Kong
Local time
23:53
Wyróżnione treści
0
Punkty reakcji
83

Ostatnia aktywność Wiadomości Wyróżnione treści O sobie

• Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Sycamor w dyskusji Pomoc TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja..
      Witam, przerabiałem podobny scenariusz 3 lata temu... Skończyło się na przegraniu danych na dysk zewnętrzny, kopii ustawień userów, a potem jeboot... System od zera, potem kopia danych, trwało to tydzień... ZFS ma swoje zalety, ale i wady...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja..
      można w RAID-1 jak najbardziej , tylko zauważ że SSDek może dostawać po dupie jak będzie często zapisywany przez VMki. moim celem jest fizyczne oddzielenie systemu od danych. jak najbardziej można zrobić to na pojedynczym urządzeniu, trzeba...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja..
      mea culpa :D tak - jak najbardziej - tylko ułatw sobie życie .. dokup SSDka, postaw na nim system i tylko system , a dane trzymaj na HDDkach w RAID. zgadnij kto ma w planach kasować pule systemową ? wy-exportuj sobie opcje tego co sie da i...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post mskrapi1980 w dyskusji Pomoc Autostart VM.
      proszę
    • Kong
      Zasada używania takich samych dysków w macierzach była podyktowana kryteriami ekonomicznymi/wydajnościowymi. Kiedy kupujemy takie same dyski, nie ma problemu, że wolniejszy spowolni działanie macierzy lub przepłacimy za coś, czego nie...
    • Kong
      <!--:en-->How To Disable Creation of ._.DS_Store Files On Samba Shares on Qnap<!--:--><!--:Tr-->Qnap'ta ._.DS_Store Dosyalarının Oluşmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz<!--:--> - rozwiązane 10 lat temu , problemem jest MAC , nie QNAP.
    • Kong
      W segmencie obsługi firm MŚP jest ten sam dylemat gdzie ja stosuje zawsze jedno rozwiązanie. Macierze z wieloma dyskami wymieniam zawsze całe. Nawet jeżeli mam macierz i dysk zapasowy który przeleżał w szufladzie kilka lat. Argumenty zawsze takie...
    • Kong
      Tak to wygląda normalnie , wyrywasz dyska, wsadzasz nowy i szczekasz aż skończy sie odbudowa i tak powtarzasz póki nie wymienisz wszystkich dysków w RAID. prawo serii i prawo Murphiego ;)
    • Kong
      Z jednej strony, to zalecane by używać jednej serii. Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo. Zaznaczam, nie...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post sylver w dyskusji Przy piwie Dyski HDD - aktualna cena styczeń 2026.
      Czyli spokojnie założyć można że cena już nie spadnie. A jak mówiłem ze AI powoli zabierz nam wszystko to się ze mnie śmiali ;-) Wniosek jest taki że przespałem z zakupem jakieś 4 miesiące. Mam zaufanie do WD RED dlatego chciałem kupować...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Przy piwie Dyski HDD - aktualna cena styczeń 2026.
      patrząć na to ... odechciewa się zakupów. Lepiej sobie przelicz cene za 1 TB dla każdego modelu i popatrz na ceny konkurencji. Jest dość nieprzyjemnie blisko - ale takiego Iron Wolf 8 TB masz 100 zł taniej. W listopadzie była podwyżka 30% a...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post pwbpm w dyskusji Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS.
      Panowie, dzięki, udało się wszystko całkiem sprawnie przeprowadzić. Wirtualki : import -> eksport, 0 problemów. Niestety jedną maszynę nie miałem wyeksportowaną, bo zajmuje pow. 1 TB i jej eksport trwałby tydzień !! Udało ją się uratować...
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Przeniesienie systemu na dysk NVME.
      tylko zrób sobie dobrze kopie danych immicha Backup and Restore | Immich jak robiłeś wg instrukcji z forum - powinno zadziałać od strzała jak odbudujesz kontenery (bo dane i plik compose masz w jednym miejscu).
    • Kong
      Kong zareagował Lubię to Lubię to na post jerry1333 w dyskusji Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS.
      Tak, zainicjalizować QTS tylko z dyskami SSD (format dysków), potem odzyskanie istniejących puli (wkładasz dyski na gorąco), przywracasz konfigurację itd.
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…