Help XDove qpkg - rewelacja, ale problem z IMAP

N

nedx

Passing Basics
Beginner
Apr 17, 2008
10
0
1
39
Witam
Zainstalowałem na swoim QNAP 109 (2.1.1) paczkę serwera email XDove. Polecam wszystkim - największa zaleta to to, że ma się wszystko w jednym miejscu.
Działa mi (tak jak zresztą wcześnie) - Xmail i phpxmail, a co za tym idzie uebimiau. Niestety nie udało mi się uruchomić do końca serwera IMAP.
Po wpisaniu komendy ps -ax w konsoli SSH jak to jest zalecone w troubleshooting na stronie http://wiki.qnap.com/wiki/Dovecot_Configuration wyświetlaja mi się:
1234 xmail 1628 S /usr/bin/XMail -X- -B- -Mr 24 -SX 2 -Qn 1 -Yt 1...
1932 admin 848 S /usr/sbin/dovecot -c /etc/dovecot/dovecot.conf
1933 admin 848 S dovecot-auth

brakuje natomiast:
31021 dovecot 240 S imap-login
3367 dovecot 412 S imap-login
22353 dovecot 876 S imap-login

Paczka, podczas instalacji nie wykazała żadnych błędów, załadowała się prawidłowo, utworzyła dwóch użytkowników xmail i dovecot.
Co z tym zrobić, żeby mi to wszystko razem grało jak trzeba?
Pozdrawiam
ML

Paollllo

Paollllo

Passing Basics
Beginner
Aug 28, 2008
14
0
1
Kraków
Cenne jest, że niektórzy próbują rozszerzyć możliwości qnapa sporym nakładem własnej pracy. Jednak moje doświadczenia z XMail, a później z XDove są takie, że roi się w tych paczkach od błędów, albo nie są do siebie i do qnapa dostosowane. Niewtajemniczony w linuxa lub niemający czasu czytać całych for straci najprawdopodobniej go dużo łącznie z nerwami.

Serwer poczty na qnapie był jednym z najważniejszych dla mnie elementów. Od samego początku są z nim problemy, najczęściej głupiej natury (np. błąd w kodowaniu hasła do skrótu MD5). Próbowałem po XMail stosować paczki QPKG - XDove 1.0, następnie 1.1 i 1.2. W każdym przypadlku są jakieś problemy i choć w końcu udaje się uruchomić częściowo działający serwer, okupione jest to dużym wysiłkiem i kombinacjami.

Wcześniej używałem służbowo M-Daemona pod Windows i problemy, które z nim wychodziły nigdy nie były tak bezsensowne i uniemożliwiające korzystanie z aplikacji. Po prostu były usuwane na bieżąco w następnej wersji. Nie było problemów z instalacją, ani jej upgradem.

Co się dzieje w linuksowym świecie, że trzeba zawsze znać szereg sztuczek, żeby soft po prostu poprawnie działał, bez cudów?

rithien

rithien

SysBob
Beginner
Dec 26, 2010
151
74
18
Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
biospassword.eu
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Odgrzeję temat i odpowiem :p Uroki linuxaaaaaaaaa! :D

GRATULACJE!
Zdobywasz złotą łopatę, za wykopalisko roku :)

Adizajn wieczorekrepublikapl grafika strony4 statuetki images zlotalopata

• Like
Reactions: kaktus
Silas Mariusz

Silas Mariusz

rm -rf /
Help us, GOD!
Apr 5, 2008
9,937
30
2,541
153
39
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
Dziękuje, podaruj złotego pingwina obecnym użytkownikom :)