Kong
Local time
06:51
Wyróżnione treści
0
Punkty reakcji
83

Ostatnia aktywność Wiadomości Wyróżnione treści O sobie

• Kong
      Zasada używania takich samych dysków w macierzach była podyktowana kryteriami ekonomicznymi/wydajnościowymi. Kiedy kupujemy takie same dyski, nie ma problemu, że wolniejszy spowolni działanie macierzy lub przepłacimy za coś, czego nie...
    • Kong
      <!--:en-->How To Disable Creation of ._.DS_Store Files On Samba Shares on Qnap<!--:--><!--:Tr-->Qnap'ta ._.DS_Store Dosyalarının Oluşmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz<!--:--> - rozwiązane 10 lat temu , problemem jest MAC , nie QNAP.
    • Kong
      W segmencie obsługi firm MŚP jest ten sam dylemat gdzie ja stosuje zawsze jedno rozwiązanie. Macierze z wieloma dyskami wymieniam zawsze całe. Nawet jeżeli mam macierz i dysk zapasowy który przeleżał w szufladzie kilka lat. Argumenty zawsze takie...
    • Kong
      Tak to wygląda normalnie , wyrywasz dyska, wsadzasz nowy i szczekasz aż skończy sie odbudowa i tak powtarzasz póki nie wymienisz wszystkich dysków w RAID. prawo serii i prawo Murphiego ;)
    • Kong
      Z jednej strony, to zalecane by używać jednej serii. Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo. Zaznaczam, nie...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post sylver w dyskusji Przy piwie Dyski HDD - aktualna cena styczeń 2026.
      Czyli spokojnie założyć można że cena już nie spadnie. A jak mówiłem ze AI powoli zabierz nam wszystko to się ze mnie śmiali ;-) Wniosek jest taki że przespałem z zakupem jakieś 4 miesiące. Mam zaufanie do WD RED dlatego chciałem kupować...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Przy piwie Dyski HDD - aktualna cena styczeń 2026.
      patrząć na to ... odechciewa się zakupów. Lepiej sobie przelicz cene za 1 TB dla każdego modelu i popatrz na ceny konkurencji. Jest dość nieprzyjemnie blisko - ale takiego Iron Wolf 8 TB masz 100 zł taniej. W listopadzie była podwyżka 30% a...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post pwbpm w dyskusji Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS.
      Panowie, dzięki, udało się wszystko całkiem sprawnie przeprowadzić. Wirtualki : import -> eksport, 0 problemów. Niestety jedną maszynę nie miałem wyeksportowaną, bo zajmuje pow. 1 TB i jej eksport trwałby tydzień !! Udało ją się uratować...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Przeniesienie systemu na dysk NVME.
      tylko zrób sobie dobrze kopie danych immicha Backup and Restore | Immich jak robiłeś wg instrukcji z forum - powinno zadziałać od strzała jak odbudujesz kontenery (bo dane i plik compose masz w jednym miejscu).
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post jerry1333 w dyskusji Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS.
      Tak, zainicjalizować QTS tylko z dyskami SSD (format dysków), potem odzyskanie istniejących puli (wkładasz dyski na gorąco), przywracasz konfigurację itd.
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Immich - migracja całości.
      1. optymistycznie zakładam że twój folder immch zawiera zdjecia, pliki dockera i baze danych (Backup and Restore | Immich) 2. mówiąć immich jest myślane o całym zestawie (program, baza danych etc) jak masz backup bazy to odpalasz kontenery tak...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post emil123 w dyskusji Pomoc Immich - migracja całości.
      Zadziałało! Odpaliłem kontenery, wyłączyłem. Podmieniłem wszystkie foldery i pliki próczy yml i env, podniosłem Immicha i wszystko działa: biblioteki, twarze, daty, nazwy plików... Dziękuję @SiewcaRyżu
    • Kong
      Kong odpowiedział w temacie Pomoc Immich - migracja całości.
      Musisz tak samo pomapować zasoby pod nowy kontener jak to bylo na starej konfiguracji. W najgorszym razie na nowo wrzucenie zdjęć do indeksowania.
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post 0.1+0.2!==0.3 w dyskusji Pomoc Immich auto aktualizacja.
      Docker wspierda healthcheck + dependency to odnośnie zależności, GitHub - containrrr/watchtower: A process for automating Docker container base image updates. <- to odnośnie auto-aktualizacji. Ja przed aktualizacją ręczna zawsze robię backup...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Silas Mariusz w dyskusji Pomoc Radykalne zmiany na Qnapie.
      Ale w czym problem. Skoro trupy to nacikasz DEL i robisz instalacje. A skoro nie masz backupow to pewnie nieistotne dane.
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…