Rozwiązany Zniknęły woluminy

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by chesterros, Apr 13, 2021.

Loading...
Tags:
  1. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    U mojego Ojca, który posiada QNAPA TS-231P z 2 dyskami, używa głównie do multimediów, zbiór zdjęć do których jest dostęp po sieci i dlna. W którymś momencie zgłosił mi, że stracił dostęp do dysków. Zalogowałem się na qnapa i widzę, że nie ma woluminów. Dyski pokazuje, że są w stanie dobrym, ale brak dostępu do danych. Jaka może być przyczyna? Można odzyskać dane? Zaznaczam, że generalnie jestem laikiem.

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TS-231P
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    wejść w managiera dysków - znaleść guzik odzyskaj
     
  3. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Wybrać: ponownie zainicjuj identyfikatory obudów czy dołącz i odzyskaj pulę pamięci?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    dołącz i odzyskaj :)
     
  5. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Niestety guzik odzyskaj jest nieaktywny
     
  6. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    to no musisz użyć aplikacji helpdesk w Appcenter i poprosić QNAPa o pomoc (po pl)
     
  7. neotps
    Offline

    neotps Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    47
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jakie rozwiązanie zaproponował help-desk?
     
  8. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Jeszcze się nie udało skontaktować ze względu na to, że miałem jakąś starszą wersję systemu, która uniemożliwiała kontakt z helpdesk. Dziś robię wszystkie aktualizacje i będę się z nimi kontaktował. Jak będzie coś wiadomo dam znać.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zawsze można przez portal serwisowy - Portal serwisowy - QNAP (na samym dole)
     
  10. neotps
    Offline

    neotps Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    47
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Miałem miałem teraz taką sytuację że nie mogłem nic instalować na dysku z uwagi na brak wymaganej woluminu. Odłączyłem wolumin a następnie dałem dołącz i odzyskaj i następnie foldery współdzielone i dodałem swoje katalogi
     
  11. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Nie mogę odłączyć woluminu bo nic tam nie ma. Jest czysto jak po inicjacji, a opcja dołącz i odzyskaj jest nieaktywna.
     
  12. neotps
    Offline

    neotps Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    47
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A próbowałeś fizycznie odłączyć dyski? 5 reset qnapa?
     
  13. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Wyciągnąć z doków? Tego nie próbowałem, ale resetowałem QNAPA
     
  14. neotps
    Offline

    neotps Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    47
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Diody dysków świecą? 5 ja bym spróbował wyjąć i zobaczyć czy po ponownym wsadzeniu coś się zmieni
     
  15. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    wrzuć w FAQ SSH /etc/init.d/init_lvm.sh, coś pomogło ?
     
  16. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Diody świecą i dyski pokazuje że są w dobrym stanie. "Dostukałem się" do helpdesk i proszą mnie o zdalny dostęp to dam im działać i zobaczymy co zrobią.
     
  17. neotps
    Offline

    neotps Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    47
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ich czas reakcji jest taki że zazwyczaj sam znajduje rozwiązanie lub z pomocą tego forum :)
     
  18. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    W takim razie po weekendzie będę działał dalej, bo teraz nie mam dostępu do qnapa. Jeszcze takie pytanie: jeśli ja im dam dostęp zdalny to oni mogą się dostać do qnapa bez mojego udziału?
     
  19. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    oczowiscie że tak

    jak oddajesz auto do serwisu , to jak mają sprawdzać rzeczy bez kluczyków ? ...
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. chesterros
    Offline

    chesterros Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 15, 2017
    Messages:
    30
    Local Time:
    6:18 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Miałem często zdalne połączenia z serwisem dotyczące innego oprogramowania i zazwyczaj odbywało się tak, że łączyli się ze mną przez np. team viewera i działali na moim pilpicie. Chodziło mi o to czy to się odbywa w ten sposób, czy raczej łączą sie z qnapem bez mojej obecności.