Loading...

FAQ WD Red - Aktualizacja Firmware 12/20/2013 - Modyfikuje czas oczekiwania na przeniesienie głowic

To oprogramowanie zmienia zachowanie dysku tak, aby czekał on dłużej przed przeniesieniem głowic ...

  1. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    SMART ID 193 z tego co pisze na 1. screenie

    "LOAD_CYCLE_COUNT" - znowu nie przeczytał postu od A do Z
     
  2. warmer
    Offline

    warmer Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Messages:
    21
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x20/TS-x21 100 Mbps
    Przeczytał, ale z tego co zrozumiałem to ten parametr określa liczbę wykonanych cykli, a nie czas parkowania głowic (co zmienia łatka). A chciałem się tylko dowiedzieć czy muszę wgrywać łatkę, bo póki co to technicznie nie mam jak (brak stacjonarki) :-(
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Poszukaj u znajomego, gdziekolwiek. Chyba, że utrata dla Ciebie danych jest nieistotna.
     
  4. warmer
    Offline

    warmer Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Messages:
    21
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x20/TS-x21 100 Mbps
    Ok, poszukam. Mam tylko pytanie czy wyciągnięcie dysku odbywa się poprzez wyciągnięcie kieszeni na wyłączonym serwerze? Czy jeszcze jakieś softowe rzeczy trzeba zrobić? Dyski mam czyste, ledwie włożone więc danych nie mam żadnych
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    W takim wypadku wyłącz serwer i zaktualizuj oprogramowanie firmware dla wszystkich dysków. W przypadku wystąpienia awarii dysków serwerze, wymienia się je na gorąco.
     
  6. warmer
    Offline

    warmer Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Messages:
    21
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x20/TS-x21 100 Mbps
    Ok, dziękuję za pomoc :)
     
  7. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wracając do tematu..czy obecne dyski RED 3 i 4 TB maja nadal ten blad w firmware i trzeba przestawiac? czy juz maja poprawione firmware ? (moze ktos z was ostatnio kupowali moze podzielic sie opinia)
     
  8. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Messages:
    78
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Moje REDy 4TB z grudnia ubieglego roku mają fabrycznie najnowszy firmware. Mysle, ze wszystko, co teraz wychodzi z fabryki ma najaktualniejszy.

    Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka
     
  9. Rob392
    Offline

    Rob392 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 16, 2015
    Messages:
    8
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x69L 10 Mbps
    Powroce do tematu. Najnowszy firmware zczytany z dysku WD red 3TB który kupiłem wczoraj jest 82.00A82. Na około 2 letnich mam 80.00A80. Co ciekawe próba wgrania nowego poprzez wd5741.exe na te starsze dyski kończy sie informacją " Drive update not needed"...
     
    • Piwo Piwo x 1
  10. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:16 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Czy HardWare rev jest taki sam? :> bo jesli nie, to nie bedize update.
     
  11. Rob392
    Offline

    Rob392 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 16, 2015
    Messages:
    8
    Local Time:
    11:16 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x69L 10 Mbps
    Tak to prawda. Mam różny hardware. Przy okazji może to wyjaśnić jakie jest "lekarstwo" na problemy niektórych dysków z parkowaniem głowicy. Sprawdzilem oba modele i wygląda na to że WD30EFRX-68AX9N0 ma firmware 80.00A80 i te modele ponoć nie mają problemu z parkowaniem, a ten drugi, teoretycznie nowszy WD30EFRX-68EUZN0 ma firmware 82.00A82 i te modele ponoć mogą być problematyczne. Zakładam oczywiście że w tym nowym problem jest już rozwiązany przez fabrykę.
    A skoro już w tym grzebie, czy traktował ktoś swoje dyski WDIDLE3.exe ? Jeśli tak to jaki czas parkowania mieliście z fabryki i jaki ustawiliście?