Rozwiązany Zdegradowany wolumen RAID 5

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by nodenull, Aug 15, 2020.

Loading...
  1. nodenull
    Offline

    nodenull Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 15, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-100
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-100 10 Mbps
    Dzień dobry,
    sprawa dotyczy zdegradowanego wolumenu w przypadku jak poniżej.
    NAS posiada dwa woluminy. Pierwszy DataVol1 składa się z trzech dysków, drugi DataVol2 z jednego dysku (tutaj kopie najważniejszych danych z pierwszej macierzy).
    upload_2020-8-15_16-45-8.

    Awarii uległy dwa dyski z DataVol1. Napęd 2 całkiem przestał odpowiadać - po uruchomieniu słychać jak chwilę walczy głowica w dalszej kolejności wytraca obroty talerzy. Wymieniłem go na nowy dysk. Jest już w zatoce. Macierz nie odbudowała się automatycznie. Ponadto Napęd 3 ma status "Wadliwy". Wszystko jest w stanie jak na ekranie:
    upload_2020-8-15_16-49-41.

    Podczas próby przebudowania grypy RAID nie mogę dołączyć Napędu 2:
    upload_2020-8-15_16-50-49.
    upload_2020-8-15_16-50-57.

    Zupełnie nie mam pomysłu jak przywrócić to do stanu właściwego. Dane są czytelne, skanowanie nośników nie wykrywa błędów. Bardzo proszę o jakieś sugestie zanim porwę się na użycie nowych dysków, postawieniu wszystkiego na nowo z kopii bezpieczeństwa. Z góry dziękuję.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.3.1381 Build 20200729
    Model serwera: QNAP TVS-471U
     
  2. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    1. Czy dyski uległy awarii jednocześnie?
     
  3. nodenull
    Offline

    nodenull Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 15, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-100
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-100 10 Mbps
    Nie jestem pewien, do czasu zdobycia nowego dysku minął tydzień. Mogło to mieć miejsce w tym czasie.
     
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Jeżeli dwa dyski padły - to nie odbudujesz macierzy, bo RAID5 jest odporny na padnięcie jednego dysku. Musisz dysk sprawdzić jakimś programem, czy faktycznie jest wadliwy. Jest opcja, całkiem prawdopodobna, że jeżeli dyski wchodziły do serwera w tym samym czasie, to za chwilę może paść 3 dysk. Kwestia ustalenia, czy dysk który masz, jest rzeczywiście wadliwy. Bo ten, który wymontowałeś, to trup zgon 100%?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    w FAQ SSH klepnij /etc/init.d/init_lvm.sh i sprawdz ponownie

    ale generalnie, mówiąc przebudowałbym tego nasa żeby odseparowac system od danych.
     
  6. nodenull
    Offline

    nodenull Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 15, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-100
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-100 10 Mbps
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Mam w tej chwili zabezpieczone dane na oddzielnym dysku, wyjęty z NAS, mogę eksperymentować.
    W wyniku uruchomienia skryptu inicjującego lvm:
    Code (Text):
    1.  
    2. [~] # /etc/init.d/init_lvm.sh
    3. Changing old config name...
    4. Reinitialing...
    5. Detect disk(8, 80)...
    6. dev_count ++ = 0Detect disk(8, 16)...
    7. dev_count ++ = 1Detect disk(8, 96)...
    8. ignore non-root enclosure disk(8, 96).
    9. Detect disk(8, 64)...
    10. dev_count ++ = 2Detect disk(8, 32)...
    11. dev_count ++ = 3Detect disk(8, 0)...
    12. dev_count ++ = 4Detect disk(8, 112)...
    13. dev_count ++ = 5Detect disk(8, 80)...
    14. Detect disk(8, 16)...
    15. Detect disk(8, 96)...
    16. ignore non-root enclosure disk(8, 96).
    17. Detect disk(8, 64)...
    18. Detect disk(8, 32)...
    19. Detect disk(8, 0)...
    20. Detect disk(8, 112)...
    21. sys_startup_p2:got called count = -1
    22. /etc/init.d/init_lvm.sh: line 12: 25316 Segmentation fault      /sbin/storage_ut                                                                                                         il --sys_startup_p2
    23. Done
    24.  
    "Segmentation fault".
    Nie widziałem tego od czasu zabaw ręcznym przekompilowywaniem pakietów w Slackware lub Poldek.
    Wywaliło indykator o problemie z Voluminami
    W menadżerze pamięci nie widać terez ich wcale.
    upload_2020-8-16_12-25-57.
    upload_2020-8-16_12-27-29.



    Wciąż jednak mam dostęp do danych przez Filestation.

    Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź na temat separacji systemu od danych. Jaki scenariusz jest proponowany dla NAS z 4 zatokami?
    Teraz jestem bardziej skłonny na przebudowanie wszystkiego od nowa. Jest niedziela, wakacje, pełne słońce... co lepszego można robić ;)
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:59 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    błąd pamięci - zapytałbym helpdesku qnapa WTF

    ale na czuja, obstawiam problem z dyskiem(pamięć raczej odpada bo to dawno byś wyłapał)
    mozesz postawić nasa na innym dysku ? (oczywiście wszystkie inne wypnij/wysuń)

    to pewnie recovery mode, jesli nie masz kopii .. zrób ją teraz !!

    co do separacji - masz TVS-4xxx
    1. pytanie - po co ci RAID5 ?
    2. polecam (możesz, nie musisz) , system na SSD (512 GB było fanatastyczne) , dane na RAID 1 bądź wyżej , reszta wg uznania
    3. jak często robisz kopię ustawień QTS ?
    4. jak często robisz kopię danych ? Przypomniam o regule 3-2-1 backupu
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1

Users found this page by searching for:

  1. qnap dysk zdegradowany