XMail + PHPXmail QPKGized

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Serwer poczty - XMail + PHPXmail (webUI) już dostępny poprzez system paczek QPKG.

    Cechy
    * Serwer ESMTP server
    * Serwer POP3 server
    * Serwer Finger server
    * Multiple domains
    * Users don't need a real system account
    * SMTP relay checking
    * SMTP RBL maps check (rbl.maps.vix.com)
    * SMTP RSS maps check (relays.mail-abuse.org)
    * SMTP ORBS relay check (relays.orbs.org)
    * SMTP DUL map check (dialups.mail-abuse.org)
    * SMTP protection over spammers (IP based and address based)
    * SMTP authentication (PLAIN LOGIN CRAM-MD5 POP3/SMTP and custom)
    * SMTP ETRN command support
    * POP3 account synchronizer with external POP3 accounts
    * Account aliasing
    * Domain aliasing
    * Mailing lists
    * Custom mail processing
    * Locally generated mail files delivery
    * Remote administration
    * Custom mail exchangers
    * Logging
    * Multi platform
    * Domain message filters
    * Custom (external) POP3 authentication


    Proszę wykonać poniższcze czynności po zainstalowaniu paczki:

    1. Upewnij się, że poniższe porty zostały przekierowane:
    6017 (xmail remote control access)
    25 (smtp)
    110 (pop3)

    2. Wbudowany serwer Web (Apache) (Qweb) musi byc włączony aby miec dostep do PHPXmail.

    3. Aby dodac nowy serwer w PHPXmail:
    Server hostname: mail.yourdomain.com (podaj pelna nazwe domeny)
    Server port: 6017 (zostaw domyslnie)
    CTRL account: admin (domyslna nazwa uzytkownika)
    CTRL password: password (domyslne haslo uzytkownika)

    4. Jesli masz jakies pytania sprawdz oficjalna dokumentacje i pomoc dla XMail i PHPXmail:
    XMail configuration
    XMail admin configuration
    PHPXMail support forum


    Linki do pobrania v1.5 (Andy tej wersji nie publikuje):
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U

    zrobil downgrade do wersji 1.24:
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U
    nie mam pojecia czemu... mam tylko przypuszczenia ze 1.5 nie chce sie odpalac klikajac przycisk Enable w panelu QPKG - temat znam bo jestem jedyna osoba ktora poradzila sobie z tym problemem
    generalnie Andy proponuje uzywac wersji 1.24 ktora prawdopodobnie tez moze miec problem z przelaczeniem sie na Enable - wtedy trzeba zastosowac moj trick z libssl
     
  2. TakiMaly
    Offline

    TakiMaly Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Czy mógłbyś umieścić dokładny opis konfiguracji Xmail na QNAP'a, po załadowaniu paczki nic nie mogę zrobić nawet się zalogować, nie mówię o tym żeby założyć konto pocztowe.
    Pozdro.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    doswiadczenie z XMail mialem bardzo male
    moze ktos tutaj wie cos wiecej
    jak cos to bede instalowal i sie uczyl obslugi tego czegos :D
     
  4. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Dołączam się do prośby o jakiś tutorial bo zupełnie nie mogę sobie poradzić. Ja stanąłem na logowaniu do phpxmail, mimo wpisywania poprawnych danych nie mogę się zalogować i dostać do konfiguracji serwera.
     
  5. kragamon
    Offline

    kragamon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    A mi wyskakuje cos takiego "The requested URL '/phpxmail/index.php' was not found on this server." i nie mam pojecia to z tym zrobic. ;(
     
  6. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Być może masz wyłączony serwer www, wtedy jest taki komunikat.
     
  7. TakiMaly
    Offline

    TakiMaly Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Ciekawostką jest to że nawet nie można włączyć paczki, STATUS jest UNKNOWN. Sprawdźcie u Siebie, bo może u mnie coś nie abla.
    Pozdro.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    napiszcie wszyscy na jakich urzadzeniach testujecie i jaki firmware
    bedziemy cos dzialac
    zreszta zaraz sie za to biore :) ale z żonką musze jakis film ogladnac bo mi pluje ze nic nie robie tylko siedzie przy QNAP'ach ;]
     
  9. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    TS-109 II Version 2.1.0 build 0904T

    Testowałem 2 różne paczki: XMail_1.24_TS-109.qpkg i XMail_1.5_TS-109.qpkg. W obu przypadkach dokładnie te same objawy czyli paczka się instaluje i uruchamia, w phpxmail tworzę serwer i wpisuję dane do logowania, następnie nie można się zalogować na podany podczas dodawania serwera login i hasło.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jesli chodzi o kwestie braku uruchomienia sie ... rozwiazanie po angielsku napisalem anrazie na forum.qnap.com
    jutro przetlumacze na Polski... dzis juz nie mam sily
     
  11. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Zajrzałem ponownie do Xmail i już częściowy sukces mam, serwer działa i mogę się zalogować :) Ale nie było łatwo. Z nieznanych mi powodów phpxmail nie współpracuje z serwerem Xmail a w zasadzie używa innego standardu kodowania haseł co skutkuje właśnie brakiem możliwości zalogowania. Ściągnąłem program Xmail Manager i dołączone do niego narzędzie generuje prawidłowo zakodowane hasła, można więc zarządzać serwerem z poziomu tego właśnie programu. Nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim jak serwer pocztowy więc jestem na etapie poszukiwania jakiegoś przepisu co i jak bo mnogość opcji konfiguracyjnych mnie nieco przytłacza.
     
  12. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mozna prosic o przetłumaczenie ??
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Linki do pobrania v1.5 (Andy tej wersji JUZ nie publikuje):
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U

    zrobil downgrade do wersji 1.24:
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U
    nie mam pojecia czemu... mam tylko przypuszczenia ze 1.5 nie chce sie odpalac klikajac przycisk Enable w panelu QPKG - temat znam bo jestem jedyna osoba ktora poradzila sobie z tym problemem
    generalnie Andy proponuje uzywac wersji 1.24 ktora prawdopodobnie tez moze miec problem z przelaczeniem sie na Enable - wtedy trzeba zastosowac moj trick z libssl
     

    Załączone pliki:

    • phpxmail install.rar
      Rozmiar pliku:
      118,8 KB
      Wyświetleń:
      65
      MD5 Sum:
      47772ee308c2c2454be6a19bf6248a9c
  14. nedx
    Offline

    nedx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Linki nieaktywne.
    Bardzo proszę o reupload.
    Pozdrawiam
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    bo wersja 1.5 miala problemy
     
  16. zbynekb
    Offline

    zbynekb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Praha, Czechy
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czesc Silas, czesc damy i panowie,

    po przeczytaniu angielskiego i polskiego forum doszedlem do wniosku, ze cala sprawa XMail - to chaos i balagan. :-(

    Moja zasada: Nie dotykaj systemu, pod ktorym swietnie dzalajam wszystkie aplikacje dostarczone z fabryki (don't touch a running system). !!

    Jakiekolwiek zmiany w systemie (instalacje bibliotek, zmiana linkow) wczesniej lub pozniej prowadzi do klopotow s werzjami. :>

    Istnieja dwie alternatywy instalacji XMaila:
    1. ipkg
    2. qpkg

    Ad 2: Instalacja via QPKG paczke jest do kitu, bo nie dziala ENABLE. Nawet xmail nie mozna manualnie startowac. <wsciekly>
    Silas problem rozwiazal bo sie zna facet. <spoko> Niestety Silas instaluje jakies biblioteki do systemu i to jest przeciwko mojej zasady. Silas wie co robi, ale obawiam sie, ze po nainstalowaniu nowej wersji firmware moze dojsc do katastrofy. :|

    Ad 1: ipkg sie instaluje do sub-sub-directory bez dotkniencia systemu. Startowac mozna poprzez chroot i wsjo. Ta absolutna izolacja systemu od ipkg paczek mi sie podoba. tia

    Prosze o wasze zdanie - pragmatyczne - nie filizoficzne.
    Zbynek
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czesc

    wgranie tej biblioteki nie ingeruje z systemem poniewaz w QNAP'ie system jest powiedzmy "dwuwarstwowy".

    co mam na mysli?
    w katalogu root / znajduje sie caly system, natomiast w katalogu /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6 znajduje sie dodatkowe srodowisko
    wszystkie paczki instalowane sa na drugie srodowisko - wiec teoretycznie czystemu systemowi nie zaszkodzisz

    ale jesli chcesz zebym Cie zniesmaczył do QNAP'a to teraz czytaj uwaznie :)

    paczka jak rtorrent robiona przeze mnie instaluje sie do oddzielnego katalogu, a jej config do jeszcze innego
    oczywiscie wiekszosc paczek QPKG stworzonych przez QNAP'a tez sie tak instaluje
    jednak roznica pomiedzy moimi paczkami a ich, jest taka, ze moja nie wgrywa zadnych bibliotekow ani do systemu ani do srodowiska
    moje paczki nawet nie smieca symlinkami do plikow: co mam na mysli? tworzac paczke mialem jeden cel - nie integrowac jej z systemem
    tak aby byla niezalezna do pracy - sklonila mnie do tego mysl ze paczka moze przestac dzialac po upgradzie firmwaru

    a wiec jesli QNAP Ci smieci w srodowisku teoretycznie "niezależnym" od systemu, to wgranie tej jednej biblioteki nic nie zaszkodzi :)

    pozdrawiam
     
  18. zbynekb
    Offline

    zbynekb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Praha, Czechy
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czesc,

    z punktu kocepcyjnego, czytajac twoj post, mam wrazenie, ze jestesmy na tej samej fali - nie pomieszac wszystko zusammen do kupy, paczki (i wlasne paczki) trzymac oddzielnie od systemu.

    Z punktu technicznego twojim opwiedzeniam nie za bardzo rozumie. Chociaz sie znam na "normalnych" Linuxach i Unixach, na to co sie robi w QNAP-ie patrze jak krowa na pociag.

    SiLaS, poprosze cie o wskazowke, podpowiedz (hint, clue) - gdzie zaczac analize systemu, zeby zrozumiec
    1. gdzie co jest w systemie - devices, mtab
    2. jak system startuje

    Mysle, ze nie jestem sam, kto pragnie po zrozumieniu podstawowego konceptu firmware.
    Moze wystarczy tylko pare hasel (nie Potop). <glupi>

    pozdrowienia
     
  19. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witam, zgadzam się ze zbynekb - na pewno jest jeszcze kilka osób które chciałyby zrozumieć to i owo -ja na przykład chciałbym tylko wiedzieć - bez zrozumienia - za stary i za głupi już jestem na to (znaczy się na zrozumienie)

    - jaka jest struktura plików (gdzie do cholery są rzeczy uruchamiane po restarcie? na logikę jak zmieniam coś w /init.d to po restarcie powinno być widać jakieś zmiany a tak nie jest?) jeśli system nie uruchamia bezpośrednio skryptów init.d tylko z /etc/rcX.d to po co jest init.d?

    pozdrawiam, c.
     
  20. marcek
    Offline

    marcek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    53
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    odpalilem xdove bez problemu sie zainstalowalo i wlaczylo nawet moglem zalozyc domene konta - ba nawet moglem zalogowac sie przez uebimiau na swoje konto ALE bo musi byc ale - nic sie nie wysyla ani nie da rady przyslac nic na te konto.
    rzekierowania na routerku sa zrobione. co moze byc nie tak??
    H E L P
     

Poleć tę stronę