Zakup nowego NAS do domu, jako dysk sieciowy (poprzedni TS-251 padł)

Tak dorzucę tylko że my tylko proponujemy, jeśli stwierdzisz że jednak budżet jest najważniejszy to kupisz tańszego NAS-a (lub inne rozwiązanie).

Dyski SSD wg. mnie obowiązkowe jeśli chcesz czegoś więcej niż storage plików (jakiekolwiek aplikacje typu rtorrent, qmagie itd.). A skoro dyski SSD to albo karta na dyski m.2 albo wrzucone w miejsce na płycie (jeśli jest). Zatok 3.5" szkoda na dyski SSD SATA (poza kilkoma przypadkami).

Ja z perspektywy czasu następnego NAS-a kupię mocniejszego bo obecny mocno ogranicza to co mogę zrobić lub wymaga dodatkowego sprzętu.
W kwestii prądu się nie wypowiadam, cała szafa z serwerami, switchami, kamerami, ap itd. zjada u mnie ~220W a zaczynałem od Qnapa który zjadał 40W. Dużo? Mało? Mnie nie przeszkadza.

Tak dorzucę tylko że my tylko proponujemy, jeśli stwierdzisz że jednak budżet jest najważniejszy to kupisz tańszego NAS-a (lub inne rozwiązanie).

Dyski SSD wg. mnie obowiązkowe jeśli chcesz czegoś więcej niż storage plików (jakiekolwiek aplikacje typu rtorrent, qmagie itd.). A skoro dyski SSD to albo karta na dyski m.2 albo wrzucone w miejsce na płycie (jeśli jest). Zatok 3.5" szkoda na dyski SSD SATA (poza kilkoma przypadkami).

Ja z perspektywy czasu następnego NAS-a kupię mocniejszego bo obecny mocno ogranicza to co mogę zrobić lub wymaga dodatkowego sprzętu.
W kwestii prądu się nie wypowiadam, cała szafa z serwerami, switchami, kamerami, ap itd. zjada u mnie ~220W a zaczynałem od Qnapa który zjadał 40W. Dużo? Mało? Mnie nie przeszkadza.
Dzięki.

Po przemyśleniu i małym researchu, właściwie jestem zdecydowany na TS-364 z 8GB RAMu. Póki co wrzucę moje dwa dyski, a w przyszłości jak zabraknie miejsca dorzucę kolejny. Zatoka przyda się bardziej niż to co jest na plus w TS-264.

Jeszcze szybkie pytanie. Czy tak trzeba wkładać jakieś specjalne wersje dysków M2, czy może wystarczą zwykle wersję konsumenckie?

Czy tak trzeba wkładać jakieś specjalne wersje dysków M2, czy może wystarczą zwykle wersję konsumenckie?
Dowolne M.2 2280 PCIe Gen 3 x2 lub szybsze (możę być nawet PCIe Gen 4 ale trochę szkoda kasy).
Zwróć uwagę na gwarancję (w tym TBW) - jeden z ważniejszych parametrów dysku dla NAS bo PCIe 3 x2 trochę ogranicza szybkość.

Z moich polecanych to https://www.westerndigital.com/pl-pl/products/internal-drives/wd-red-sn700-nvme-ssd?sku=WDS100T1R0C minimum 500GB

i IOPS ...

PS: jaka walka na początku była o cene, a teraz zmiana o 180 stopni xD
A skąd kolega zabrał te walkę o cenę? Bo od początku pisałem o kwotach w okolicy 1600. Rozumiem, że już nie można dopytać przy okazji, czy w przyszłości mógłbym do NASa dorzucić jakieś SSDki po taniości?;)

Prosiłbym, jeszcze o ostatnie potwierdzenie, co przemawia za wyborem polecanego tu wyżej TS-264 względem podanego przeze mnie TS-364.
- procesor ten sam
- oba z 8gb RAMu
- oba mają miejsce na dyski M2 (ok, 264 ma szybsze złącza, ale przy moim użytkowaniu pewnie różnicy i tak nie zauważę)

TS-264:
- miejsce na PCIe - patrzyłem co można tam użyć i w sumie nic z tego nie nie potrzebne

TS-364:
- miejsce na trzeci dysk - w przyszłości pewnie się przyda jak zabraknie miejsce na obecnych

Czy jest jakaś inna znacząca różnica, ktorą pominąłem?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Jaki dysk
  2. Jaki dysk 4TB
  3. TS-251 jaki dysk
  4. rtorrent arm
  5. rtorrent-pro
  6. NAS z RAID czy bez
  7. rtorrent
  8. karta graficzna
  9. system na m2
  10. rtorrent.rc
  11. zmiana qnap