Wybór dysków

mab83

Entry Technician
Q Associate
2 Marzec 2014
50
17
8
41
QNAP
TVS-x82
Ethernet
1 GbE
Udało mi się zakupić TVS-882 w okazyjnej cenie i noszę się teraz z wyborem dysków do niego, w związku z dość sporym wydatkiem zamierzam dyski kupować stopniowo zaczynając od 1 a następnie dokupywać kolejne takie same i przechodzić kolejno w konfiguracje 1 dysk single, 2 dyski RAID 1, 3 i 4 dyski RAID 5, 5 i 6 dysków RAID 6, czy takie przechodzenie w konfiguracjach jest możliwe? Na dyskach będzie postawiony pool, chciałbym snapshoty najważniejszych danych wysyłać na stary NAS. Celuję w dyski 10-12 TB i tutaj pojawia się moje pytanie - jakie dyski wybrać, zastanawiam się nad dyskami Ironwolf PRO i WD Red PRO, a może pójść w klasę enterprise WD Gold lub Seagate EXOS. NAS stoi na moim biurku, więc poziom hałasu jest dość istotny. Dodatkowo docelowo mają się pojawić 4 dyski SSD SATA (jeden m.2 Samsung EVO 860 już jest na początek pod system, aplikacje i VS) w RAID 5 także stopniowo rozbudowywane (czy mieszanie 2 dyski 2,5" i 2 dyski m.2 jest możliwe, wg. mnie nie powinno być problemów, ale może jest inaczej)?

Wcześniej miałem TS-251 z 2 dyskami WD Red 3TB jako single disk z kopią na dysk zewnętrzny, przez cały czas nie narzekałem na tą konfigurację, 0 problemów. NAS stał w tym samym miejscu i był praktycznie niesłyszalny.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. exos
  2. Seagate exos
  3. Enterprise czy gold