Pomoc Wybór konfiguracji dysków

witek95

Entry Technician
Q Associate
24 Luty 2018
35
3
8
34
Warszawa
QNAP
TS-x53B
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry,

Od 8 lat jestem posiadaczem serwera TS-653B, a w nim posiadam SSD 2x WD Blue (250 GB, RAID 1), na system, oraz 4x WD Gold (10 TB, RAID 5), na dane.
I że zaczyna mi brakować miejsca zaczynam się zastanawiać jak do tego podejść.

Głównie zastanawiam się nad jednym z dwóch wariantów:

Wariant A (na papierze tańszy w realizacji):
Dołożyć dwa kolejne dyski 10 TB, oraz zmienić RAID 5 na RAID 6. Licząc się, że za nie długi czas, może któryś z dysków zacząć sypać błędami.

lub

Wariant B (zapewne bardziej przyszłościowy):
Wymienić wszystkie dyski na większe (robiąc podmiankę), i póki co zachować RAID 5, oraz 2 sloty wolne.

I tu po za ewentualnym doradzeniem, na który wariant warto bardziej postawić (zakładam że większość wybierze wariant B), to jeszcze mam pytanie o to, jakie największe dyski ktoś, kto ma taki serwer używa u siebie?

Na stronie QNAP i sekcji poświęconej kompatybilności, są wymienione największe 14 TB dyski zarówno z serii Gold, jak i Ultrastar (HGST), którymi ewentualnie byłbym zainteresowany.
Za wszelkie rady, konstruktywną krytykę itd. z góry dziękuję.

Pozdrawiam

ja sie pytam , po co ci RAID5 czy RAID6 ?
Mam 4 dyski, więc najrozsądniej chyba jest mieć jakiś RAID, prawda? :)
W tym wypadku padło na RAID 5, największa pojemność i jeden dysk, który może ulec awarii. Chyba że jest jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem, to chętnie posłucham/przeczytam. RAID 6, jest "brany" pod uwagę, a nie coś koniecznym, to tak żeby była jasność

Wolałbym dwa razy RAID1 plus duży dysk na dane śmieciowe (filmy/seriale i inne syfy za którymi płakał nie będziesz)
zależy też od scenariusza - ja zakładam ze w razie awarii dużo szybciej odzyskam dane z RAID1 niż z RAID5 w warunkach domowych.

• Lubię to
Reakcje: witek95
Z RAID5 w przypadku awarii jednego dysku nie trzeba "odzyskiwać" danych bo są one nadal w 100% dostępne z tym że transfer jest realnie niższy o jakieś 30-40% do momentu zakończenia odbudowy. Sam zbudowałem RAID5 w 16-zatokowym QNAP na wszystkich 16 kieszeniach co finalnie okazało się gigantycznym problemem w momencie wypełnienia jego zasobów. Opcja wymiany każdego dysku po kolei by zwiekszyc pojemnośc macierzy to koszmar dla portfela oraz wiele godzin ryzykownych podmianek. W tej chwili kompletuję dyski 30Tb Seagate Exos by cały ten zestaw 16 sztuk starych 16Tb HDD RAID5 zlikwidować za jednym zamachem. Co za układ finalnie zrobię, szczerze to jeszcze nie jestem zdecydowany. Ale na pewno nie zrobię jednej puli na wszystkich dyskach. Najbliżej jestem chyba jednak RAID5, ale max na 8 dyskach by znowu nie obudzić się z ręką w nocniku w przypadku jak się wypełni w całości. Zdecyduje w marcu.

• Love
Reakcje: SiewcaRyżu