktualizowania oprogramowania układowego nie wolno wyłączać komputera. Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenie dysku twardego i utratę danych.
Obsługiwane systemy operacyjne
- Windows x86
- Windows x64
- Linux x32
- Linux x64
Instrukcja
- Ważne: Przed aktualizacją oprogramowania układowego, upewnij się, że wszystkie ważne dane mają kopie zapasowe, i że dysk jest usunięty z macierzy RAID (macierz jest offline).
- Pobierz uaktualnienie oprogramowania WD5741.
- Rozpakuj plik i umieść go w łatwym do znalezienia miejscu w systemie Windows:
- Otwórz okno wiersza poleceń.
- W wierszu poleceń przejdź do katalogu zawierającego te programy.
- Uruchom plik
wd5741 -?
<-- to spowoduje wyświetlenie zwięzłej instrukcji obsługi. - Wykonaj polecenie plik
wd5741 -d?
<-- to spowoduje wyświetlenie listy napędów. - Wykonaj polecenie
wd5741 -d#
<-- to spowoduje uaktualnienie napędu o danym numerze z poprzedniej listy. - Wykonaj polecenie
wd5741 -dall
<-- to spowoduje podjęcie próby uaktualnienia wszystkich wymienionych napędów.
- Otwórz okno terminala.
- W wierszu poleceń przejdź do katalogu zawierającego te programy.
- Wykonaj polecenie
sudo ./wd5741x## -?
<-- (## = 32 lub 64) — to spowoduje wyświetlenie zwięzłej instrukcji obsługi. (wykonanie powyższego polecenia będzie wymagało podania hasła administratora) - Wykonaj polecenie
sudo ./wd5741x## -d?
<-- — lista napędów. (kolejne polecenia sudo nie powinny wymagać podania hasła — jest ono tymczasowo zapamiętywane) - Wykonaj polecenie
sudo ./wd5741x## -d#
<-- uaktualnij napęd nr. # - Wykonaj polecenie
sudo ./wd5741x## -dall
<-- uaktualnij wszystkie napędy.
Bardzo ważne: Podczas aktualizowania oprogramowania układowego nie wolno wyłączać komputera. Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenie dysku twardego i utratę danych.
- Po zakończeniu wyświetlany jest komunikat o zaktualizowaniu oprogramowania układowego.
Pliki dostępne do pobrania
Strona producenta: Pomoc techniczna WD / Downloads (Pobieranie) / SATA & SAS / WD Red
Notka użytkownika:
Otóż wyszła jakaś seria ze źle ustawionym czasem bezczynności dysków ( 8 sekund. )
Nie wiem dokładnie co to oznacza, natomiast po pół roku natłukło mi load_cycle_count do 160 tyś. Jest to naprawdę dużo, tym bardziej, że na moim QNapku trzymam fotki i czasem obejrzę jakiś film. Podobno gwarancja dysków będzie uwzględniana do wartości 300 tyś (load_cycle_count). W więc moje dyski po roku straciły by gwarancję... Na szczęście wyszła na to łatka i zmienia czas z 8 na 300 sek. ( o ile dobrze doczytałem, bo mój angielski kuleje mocno )
Ja już zastosowałem łatkę i zadziałało, dzięki temu wydłużyłem sobie żywotność dysków, a na ile czasu, to się okaże
Gdyby ktoś nie widział gdzie sprawdzić load_cycle_count załączam screen
Przepraszam jeżeli jest coś niebyt jasne.
Jeżeli ktoś z forumowiczów jest fachowcem w tej dziedzinie, to proszę o wsparcie i dopisanie ważnych informacji których ja nie umiałem napisać
Pokaż załącznik 5732