Udzielamy pomocy Zagineła baza danych mysql , jak odzyskać i dlaczego jej nie ma

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika sadosik, 18 Grudzień 2018.

Ładowanie...
  1. sadosik
    Offline

    sadosik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    08:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    802.11g
    TS-210 802.11g
    Witam
    Nie wie co się stało i nie wiem dlaczego ale zginęła baza danych mysql. Na qnap miałem postawioną aplikację www z bazą danych i nazwie "program" tam miałem ok 10 tabel po roku czasu znikneła baza "program" pozostał tylko strona www i nie mam kopi.
    Proszę o informację co mogło się stać czy w ogóle mogę to jakoś przywrócić ??


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.Build 20170901
    Model serwera: QNAP TS-220
     
  2. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Pytanie czy masz z czego przywrócić (backup)? Nie mamy informacji na temat ilości i "rozkładu" używanych przez Ciebie dysków, ale na początek polecam zalogowanie się przez SSH i sprawdzenie, czy plik z bazą istnieje fizycznie na dysku w ścieżkach typu:
    • /share/HDA_DATA/.@MySQL
    • /share/MD0_DATA/.@MySQL
    • /share/CACHDEV1_DATA/.@MYSQL
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 546
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +1 168 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a zmieniales firmware ?
     
  4. sadosik
    Offline

    sadosik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    08:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    802.11g
    TS-210 802.11g
    Nie mam z czego przywrócić i fizycznie nie ma plików.
    --- Połączono posty, 18 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 18 Grudzień 2018 ---
    Nic nie robiłem chyba że coś się zadziała z automatu bez mojej ingerencji.
     
  5. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    A sprawdzałeś (po SSH) czy plik bazy nadal istnieje?
     
  6. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    675
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +198 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dziwne to trochę, że zniknęła Ci akurat tylko jedna baza. Możesz powiedzieć coś więcej, bo póki co to nie za bardzo wiadomo czego szukać. Bazy ot tak sobie nie giną.
    Na czym masz tą stronę postawioną? (jakiś CMS typu joomla, wp czy coś innego)
    Co obsługiwała ta baza danych? (dotyczyła jakiejś pisanej przez Ciebie aplikacji czy czegoś zewnętrznego)
    Czy restartowałeś serwer SQL?
    Czy jesteś się do niego w stanie dostać przez phpMyAdmin?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. sadosik
    Offline

    sadosik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    08:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    802.11g
    TS-210 802.11g
    Sprawdziłem nie ma plików
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 546
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +1 168 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to przywrócić z kopi ... jak nie ma to masz problem.

    ProForma - zapytanie do wsparcia QNAP wysłane ?
     
  9. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    675
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +198 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Niestety tak tego nie sprawdzi. Nie ma takiej zasady, że baza musi być w folderach jakie podałeś. U mnie też tam nic nie ma, bo nie mam takich folderów. Ba, nawet nie mam nic podobnego do takich folderów i nie znaczy, to że nie mam bazy. Wprost przeciwnie, bawię się w projektowanie www i mam ich aktualnie kilkanaście.
    --- Połączono posty, 18 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 18 Grudzień 2018 ---
    Kolega @sadosik@sadosik, niestety nie napisał w zasadzie nic o problemie. To tak jak by powiedzieć - Nie ma mojego samochodu na parkingu a parking jest. Wiecie dlaczego go nie ma?
    Wybaczcie ale tak się nie da.
     
  10. sadosik
    Offline

    sadosik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    08:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    802.11g
    TS-210 802.11g
    Na qnap-e się nie znam ale z mysql mam styczność 10 lat . Tworząc bazę danych o nazwie "program" tworzy się w katalogu DATA podkatalog o nazwie "program" a w nim są pliki odpowiadające nazwą tabeli jakie są stworzone w tej bazie danych. I w tym przypadku jest katalog mysql gdzie są tabele a tego katalogu nie ma po-prostu wyparował.

    No bo nie wiem co mam więcej napisać na temat tego problem. Na owego qnapa loguje się od wielkiego dzwona czyli raz na pół roku dzisiaj dzwoni Pani Krysia że jej aplikacji www która korzysta z tej bazy nie działa. Zalogowałem się a tam po prostu nie ma bazy a serwer sql działa. Nie wiem jak to wytłumaczyć sprawdzić i dlatego takie pytania na forum.
     
  11. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Wspomniałem wcześniej, że brak informacji na temat używanych dysków i ich "rozkładzie" - od tego uzależnione są ścieżki. Jak poszukasz to bez problemu znajdziesz pliki poszczególnych swoich baz. Ja się nie bawię, ja po prostu tworzę aplikacje webowe, ale nie korzystam z rozwiązań wbudowanych w Q tylko z maszyn wirtualnych - nie mam więc u siebie możliwości sprawdzenia gdzie Q domyślnie trzyma tworzone bazy.
     
  12. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    675
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +198 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja wiem gdzie mam swoje bazy:) i z tego co pisze kolega @sadosik@sadosik, on tez wie gdzie powinny być, więc nie to jest podstawą problemu.
    Skoro już ustaliliśmy, że tak czy inaczej wiem mało bo tylko się bawię tym od kilkunastu lat :) to pozwolę sobie jedynie przekazać mój punkt widzenia jako kompletnego laika.
    Jak można przypuszczać nie było żadnej awarii qnapa i zniknął tylko ten jeden katalog. Moim zdaniem bazy nie znikają same z siebie. Nigdy nie słyszałem, żeby którakolwiek wersja sql na qnapie miała tego typu lub podobne problemy. Były przypadki ataków podczas których kasowane były całe tabele, ale nie bazy. Wydaje mi się, że nawet poważne błędy aplikacji nie powinny spowodować takiego efektu. Jedyne sensowne wytłumaczenie to przypadkowe lub celowe działanie. Pomyłkowe wykonanie ponownej inicjalizacji serwera sql zamiast np restartu może doprowadzić do powyższego stanu.
    Jeśli faktycznie nie ma tej bazy na dysku to niestety wątpię czy da się coś w tej chwili zrobić. Można przekopać się przez logi i tam poszukać przyczyny. Jak stwierdził kolega @Spooky@Spooky nie znamy konfiguracji dysków więc nie wiadomo czy jest ewentualnie szansa i sens próby odzyskiwania skasowanych lub utraconych plików, choć słabo widzę ten scenariusz:-( Niestety, każdy prędzej czy później zaczyna doceniać sens wykonywania backupów.
     
  13. sadosik
    Offline

    sadosik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    08:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    802.11g
    TS-210 802.11g

    Też podejrzewam ponowną inicjację bazy serwera sql z osób osób co mają dostęp do qnapa do tego się nie przyznaje a ja nie jestem na tyle biegły żeby się w logach połapać co i jak ogólnie chodzi mi o znalezienie jakiegoś racjonalnego wytłumaczenia tej sytuacji.
    Dyski są 2 po 1TB Mirroring standardowa instalacja nic oprócz tej bazy i aplikacji do niej www nie było.
    Co do backupu to się już przekonałem w ostatnim czasie niejednokrotnie że powinno robić się obowiązkowo. Śmiałem się z moich klientów co przynosili dyski do odzyskania bazy sql, a jak mi padł mój SSD i ostatnią kopie miałem z 6m-cy to nie było mi do śmiechu.
     
  14. Esc
    Online

    Esc Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Krk
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    null
    TS-219P+ null
    Nie chciałbym siać zamętu ale powiem Wam tak. Po przeczytaniu wczoraj tego tematu chciałem zobaczyć / potwierdzić słuszność @Spooky@Spooky odnośnie ścieżek zapisu baz danych - niestety się ich nie doszukałem (u mnie powinny być w /share/HDA_DATA/.@mysql) ponieważ ja również straciłem wszystkie swoje bazy. Nie są to moje ważne dane więc nie lamentuje ale potwierdzam fakt czy problem. Baz miałem parę, wordpressowych, ale i pisanych z palca. Każda strona używała swojego użytkownika mysql i swojego hasła i tu ciekawostka wszyscy użytkownicy i ich hasła zostały. W logach raczej pusto tak na pierwszy rzut oka. Cóż mogę dodać róbcie kopie jeśli macie cenne dane.
     
  15. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Robiłeś ostatnio aktualizację FW? Możesz dla testu założyć nową bazę i sprawdzić w jakiej ścieżce zostanie fizycznie założona?
     
  16. Esc
    Online

    Esc Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Krk
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    null
    TS-219P+ null
    Robiłem i nie robiłem. Mam najnowszy FW dla mojej 219P+ czyli 4.3.3.0724 z 2018/10/29. Na pewno jeszcze po aktualizacji korzystałem z baz a wiec sama aktualizacja nie jest na pewno powodem.

    Co do ścieżki to właśnie specjalnie chciałem sprawdzić bo widzę nie wszyscy się z Tobą zgadzają i byłbym zdziwiony, że niby co wersja pod Qnap ma działać jakoś inaczej, specjalniej ? Nie. Teraz nawet w mojej aktualnie pustej - zapisuje w podanej sciezce. W tym wypadku /share/HDA_DATA/.@mysql
     
  17. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    09:28
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Dzięki za potwierdzenie - sam nie korzystam z wbudowanego serwera SQL i nie miałem jak sprawdzić, ale w większości przeglądniętych wątków pojawia się podobna ścieżka.