In progress Widocznos qnap w sieci

Tom47-1

Passing Basics
Beginner
Jan 3, 2020
4
2
3
49
QNAP
TS-219P
Ethernet
100 Mbps
Witam wszystkich , na forum jestem nowy, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z widocznością qnap. Mam sieć złożona z kilku PC win 10 jednego komputera Mac, dwóch serwerów qnap. Adresy w sieci przydziela router. Problem polega na tym że z chwilą wyłączenia komputera Mac lub odłączenia od niego przewodu LAN jeden z qnap znika z sieci na pozostałych komputerach z win 10. Niedostępne są udziały sieciowe. Nie wykrywa go Qfinder nie można znaleźć go też po adresie IP. Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
 

prozak64

Entry Technician
Q Associate
Nov 6, 2016
94
5
8
57
QNAP
TS-x53A
Ethernet
Thunderbolt 20Gb/s
Jak włączone jest odnajdowanie sieci na komputerach z windows10 to może Panel sterowania -> Programy i Funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows
i tam "Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS"
z pozycjami podrzędnymi:
"Klient SMB 1.0/CIFS"
"Serwer SMB 1.0/CIFS"
"SMB 1.0/CIFS Automatic Removal"
Wszystkie te funkcje należy włączyć.
Jeśli funkcje te były włączone, należy je wyłączyć, a następnie włączyć ponownie.
Potem restart systemu. Miałem podobnie i to pomogło na dwóch komputerach z windows11.
 
  • Sad
Reactions: pigers

Tom47-1

Passing Basics
Beginner
Jan 3, 2020
4
2
3
49
QNAP
TS-219P
Ethernet
100 Mbps
Dziekuje za wszystkie wskazówki, opiszę sieć: Router przydziela adresy w sieci wszystkim urządzeniom i jest połączony z całą resztą poprzez niezarzadzalny switch. Wlaczony jest DHCP z rezerwacja adresów. Po wypieciu kabelka LAN z komputera MACBook po chwili qnap znika z sieci , po ponownym podłączeniu kabelka LAN do komputera MACBook wszystko wraca do normy. Z drugim qnap nic takiego się nie dzieje jest dostępny cały czas. Wygląda to tak jakby qnap był połączony przez MAC. Czy jest możliwe aby MAC udostępniał zasoboby qnap w sieci?

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
 

Tom47-1

Passing Basics
Beginner
Jan 3, 2020
4
2
3
49
QNAP
TS-219P
Ethernet
100 Mbps
Nie jest połączony, wszystkie urządzenia połączone są do switcha . Przepnę kabel do innego gniaza.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
 

Ice

Qnap reseller / Ubi advisor
Q's Excellence
Jan 16, 2018
1,092
1
326
83
35
QNAP
TVS-x72n
Ethernet
10 GbE
Możesz zrobić backup routera, zrobić DHCP i zobaczyć jak się urządzenia zachowują?
 

Tom47-1

Passing Basics
Beginner
Jan 3, 2020
4
2
3
49
QNAP
TS-219P
Ethernet
100 Mbps
Dziękuję za wszystkie przesłane sugestie i wskazówki które ostatecznie doprowadziły do rozwiązania. Choć nie rozumiem dlaczego ale sprawę rozwiązało wyłączenie w opcjach Apple Networking i restart routera.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
 
  • Like
Reactions: pigers and Pawliko

miro002

Nowy użytkownik
Noobie
Jan 8, 2022
4
0
1
41
QNAP
TS-410
Ethernet
10 Mbps
Mam podobny problem od wczorajszej aktualizacji Qnapa do wersji 5.0.0.1891, choć może to być akurat zbieg okoliczności. Konfigurowałem połączenia VPN i w pewnym momencie program Qfinder Pro przestał widzieć Qnapa. Zmapowane dyski sieciowe także nie są dostępne. Na innym komputerze ten sam problem. Na smartfonie apka Qfile działa poprawnie i widzi wszystkie udostępnione foldery. Czy ktoś mógłby mi cos doradzić lub miał podobny problem?
 

miro002

Nowy użytkownik
Noobie
Jan 8, 2022
4
0
1
41
QNAP
TS-410
Ethernet
10 Mbps
Nie. Jest wyłączony. Dla sprawdzenia odinstalowałem także wszystkie programy VPN i usunąłem profile z ustawieniami VPN oraz wyłączyłem serwery i klienty VPN.
 

miro002

Nowy użytkownik
Noobie
Jan 8, 2022
4
0
1
41
QNAP
TS-410
Ethernet
10 Mbps
Włączyłem QuFirewalla na moment i wyłączyłem ponownie i jest już OK. Nie mam pojęcia dlaczego coś blokowało, skoro nie włączałem go wcześniej. W każdym razie dzięki za pomoc.