Udzielamy pomocy Zepsuty Qnap TS-453Be

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by george2002, Nov 21, 2020.

Loading...
Tags:
  1. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Witam kolegów :)
    mam problem z Qnap TS-X53Be (TS-453Be) płyta główna QY47 REV1.5 od starego znajomego, a objawia się on tym że po włączeniu zasilania ok 3-4 sekundy świeci na czerwono dioda Statusu a zaraz po tym zaczyna migać co 2-3sekund na czerwono i tak cały czas, brak obrazu przez HDMI, wentylatory nie startują, dźwięków buzzer nie wydaje żadnych, zasilacz sprawdzony jest ok 12,2VDC, pobór przez płytę w normie - 60-70mA brak reakcji na długi i krótki reset, pamięć podmieniona na inną - to samo dalej, udało mi się ściągnąć bios czytnikiem ch341a i sprawdzić jego wersję przez program AMIBPC - jak widać na screenschotach to wersja YQ47AR54, czy istnieje jakiś nowszy BIOS abym mógł spróbować wgrać ? druga opcja która już zamówiona idzie to wymiana układu IT8528E FXA, jeśli to nie pomoże to rozumiem że siadł procesor J3455:-( a tego już nie będzie się opłacało wymienić ...
    Parę zdjęć:
    Zdjecie1
    Zdjecie4
    Zdjecie2
    Zdjecie3
    --- Połączono posty, Nov 24, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 21, 2020 ---
    Panie Mariuszu można liczyć chociażby na odpowiedz ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    żeby wywołać osobe należy użyć symbolu @ a następnie jego nazwę.
     
  3. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Rozumiem dziękuję za informację, troszkę nowe to forum i jeszcze nie poznałem jego obsługi dokładnie :) a więc @Silas Mariusz@Silas Mariusz można prosić o pomoc :) ?
    --- Połączono posty, Nov 28, 2020 at 2:27 PM, Data oryginalnego postu: Nov 24, 2020 ---
    Hmm albo coś nie tak piszę albo to forum umarłe albo nie wiem :/
     
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie wiem czemu oczekujesz że ktoś natychmiast odpisze - poczekaj
     
  5. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Hmm w sumie znalazłem chyba tutaj firmware ale nie wiem jak je pobrać bo pisze że nie mam uprawnień :/
    --- Połączono posty, Dec 1, 2020 at 9:38 PM, Data oryginalnego postu: Nov 28, 2020 at 4:37 PM ---
    Znalazłem firmware ale „Nie posiadasz wystarczających uprawnień, aby wykonać tą akcję.” tutaj link BIOS - TS-X53Be

    jak mogę go pobrać :/ ?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  7. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Tzn ? Jaki Fucking manual mam czytać jak ja mam takie coś na podanej przezemnie stronie: a po kliknięciu na odnośnik pisze że nie mam uprawnień także ... 70966571-4153-4838-8BEA-4A1C8C0D788B.
    20AA159F-45C0-4065-8E97-52410E9657EA.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    problem rozwiązany pernamentnie - bios wycofany, zasób skasowany.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  9. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Aha No to wszystko teraz jasne, jak rozumiem nie ma Biosu na tym forum do tego modelu ?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,589
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,792 / 37 / -8
    Followers:
    36
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    moge wrzucic, ale wgrywaj tylko programatorem!
    (bios skasowany)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. daniel_t
    Offline

    daniel_t Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    300
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +82 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    george2002

    Chciałem zaznaczyć, że forum tworzą entuzjaści, którzy robią to w wolnym czasie i na tym nie zarabiają. Mało tego, Silas ponosi koszty związane z forum, pigers zamiast pracować odpisuje na posty próbując pomóc. Jak BIOS się znajdzie, to ktoś go wklei, ale to nie jest sprawa wagi państwowej, tym bardziej - że przychodzisz, jesteś nowy i oczekujesz pomocy na już.
     
  13. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz bardzo dziękuję za wsad już programuję oczywiście programatorem :zakochany:
    @daniel_t@daniel_t wiem i przepraszam ale po prostu nie wiedziałem dla czego strona którą podałem nie działała i nie mogłem ściągnąć wsadu :|
    No i najważniejsze jestem elektronikiem ale takie naprawy robię z zamiłowania a nie zarobku zwłaszcza że to dla starego znajomego a tak to zajmuję się produkcją elektroniki - czujniki temperatury, wilgotności, prędkości i kierunku wiatru oraz zanieczyszczenia powietrza :)
    --- Połączono posty, Dec 2, 2020 at 9:23 AM, Data oryginalnego postu: Dec 2, 2020 at 8:57 AM ---
    Kurczę jeszcze nie ściągnąłem :-( a tu już skasowany :-( ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,589
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +1,792 / 37 / -8
    Followers:
    36
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    masz jeszcze raz - 10 min
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. george2002
    Offline

    george2002 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    5:54 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Już ściągnięty można kasować, pisałem z komórki a nie z kompa ale mam także teraz już programuję dzięki bardzo :) mogę wrzucić w zamian ten który był na kostce jak to coś komuś pomoże to daj znać czy wrzucić ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1