Dzieki za taką odpowiedz.. których brakowało miOkreśl ile danych chcesz przechowywać, ile danych przyrasta w trakcie roku, ile danych możesz stracić albo sprzed ilu dni kopia danych będzie wystarczająca do normalnej pracy - dzięki temu można określić rozmiar dysków, rodzaj raid i politykę bezpieczeństwa (politykę kopii zapasowych).
Nie korzystam czesto z archiwum, ale jeśli już potrzebuje to jak każdy chcialbym mieć dostęp nawet zdalnie jeśli coś starego... Backup moge robić co jakis czas.. a w międzyczasie kopie z kompa i tak na podręcznym 2,5" ssd... czasem używam app zdalnego pulpitu
Wcześniej pisałem... mam różne pary dysków hdd.. pojemności wzrastały od np. 640GB po 4TB.... mało używane... bo przy zgrywaniu i kiedy potrzeba z czegos starego skorzystać.. NAS traktowałbymjako duzy magazyn... zeby w koncu uporzadkować dane i miec wygodny dostep oprócztych kopii na starszych HDD
Rozumiem... Choc nigdy nie robiłem raid nawet na PC.... bo zawsze juzcos było na dysku... więc nie było wygodne usuwać dane zeby utworzyć RAID.. wiec znam tylko teoriePamiętaj tylko że odzyskiwanie danych z R5 jest czasochłonne w najlepszym wypadku.
a odzyskiwanie danych czy naprawa innych problemów z danymi zawsze są pracochłonne i stresujące
Ale liczę, że w R5 dane normalnie da się odzyskać a nie że to "kit/bajki"
Doczytam, ale raczej chodziło mi o czym pamietac i co ustawili ludzie z doświadczeniem przed używaniem NAS jako serwera danych - dla mnie NAS to też jedna z kopii danych... ale na dedykowanym sprzecie z własnym menedżerem i innymi apkami, po to zdecydowałem sie kupić a nie brnąć w kolejne parydyskówczy płatne chmury onlineZ tego co wiem domyślne ustawienia są poprawne i bezpieczne (o ile nie uruchomisz myqnapcloud).
Choć mam obawy o zdalny dostep... Po przeczytaniu innych dyskusji o atakach na NASy
Pisałem mam obecnie hdd 3,5" 2,5" i kilka ssd... ale obecnie dane są na dyskach HDD i chce zrobić z nimi porządek ale mieć do jednej z kopii zdalny dostęp (i zdecydowałem się na NAS)Kupić dysk USB SSD i kopiować dane na SSD (wtedy ogranicza cię USB 3.2 Gen1 ~625MB/s)
Mam zgrywać głównie z hdd... Wiec nie bede kupować dodatkowego SSD zgrywać z hdd i potem podłączać go pod usb zebyzgraćna NAS, chodziło mi o maksymalnie szybkie zgrywanie danych partimi z dysków hdd z ntfs do NAS a potem juz na spokojnie sortowanie w folderach i przenoszenie wewnątrz NAS
Wiadomym jest, że po to na forum piszemy aby nie robić czegokolwiek bez przemyślenia ale wymienić się wiedzą i skorzystać z doświadczenia innychNikt Ci nie zabroni krzyknąć YOLO i robić to od razu bez przemyślenia
Dlatego dopytuje o wszystko, zeby uniknąć błędow... bo jak czytałem dużo.. Nie chcę tracić czasu na metodę zbędnych błędów, których można uniknąć i nie powielać ich... Niestety niemam tyle czasu na testowanie i resetowanie do zera
Gdyby mozna bylo modyfikować ustawienia bez ingerencji w dane i RAID to moge bawić się i testować ale nie tracić czasu i czekać z tym co potrzebuję już mieć i korzystać z NAS bez kasowania danych
Ok.. doczytam lub Akademia QNAP... ale dopytam... to jak łączysz się ze zmiennym IP... bez myqnap.cloud i jakz przekierowaniem portówU mnie na neostradzie nie ma problemu.
Podpowiesz co gdzie ustawić żeby zadziałał zdalny dostęp?
Czyli.. Mam wierzyć, że QTS zainicjował się na SSD M.2 i to teraz dysk systemowy też na aplikacje.. bo w Akademia QNAP mówiono że apki będą instalowane na pierwszym woluminie (systemowym) w puli pamięci - u mnie z 3x dysków HDD a kolega pisał, że po to mam kupić dysk SSD i karte zeby były na QTS i aplikacje... Myślałem, że te partycje z QTS i apkami bedzie widać.. A tu chyba rozumiem, że to partycja ukryta na SSD M.2System instaluje się na dyskach które są w urządzeniu, jak zostawisz tylko dyski m.2 to tam się zainstaluje. Z tego co kojarzę to na dysku musisz potem ręcznie zrobić pulę / wolumin statyczny aby wykorzystać resztę przestrzeni na dane (dopiero po tym system kończy konfigurację tworząc domyślne udziały itd.) - mogę się mylić bo robiłem to dość dawno.
Rozumiem że reszte dostepnego miejsca na tym M.2 moge wykorzystać na wolumini przyspieszenie czy bufor... Ale przypuszczam ze nie mogę calego wolnego miejsca przydzielić na wolumin, bo wiecej bedzie potrzebne na qts i aplikacje