Loading...

FAQ WD Red - Aktualizacja Firmware 12/20/2013 - Modyfikuje czas oczekiwania na przeniesienie głowic

To oprogramowanie zmienia zachowanie dysku tak, aby czekał on dłużej przed przeniesieniem głowic ...

  1. Dlugoszp
    Offline

    Dlugoszp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 4, 2014
    Messages:
    15
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x20/TS-x21 802.11n
    Oprogramowanie dostępne dla tego produktu

    Program WD Red SMART Load/Unload — napęd 3,5"
    • Version (Wersja):
    • Data wydania: 12/20/2013

    Ważne! Jeżeli zainstalowana jest blokada wyskakujących okienek, możliwe, że będzie wymagane jej wyłączenie w celu pobrania oprogramowania poniżej.


    Opis
    To oprogramowanie zmienia zachowanie dysku tak, aby czekał on dłużej przed przeniesieniem głowic w pozycję parkowania i wyłączeniem wszystkich niepotrzebnych urządzeń elektronicznych. Oprogramowanie jest przeznaczone do uaktualnienia następujących dysków twardych: WD RED 3,5”

    UWAGA: Nie uruchamiać tego oprogramowania z twardymi dyskami innymi niż te wymienione powyżej.Podczas aktualizowania oprogramowania układowego nie wolno wyłączać komputera. Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenie dysku twardego i utratę danych.


    Obsługiwane systemy operacyjne
    • Windows x86
    • Windows x64
    • Linux x32
    • Linux x64

    Instrukcja
    1. Ważne: Przed aktualizacją oprogramowania układowego, upewnij się, że wszystkie ważne dane mają kopie zapasowe, i że dysk jest usunięty z macierzy RAID (macierz jest offline).
    2. Pobierz uaktualnienie oprogramowania WD5741.
    3. Rozpakuj plik i umieść go w łatwym do znalezienia miejscu w systemie Windows:
      1. Otwórz okno wiersza poleceń.
      2. W wierszu poleceń przejdź do katalogu zawierającego te programy.
      3. Uruchom plik wd5741 -? <-- to spowoduje wyświetlenie zwięzłej instrukcji obsługi.
      4. Wykonaj polecenie plik wd5741 -d? <-- to spowoduje wyświetlenie listy napędów.
      5. Wykonaj polecenie wd5741 -d# <-- to spowoduje uaktualnienie napędu o danym numerze z poprzedniej listy.
      6. Wykonaj polecenie wd5741 -dall <-- to spowoduje podjęcie próby uaktualnienia wszystkich wymienionych napędów.
      Linux:
      1. Otwórz okno terminala.
      2. W wierszu poleceń przejdź do katalogu zawierającego te programy.
      3. Wykonaj polecenie sudo ./wd5741x## -? <-- (## = 32 lub 64) — to spowoduje wyświetlenie zwięzłej instrukcji obsługi. (wykonanie powyższego polecenia będzie wymagało podania hasła administratora)
      4. Wykonaj polecenie sudo ./wd5741x## -d? <-- — lista napędów. (kolejne polecenia sudo nie powinny wymagać podania hasła — jest ono tymczasowo zapamiętywane)
      5. Wykonaj polecenie sudo ./wd5741x## -d# <-- uaktualnij napęd nr. #
      6. Wykonaj polecenie sudo ./wd5741x## -dall <-- uaktualnij wszystkie napędy.
      Uwaga: sudo jest poleceniem otwierającym dostęp superużytkownikowi / użytkownikowi root.

      Bardzo ważne: Podczas aktualizowania oprogramowania układowego nie wolno wyłączać komputera. Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenie dysku twardego i utratę danych.

    4. Po zakończeniu wyświetlany jest komunikat o zaktualizowaniu oprogramowania układowego.
    Uwaga: Jeżeli masz problemu z aktualizacją oprogramowania układowego dysku podłączonego do kontrolera PCI Serial ATA lub kontrolera Serial ATA RAID, zainstaluj dysk w systemie z połączeniami Serial ATA bezpośrednio na płycie głównej (kontroler Onboard Serial ATA) i spróbuj ponownie.


    Pliki dostępne do pobrania
    Nazwa plikuRozmiar pliku
    wd5741.exe (x86 and x64)212 KB
    wd5741x32295 KB
    wd5741x64341 KB


    Strona producenta: Pomoc techniczna WD / Downloads (Pobieranie) / SATA & SAS / WD Red


    Notka użytkownika:

    Otóż wyszła jakaś seria ze źle ustawionym czasem bezczynności dysków ( 8 sekund. )
    Nie wiem dokładnie co to oznacza, natomiast po pół roku natłukło mi load_cycle_count do 160 tyś. Jest to naprawdę dużo, tym bardziej, że na moim QNapku trzymam fotki i czasem obejrzę jakiś film. Podobno gwarancja dysków będzie uwzględniana do wartości 300 tyś (load_cycle_count). W więc moje dyski po roku straciły by gwarancję... Na szczęście wyszła na to łatka i zmienia czas z 8 na 300 sek. ( o ile dobrze doczytałem, bo mój angielski kuleje mocno )

    Ja już zastosowałem łatkę i zadziałało, dzięki temu wydłużyłem sobie żywotność dysków, a na ile czasu, to się okaże :)

    Gdyby ktoś nie widział gdzie sprawdzić load_cycle_count załączam screen :)

    Przepraszam jeżeli jest coś niebyt jasne.
    Jeżeli ktoś z forumowiczów jest fachowcem w tej dziedzinie, to proszę o wsparcie i dopisanie ważnych informacji których ja nie umiałem napisać ;)

    upload_2014-6-6_9-6-20.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ustawiono czas do parkowania głowic na 300
     
  3. masqar
    Offline

    masqar Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    75
    Location:
    Kraków (Myślenice)
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +14 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Czyli muszę wyciągnąć dyski z Qnap'a; podpiąć pod laptopa (mam przejściówkę SATA/USB), a następnie zaktualizować, każdy dysk z osobna tą metodą z konsoli?
     
  4. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Messages:
    942
    Location:
    opolskie
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +227 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    "Po" USB tego bym nie czynił ...
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    369
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +125 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    @masqar@masqar niestety czeka cię wachlowanie dyskami i podpinaj je pod SATA, ja miałem taka zabawę z 4 takimi sztukami i mało tego po każdej operacji odpalałem QNAP-a żeby być pewnym że nic oprócz zamierzonej operacji nie stało się z dyskiem, bo raczej głupio by było po całej operacji dowiedzieć się że w jej wyniku rozjechał się RAID. :)

    Najgorsze w tym wszystkim jest to że mam jeszcze 14 takich w dwóch innych QNAP-ach i to dopiero będzie zabawa :p
     
    • Piwo Piwo x 1
  6. Tokk
    Offline

    Tokk Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 6, 2014
    Messages:
    8
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Ten problem dotyczy wszystkich dysków WD RED czy jakiejś konkretnej partii? Mam 2 takie dyski 3 TB kupione ok. roku temu.
     
  7. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    sprawdz wpisy SAMRT i bedziesz wiedzial - tak jak w 1 poscie.
     
  8. masqar
    Offline

    masqar Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    75
    Location:
    Kraków (Myślenice)
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +14 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dobrze, tylko Ja i znajomi w okolicy posiadają tylko laptopy, więc pozostaje mi kupić kabel, który mogę wpiąć bezpośrednio do SATA i wyprowadzić na zewnątrz aby podpiąć te dyski. Znajdę taki np. na ebay?
     
  9. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    nie jestem przekonany zeby takie cos zadzialalo, dyski 3.5" potrzebuja zewnetrznego zasilania - laptop nie pociagnie, no chyba ze to iMac - laptop w desktopie.
    NIe wiem czy soft pozwoli odpalic firmware update, jesli dysk jest podpiety przez USB, spotkalem sie wielokrotnie ze dysk jest nierozpoznawany przez to, ze kieszen USB jest widziana zamiast dysku. nie wiem, czy da rade zrobic tak (nie mam doswiadczenia - jeszcze)
    w NASie - dysk "wylaczyc z macierzy" - powinien byc jeszcze widziany przez system - jesli tak, to z consoli odpalic soft do flashowania przeznaczony na linuxa - nie wiem czy do tego trzeba montowac naped czy nie i czy montowanie jest rownoznaczne z powrotem dysku do macierzy.
    To sa czysto teoretyczne rozwazania.
     
  10. przemyslaw.janus
    Offline

    przemyslaw.janus Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    93
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +18 / 5 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    sa stacje dokujace do dyskow 2.5 cala / 3,5 cala - cena od 70zl wzwyz, stacje wyposazone sa w rozne wejscia wiec nie powinno byc problemu
     
  11. Dlugoszp
    Offline

    Dlugoszp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 4, 2014
    Messages:
    15
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x20/TS-x21 802.11n
    Ja też miałem problem, bo w domu tylko lapka posiadam. Więc zaniosłem do pracy, podpiąłem pod stacjonarkę uruchomiłem z linii poleceń programik, wybrałem odpowiedni dysk, coś tam zamieliło i skończone. Cały proceder zajął jakieś 5 min. ( Oczywiście nie zrobiłęm tego na dwóch dyskach od razu. ) Najpierw jednego dnia jeden dysk, zaniosłem do domu, osadziłem w QNapie, a następnego dnia drugi dysk, bo nie wiedziałem czy przypadkiem nie potracę jakiś danych.
    Zakończone powodzeniem, czego i Wam życzę ;)

    PS.
    Mój kumpel kupił WD RED jakieś kilka miesięcy temu i po odpaleniu programiku dostał komunikat, że jego ten problem nie dotyczy. :) Więc należy sprawdzić w SMART dysku twardego na QNapie, lub odpalić programik :)
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Messages:
    942
    Location:
    opolskie
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +227 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Oj Panowie - wszyscy, usb to usb i rządzi się swoimi prawami obojętnie co się do niego "zapnie".
    Aby "poprawić HDD" musi być podłączony bezpośrednio do stosownego interfejsu w który jest wyposażony z tytułu przesyłania doń sterujących instrukcji "niskopoziomowych", których pośredniczące pierdołki nie przeniosą bądź zignorują, z powodu przesyłanych adresów sprzętowych.
    ;)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Tutaj zgadzam się z kaktusem. Jeśli nawet po USB da się to zrobić, to nie będzie to bezpieczna metoda.
     
  14. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    369
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +125 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Powie mi ktoś jak z tego odczytać load_cycle_count? Bo jakoś nie pałam chęcią wyjmowania po kolei dysków.

    red.PNG
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Wg definicji >> Ilość cykli zaparkowania/wyparkowania głowic ze strefy parkowania.

    upload_2014-6-30_9-54-49.

    Innymi slowy ile razy Ci dysk sie wylaczyl/wlaczyl + przeszedl w stan "hibernacji" - oszczednosci energii - z tego co pamietam.
     
  16. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    369
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +125 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No dobra walnąłeś mi definicje która znam a moje pytanie jest proste jak mam odczytać ilość cykli z tej wartości: 0x31e
     
  17. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
  18. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    369
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +125 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No właśnie tez tak kombinowałem ale szczerze mówiąc nie jestem w 100% pewny czy tak na pewno jest. No nic narazie sobie odpuszczę bo jak patrze na ta ilość dysków to mi przechodzi ochota na jakąkolwiek zabawę :)
     
  19. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    10:53 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Gdzies widzialem tool - komende pod linucha - do zrzucania wartosci, zaraz zapodam linka

    idle3-tools
     
  20. warmer
    Offline

    warmer Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Messages:
    21
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x20/TS-x21 100 Mbps
    wiem, że odkopuję temat, ale który parametr podaje w/w czas parkowania głowic?