XMail + PHPXmail QPKGized

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Serwer poczty - XMail + PHPXmail (webUI) już dostępny poprzez system paczek QPKG.

    Cechy
    * Serwer ESMTP server
    * Serwer POP3 server
    * Serwer Finger server
    * Multiple domains
    * Users don't need a real system account
    * SMTP relay checking
    * SMTP RBL maps check (rbl.maps.vix.com)
    * SMTP RSS maps check (relays.mail-abuse.org)
    * SMTP ORBS relay check (relays.orbs.org)
    * SMTP DUL map check (dialups.mail-abuse.org)
    * SMTP protection over spammers (IP based and address based)
    * SMTP authentication (PLAIN LOGIN CRAM-MD5 POP3/SMTP and custom)
    * SMTP ETRN command support
    * POP3 account synchronizer with external POP3 accounts
    * Account aliasing
    * Domain aliasing
    * Mailing lists
    * Custom mail processing
    * Locally generated mail files delivery
    * Remote administration
    * Custom mail exchangers
    * Logging
    * Multi platform
    * Domain message filters
    * Custom (external) POP3 authentication


    Proszę wykonać poniższcze czynności po zainstalowaniu paczki:

    1. Upewnij się, że poniższe porty zostały przekierowane:
    6017 (xmail remote control access)
    25 (smtp)
    110 (pop3)

    2. Wbudowany serwer Web (Apache) (Qweb) musi byc włączony aby miec dostep do PHPXmail.

    3. Aby dodac nowy serwer w PHPXmail:
    Server hostname: mail.yourdomain.com (podaj pelna nazwe domeny)
    Server port: 6017 (zostaw domyslnie)
    CTRL account: admin (domyslna nazwa uzytkownika)
    CTRL password: password (domyslne haslo uzytkownika)

    4. Jesli masz jakies pytania sprawdz oficjalna dokumentacje i pomoc dla XMail i PHPXmail:
    XMail configuration
    XMail admin configuration
    PHPXMail support forum


    Linki do pobrania v1.5 (Andy tej wersji nie publikuje):
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U

    zrobil downgrade do wersji 1.24:
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U
    nie mam pojecia czemu... mam tylko przypuszczenia ze 1.5 nie chce sie odpalac klikajac przycisk Enable w panelu QPKG - temat znam bo jestem jedyna osoba ktora poradzila sobie z tym problemem
    generalnie Andy proponuje uzywac wersji 1.24 ktora prawdopodobnie tez moze miec problem z przelaczeniem sie na Enable - wtedy trzeba zastosowac moj trick z libssl
     
  2. TakiMaly
    Offline

    TakiMaly Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Czy mógłbyś umieścić dokładny opis konfiguracji Xmail na QNAP'a, po załadowaniu paczki nic nie mogę zrobić nawet się zalogować, nie mówię o tym żeby założyć konto pocztowe.
    Pozdro.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    doswiadczenie z XMail mialem bardzo male
    moze ktos tutaj wie cos wiecej
    jak cos to bede instalowal i sie uczyl obslugi tego czegos :D
     
  4. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Dołączam się do prośby o jakiś tutorial bo zupełnie nie mogę sobie poradzić. Ja stanąłem na logowaniu do phpxmail, mimo wpisywania poprawnych danych nie mogę się zalogować i dostać do konfiguracji serwera.
     
  5. kragamon
    Offline

    kragamon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    A mi wyskakuje cos takiego "The requested URL '/phpxmail/index.php' was not found on this server." i nie mam pojecia to z tym zrobic. ;(
     
  6. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Być może masz wyłączony serwer www, wtedy jest taki komunikat.
     
  7. TakiMaly
    Offline

    TakiMaly Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Ciekawostką jest to że nawet nie można włączyć paczki, STATUS jest UNKNOWN. Sprawdźcie u Siebie, bo może u mnie coś nie abla.
    Pozdro.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    napiszcie wszyscy na jakich urzadzeniach testujecie i jaki firmware
    bedziemy cos dzialac
    zreszta zaraz sie za to biore :) ale z żonką musze jakis film ogladnac bo mi pluje ze nic nie robie tylko siedzie przy QNAP'ach ;]
     
  9. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    TS-109 II Version 2.1.0 build 0904T

    Testowałem 2 różne paczki: XMail_1.24_TS-109.qpkg i XMail_1.5_TS-109.qpkg. W obu przypadkach dokładnie te same objawy czyli paczka się instaluje i uruchamia, w phpxmail tworzę serwer i wpisuję dane do logowania, następnie nie można się zalogować na podany podczas dodawania serwera login i hasło.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jesli chodzi o kwestie braku uruchomienia sie ... rozwiazanie po angielsku napisalem anrazie na forum.qnap.com
    jutro przetlumacze na Polski... dzis juz nie mam sily
     
  11. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Zajrzałem ponownie do Xmail i już częściowy sukces mam, serwer działa i mogę się zalogować :) Ale nie było łatwo. Z nieznanych mi powodów phpxmail nie współpracuje z serwerem Xmail a w zasadzie używa innego standardu kodowania haseł co skutkuje właśnie brakiem możliwości zalogowania. Ściągnąłem program Xmail Manager i dołączone do niego narzędzie generuje prawidłowo zakodowane hasła, można więc zarządzać serwerem z poziomu tego właśnie programu. Nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim jak serwer pocztowy więc jestem na etapie poszukiwania jakiegoś przepisu co i jak bo mnogość opcji konfiguracyjnych mnie nieco przytłacza.
     
  12. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mozna prosic o przetłumaczenie ??
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Linki do pobrania v1.5 (Andy tej wersji JUZ nie publikuje):
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U

    zrobil downgrade do wersji 1.24:
    TS-109 | TS-209 | TS-409 | TS-409U
    nie mam pojecia czemu... mam tylko przypuszczenia ze 1.5 nie chce sie odpalac klikajac przycisk Enable w panelu QPKG - temat znam bo jestem jedyna osoba ktora poradzila sobie z tym problemem
    generalnie Andy proponuje uzywac wersji 1.24 ktora prawdopodobnie tez moze miec problem z przelaczeniem sie na Enable - wtedy trzeba zastosowac moj trick z libssl
     

    Załączone pliki:

    • phpxmail install.rar
      Rozmiar pliku:
      118,8 KB
      Wyświetleń:
      66
      MD5 Sum:
      47772ee308c2c2454be6a19bf6248a9c
  14. nedx
    Offline

    nedx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Linki nieaktywne.
    Bardzo proszę o reupload.
    Pozdrawiam
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    bo wersja 1.5 miala problemy
     
  16. zbynekb
    Offline

    zbynekb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Praha, Czechy
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czesc Silas, czesc damy i panowie,

    po przeczytaniu angielskiego i polskiego forum doszedlem do wniosku, ze cala sprawa XMail - to chaos i balagan. :-(

    Moja zasada: Nie dotykaj systemu, pod ktorym swietnie dzalajam wszystkie aplikacje dostarczone z fabryki (don't touch a running system). !!

    Jakiekolwiek zmiany w systemie (instalacje bibliotek, zmiana linkow) wczesniej lub pozniej prowadzi do klopotow s werzjami. :>

    Istnieja dwie alternatywy instalacji XMaila:
    1. ipkg
    2. qpkg

    Ad 2: Instalacja via QPKG paczke jest do kitu, bo nie dziala ENABLE. Nawet xmail nie mozna manualnie startowac. <wsciekly>
    Silas problem rozwiazal bo sie zna facet. <spoko> Niestety Silas instaluje jakies biblioteki do systemu i to jest przeciwko mojej zasady. Silas wie co robi, ale obawiam sie, ze po nainstalowaniu nowej wersji firmware moze dojsc do katastrofy. :|

    Ad 1: ipkg sie instaluje do sub-sub-directory bez dotkniencia systemu. Startowac mozna poprzez chroot i wsjo. Ta absolutna izolacja systemu od ipkg paczek mi sie podoba. tia

    Prosze o wasze zdanie - pragmatyczne - nie filizoficzne.
    Zbynek
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czesc

    wgranie tej biblioteki nie ingeruje z systemem poniewaz w QNAP'ie system jest powiedzmy "dwuwarstwowy".

    co mam na mysli?
    w katalogu root / znajduje sie caly system, natomiast w katalogu /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6 znajduje sie dodatkowe srodowisko
    wszystkie paczki instalowane sa na drugie srodowisko - wiec teoretycznie czystemu systemowi nie zaszkodzisz

    ale jesli chcesz zebym Cie zniesmaczył do QNAP'a to teraz czytaj uwaznie :)

    paczka jak rtorrent robiona przeze mnie instaluje sie do oddzielnego katalogu, a jej config do jeszcze innego
    oczywiscie wiekszosc paczek QPKG stworzonych przez QNAP'a tez sie tak instaluje
    jednak roznica pomiedzy moimi paczkami a ich, jest taka, ze moja nie wgrywa zadnych bibliotekow ani do systemu ani do srodowiska
    moje paczki nawet nie smieca symlinkami do plikow: co mam na mysli? tworzac paczke mialem jeden cel - nie integrowac jej z systemem
    tak aby byla niezalezna do pracy - sklonila mnie do tego mysl ze paczka moze przestac dzialac po upgradzie firmwaru

    a wiec jesli QNAP Ci smieci w srodowisku teoretycznie "niezależnym" od systemu, to wgranie tej jednej biblioteki nic nie zaszkodzi :)

    pozdrawiam
     
  18. zbynekb
    Offline

    zbynekb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Praha, Czechy
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czesc,

    z punktu kocepcyjnego, czytajac twoj post, mam wrazenie, ze jestesmy na tej samej fali - nie pomieszac wszystko zusammen do kupy, paczki (i wlasne paczki) trzymac oddzielnie od systemu.

    Z punktu technicznego twojim opwiedzeniam nie za bardzo rozumie. Chociaz sie znam na "normalnych" Linuxach i Unixach, na to co sie robi w QNAP-ie patrze jak krowa na pociag.

    SiLaS, poprosze cie o wskazowke, podpowiedz (hint, clue) - gdzie zaczac analize systemu, zeby zrozumiec
    1. gdzie co jest w systemie - devices, mtab
    2. jak system startuje

    Mysle, ze nie jestem sam, kto pragnie po zrozumieniu podstawowego konceptu firmware.
    Moze wystarczy tylko pare hasel (nie Potop). <glupi>

    pozdrowienia
     
  19. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witam, zgadzam się ze zbynekb - na pewno jest jeszcze kilka osób które chciałyby zrozumieć to i owo -ja na przykład chciałbym tylko wiedzieć - bez zrozumienia - za stary i za głupi już jestem na to (znaczy się na zrozumienie)

    - jaka jest struktura plików (gdzie do cholery są rzeczy uruchamiane po restarcie? na logikę jak zmieniam coś w /init.d to po restarcie powinno być widać jakieś zmiany a tak nie jest?) jeśli system nie uruchamia bezpośrednio skryptów init.d tylko z /etc/rcX.d to po co jest init.d?

    pozdrawiam, c.
     
  20. marcek
    Offline

    marcek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    53
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    odpalilem xdove bez problemu sie zainstalowalo i wlaczylo nawet moglem zalozyc domene konta - ba nawet moglem zalogowac sie przez uebimiau na swoje konto ALE bo musi byc ale - nic sie nie wysyla ani nie da rady przyslac nic na te konto.
    rzekierowania na routerku sa zrobione. co moze byc nie tak??
    H E L P
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.