Zużycie prądu

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika londar, 7 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jestem nowy na forum więc na początku chciałbym wszystkich powitać :)

    Przymierzam się do kupna qnapa ts109, ale mam pytanie do osób już go używających o ile wzrosły wasze rachunki za prąd przy założeniu że urządzenie chodzi 24 godziny przez 7 dni w tygodniu ??

    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przy uzyciu ts-109 zauwazylem spadek... komputer z torrentami nie musialem zostawiac na noc :)
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Raczej spadek... TS209 - ktoś mierzył i pobiera 22W w trakcie pracy, 8W w standby.
    Żaden komputer zostawiony na noc tego nie pobije.
    Ale skoro 209 zużywa tyle prądu co podałem to możesz założyć że 109 pewnie koło 18W max.
    Przelicz :)
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Ostatnio robilem testy z miernikiem
    i tak

    router WRT54G + access point + tsunami ( odbiornik internetu WIFI) razem 22 W.
    router WRT54G + access point + tsunami ( odbiornik internetu WIFI) + ts 109 II właczony Bittorent 34 W

    za około tydzień powiem wam ile mi wyjdzie zużycie w kW przy czym Qnap chodzi około 33 % reszta to to oczekiwanie
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    To masz pod te urządzenia podpięty licznik energii elektrycznej ??
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    to sie nazywa Amperomierz - na allegro jest nawet za 14zł

    wyliczysz ile amper i prostym wzorem mozesz obliczyc ile to W
    jezeli jednak sie okazuje ze nie chce sie Tobie szukac wzoru na internecie, mozesz skorzystac z innej aukcji za 54zl i zakupci Watomierz
    http://www.allegro.pl/item450203641_lic ... ergii.html

    mam i ja :D
     
  7. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Panowie, odnośnie pomiaru energii możemy porozmawiać. Licznik w domu mierzy energie elektryczna czynną wyrażona wzorem P = U * I * cosinus (FI). Oprócz tego występuje jeszcze energia bierna i pozorna. W waszym przypadku pomiar będzie mocą pozorną P = U * I. Jeżeli założymy że zasilacz w urządzeniu ma współczynnik cosinus (FI) równy 1 to wynik jest jak najbardziej poprawny. Ale niestety tan nie jest.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    to jest oczywiste :) ale podziwiam za wiedze - niby podstawowa jednak wiele osob sie wyłamuje
     
  10. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Co do tego mojego miernika, to jest to małe użadzenie zakupione na allegro wyglada jak przejśćiówka z jednej strony ma wtyk 230 v z drugiej gniazdo.

    wklądasz to do gniazdka w ścianie a do miernika podłączasz urządzenie,

    w jednym okienku masz czas pomiaru
    w drugim ilość watów pobieranych przez urządzenia podłączone do miernika
    w trzecim sumę kilowatów od momentu podpiecia

    lądnie zgrabnie i z fasonem,

    pozostaje tylko pomnożyć ilość zuzytych kilowatów razy cenę za jedenkilowat już masz zuzycie na daną jednostkę czasową
     
  11. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Pozostaje jeszcze tylko dokładność tego urządzenia. Z reguły jest tak że dla małych mocy odbiorników jest duży błąd pomiarowy. Ale czy to takie ważne. Nawet pomiar amperomierzem wystarczy. Chodzi tylko o stwierdzenie faktu ile urządzenie pobiera energii z jakąś akceptowalną przez nas dokładnością.
     
  12. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Myślę ze dokłądność jest rzędu 2watów, więc sądzę że wystarczajaca.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.