Rozwiązany Wydajność "Virtualization Station" i VM maszyn Qnap 253A

Discussion in 'iSCSI - Obiekty docelowe oraz dyski wirtualne' started by dESIGNEz, Oct 15, 2016.

Loading...
  1. dESIGNEz
    Offline

    dESIGNEz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 18, 2016
    Messages:
    18
    Local Time:
    1:32 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam, posiadam NAS QNAP 253 A i powoli zastanawiam się nad zbudowaniem czegoś lepszego z lepszym CPU na FREE NAS. Proszę o pomoc być może moje ustawienia nie są prawidłowe ale już nie wiem gdzie jest błąd. Czy po prostu procesor qnap daje rady. Dokupiłem ram do 16 GB ale nie widzę różnicy pomniędzy 8 a 16.
    Dyski WD RED Nas
    Ram 16 GB

    Na moim qnap mam
    * Ubuntu który muli się jak Windows
    * Windows 10 NET i HDD jest na "Wirtualnym" - nie wiem czy od początku a może jakiś czas temu zauważyłem że brakuje sterowników SCSI. Dostarczone przez QNAP nie są odpowiednie. Nawet sterowniki z folderu win10 nie są odpowiednie. Czy brak SCSI może znacznie obniżyć szybkość VM?

    Nie uruchamiam 2 jednocześnie ale sam Windows to maksimum możliwości QNap Viertualization Station ?

    Czy jak przeniosę VM na SSD zmiana prędkości będzie zauważalna?
    Menadżer zadań teraz
    Dysk 3 %
    Ram 38%
    Procesor - 38%

    Mimo że jest zapas to i tak działa tak jak powinno ( zbyt długo otwiera okna itd)

    Dodam również że Windows Server 2012 R2 działa znacznie szybciej kiedy go testowałem.
    Dyski są mechaniczne w tym samym czasie używam "HD Station" albo przynajmniej uruchomiony jest w tle + DLNA TwonkyMEdia.
    Proszę o wskazówki bo chciałbym "uczyć" się i testować różne rozwiązania.
    Proszę również o wskazówki odnośnie

    eSXI albo Xen na moim Qnap czy to możliwe? Czytałem że tak ale wszystkie poradniki są na podstawie znacznie starszej wersji oprogramowania która obecnie ma inne mechanizmy/wygląd/opcje i nie mogę ugryźć tego tematu a wolałbym używać coś z tych 2.
     
  2. dESIGNEz
    Offline

    dESIGNEz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 18, 2016
    Messages:
    18
    Local Time:
    1:32 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wydaje mi się że w moim QNAP Virtualizacja to bardziej chwyt marketingowy niż coś co można nazwać wirtualizacją. Można postawić kilka VM ale co z tego skoro tak się muli że nie ma to żadnego sensu.
    --- Połączono posty, Oct 15, 2016, Data oryginalnego postu: Oct 15, 2016 ---
    Jedyne co mnie przekonało to możliwość przypisania VM na wyjście HDMI ale chyba zbuduje coś
     
  3. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,342
    Local Time:
    2:32 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    do twoich potrzeb kup sobie serwer rackowy baw sie tam ... po czym wrócisz do QNAPa bo taki halas w domu Ci nie potrzebny
     
  4. dESIGNEz
    Offline

    dESIGNEz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 18, 2016
    Messages:
    18
    Local Time:
    1:32 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie chcę nic dużego wystarczy mi jakiś i5 na płycie MicroATX bez karty graficznej. 4 x 3.5 raid I+0 na DataStore i ze dwa SSD na VM. Gdybym chciał osiągnąć to co mogę za około 350 funtów na qnap musiałbym wydać pewnie z 900 funtów. Mogę go trzymać w szafce pod telewizorem.

    Chcę mieć uruchomione GitLab, Ubuntu, pfSense, Windows Server, Windows 10 na którym chcę mieć centrum multimedialne jak HD Station dostęp do kamer, Youtube

    Kupiłem qnap ze względu na Virtualizacje i HD Station bo jest ciekawa aplikacja do przechwytywania i zarządzania obrazem z kamer i licencja na chyba 4?. Wyświetlanie pulpitu czy obrazu z kamer na TV nie jest problemem ale podoba mi się to jak jest w HD Station jedna aplikacja zasługująca na nobla jeśli kiedyś będą dawać za osiągnięcia w IT :)

    DH Station jest aplikacją Qnap? czy może jakiś darmowy projekt zaadoptowany pod qnap?


    Cały czas się zastanawiam nad tym czy sprzedać bo nie chcę mieć 2 urządzeń które będą pełniły podobną funkcję. Albo sam coś złożę albo kupię typowy serwer w UK są w dobrej cenie ostatnio kupiliśmy do pracy HP 7 Generacji (jak na server jest cichy mamy też 2 6 Generacji i te są już głośne) z 64 GB ramu 2 x Xeon nie pamiętam jaki procek ale w sumie mamy 32 rdzenie ale można go porównać wydajnością do (por core) i5 6500. Do tego 2 dodatkowe karty internetowe po 4 porty każda, 4 Dyski SAN po 140+- GB każdy, Karta - FIber koszt serwera to 325 funtów. Dla siebie nie będę szukał nic tak mocnego ale myślę że zmieszczę się w 200 funtach.
    Mam dom więc server mogę trzymać w garażu.
     
  5. bwnuk
    Offline

    bwnuk Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 30, 2013
    Messages:
    46
    Local Time:
    2:32 PM
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Ja po kilku latach rozstaje się z VS na qnapie bo wydajność tych maszyn to nieporozumienie. U mnie działał na niej centos Linux z oraclem. Ja w dobrej cenie kupiłem mały PC dell z parametrami i5/16 GB ram/2 dyski SSD 960 GB i tu uruchomiłem vmware różnica kosmiczna.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    2:32 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    = czyli Celeron

    To trochę chyba przesadziles.

    Lepszy procek.

    Wirtualizacja zawsze wymaga CPU i RAM.

    Osobiście byłem zadowolony z serii x71, x73. A teraz na x77 miazga z wydajnością.
    Trzy VM, łącznie 48GB RAM przypisane, na nich hosting www z panelem Plesk, do tego na QNAPie Plex, na którym osiągam 8-11 jednoczesnych strumieniu transkodowanka w Plex.

    AMD Ryzen 5 1600 i 64GB RAM.