Udzielamy pomocy Zepsuty Qnap TS-453Be

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by george2002, Nov 21, 2020.

Loading...
Tags:
  1. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Witam kolegów :)
    mam problem z Qnap TS-X53Be (TS-453Be) płyta główna QY47 REV1.5 od starego znajomego, a objawia się on tym że po włączeniu zasilania ok 3-4 sekundy świeci na czerwono dioda Statusu a zaraz po tym zaczyna migać co 2-3sekund na czerwono i tak cały czas, brak obrazu przez HDMI, wentylatory nie startują, dźwięków buzzer nie wydaje żadnych, zasilacz sprawdzony jest ok 12,2VDC, pobór przez płytę w normie - 60-70mA brak reakcji na długi i krótki reset, pamięć podmieniona na inną - to samo dalej, udało mi się ściągnąć bios czytnikiem ch341a i sprawdzić jego wersję przez program AMIBPC - jak widać na screenschotach to wersja YQ47AR54, czy istnieje jakiś nowszy BIOS abym mógł spróbować wgrać ? druga opcja która już zamówiona idzie to wymiana układu IT8528E FXA, jeśli to nie pomoże to rozumiem że siadł procesor J3455:-( a tego już nie będzie się opłacało wymienić ...
    Parę zdjęć:
    Zdjecie1
    Zdjecie4
    Zdjecie2
    Zdjecie3
    --- Połączono posty, Nov 24, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 21, 2020 ---
    Panie Mariuszu można liczyć chociażby na odpowiedz ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    żeby wywołać osobe należy użyć symbolu @ a następnie jego nazwę.
     
  3. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Rozumiem dziękuję za informację, troszkę nowe to forum i jeszcze nie poznałem jego obsługi dokładnie :) a więc @Silas Mariusz@Silas Mariusz można prosić o pomoc :) ?
    --- Połączono posty, Nov 28, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 24, 2020 ---
    Hmm albo coś nie tak piszę albo to forum umarłe albo nie wiem :/
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie wiem czemu oczekujesz że ktoś natychmiast odpisze - poczekaj
     
  5. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Hmm w sumie znalazłem chyba tutaj firmware ale nie wiem jak je pobrać bo pisze że nie mam uprawnień :/
    --- Połączono posty, Dec 1, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 28, 2020 ---
    Znalazłem firmware ale „Nie posiadasz wystarczających uprawnień, aby wykonać tą akcję.” tutaj link BIOS - TS-X53Be

    jak mogę go pobrać :/ ?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    RTFM :

    upload_2020-12-1_21-56-53.
     
  7. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Tzn ? Jaki Fucking manual mam czytać jak ja mam takie coś na podanej przezemnie stronie: a po kliknięciu na odnośnik pisze że nie mam uprawnień także ... 70966571-4153-4838-8BEA-4A1C8C0D788B.
    20AA159F-45C0-4065-8E97-52410E9657EA.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    problem rozwiązany pernamentnie - bios wycofany, zasób skasowany.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  9. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Aha No to wszystko teraz jasne, jak rozumiem nie ma Biosu na tym forum do tego modelu ?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    moge wrzucic, ale wgrywaj tylko programatorem!
    (bios skasowany)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    735
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +208 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    george2002

    Chciałem zaznaczyć, że forum tworzą entuzjaści, którzy robią to w wolnym czasie i na tym nie zarabiają. Mało tego, Silas ponosi koszty związane z forum, pigers zamiast pracować odpisuje na posty próbując pomóc. Jak BIOS się znajdzie, to ktoś go wklei, ale to nie jest sprawa wagi państwowej, tym bardziej - że przychodzisz, jesteś nowy i oczekujesz pomocy na już.
     
  13. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz bardzo dziękuję za wsad już programuję oczywiście programatorem :zakochany:
    @daniel_t@daniel_t wiem i przepraszam ale po prostu nie wiedziałem dla czego strona którą podałem nie działała i nie mogłem ściągnąć wsadu :|
    No i najważniejsze jestem elektronikiem ale takie naprawy robię z zamiłowania a nie zarobku zwłaszcza że to dla starego znajomego a tak to zajmuję się produkcją elektroniki - czujniki temperatury, wilgotności, prędkości i kierunku wiatru oraz zanieczyszczenia powietrza :)
    --- Połączono posty, Dec 2, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 2, 2020 ---
    Kurczę jeszcze nie ściągnąłem :-( a tu już skasowany :-( ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    masz jeszcze raz - 10 min
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Już ściągnięty można kasować, pisałem z komórki a nie z kompa ale mam także teraz już programuję dzięki bardzo :) mogę wrzucić w zamian ten który był na kostce jak to coś komuś pomoże to daj znać czy wrzucić ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. szpec82
    Offline

    szpec82 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 18, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    @george2002@george2002 mam dokładnie taki sam problem i dokładnie z takim samym urządzeniem. Czy udało ci się już może rozwiązać ten problem i zdiagnozować problem?
    Ten BIOS którego już niema coś pomógł?
     
  17. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    @szpec82@szpec82 niestety ta sama reakcja ale już zamówiony procesor za całe 100zł i zabawa trwa :D tzn czekam na niego i na kartę diagnostyczną na PCI-X a tak wyglada pacjent ;)
     

    Attached Files:

  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    wymiana CPU powinna rozwiazac problem
     
  19. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    26
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Witam po dłuższej przerwie, jednak chyba to nie procesor ponieważ po wymianie na nowy objawy dokładnie takie same, pozostaje jeszcze tylko poprosić o wsad do EC ? napięcia ogólnie na EC i BIOS kostkach są ok ale jedna przetwornica wg Mnie nie startuje bo daje 0V na wyjściu także może EC nie steruje przez zwalony firmware ...
    --- Połączono posty, Feb 18, 2021, Data oryginalnego postu: Feb 15, 2021 ---
    EC udało się znaleźć na tym forum i po ściągnięciu i porównaniu oba pliki identyczne także to odpada natomiast czy @Silas Mariusz@Silas Mariusz wie może co i jak steruje tranzystorem U2 na płycie ? i ewentualnie u3 ? pytam bo po ręcznym wysterowaniu tranzystora U2 płyta zaczyna szybko migać także chyba jednak tutaj z zasilaniami nie jest tak a ścieżki znikają w zakładam 8 warstwowej PCB i nie wiadomo gdzie lecą w środku warstw:-(Załączam gdzie te tranzystory się znajdują :)
     

    Attached Files:

  20. Addeo
    Offline

    Addeo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 17, 2020
    Messages:
    1
    Local Time:
    5:19 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wygląda na to iż mam podobny problem, wczoraj w ciągu dnia normalnej pracy - bardziej offline (bo używałem go głownie do storage zdjęć i filmów) przestał odpowiadać.
    Postanowiłem go odłączyć od zasilania by móc go uruchomić ponownie, niestety od tej port świeci się status na czerwono jak na załączonym filmie.
    Czy można go jakoś inaczej zdiagnozować co jest przyczyną takiego zachowania?


    Link: https://www.youtube.com/watch?v=tb_IvYJ3lyQ