-
Wybór nowego, wydajniejszego Qnapa
Przepraszam za offtop ale co się obsmialem to moje.- Kong
- Post #3
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja Dyski różnych producentów w jednym serwerze NAS ...
W segmencie obsługi firm MŚP jest ten sam dylemat gdzie ja stosuje zawsze jedno rozwiązanie. Macierze z wieloma dyskami wymieniam zawsze całe. Nawet jeżeli mam macierz i dysk zapasowy który przeleżał w szufladzie kilka lat. Argumenty zawsze takie same: nowy sprzęt/gwarancja, statystyczny spokój...- Kong
- Post #6
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Immich - migracja całości
Musisz tak samo pomapować zasoby pod nowy kontener jak to bylo na starej konfiguracji. W najgorszym razie na nowo wrzucenie zdjęć do indeksowania.- Kong
- Post #4
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Dyskusja resetowanie crontaba przy reboocie
Posożytniczo podłączę sie pod wątek: któraś wersja qts i qt hero czysci crona i autorun.sh. Sprawdźcie sobie swoje skrypty bo obudzicie sie bez kastomowych rozwiązań, np jak ja bez polowy backupu przez pół miesiąca. W release note'sach nic nie wyłapałem. Dziękuję za wysłuchanie :)- Kong
- Post #4
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Problem z dostępem do dysków sieciowych LAN
Jak sie dostajesz, przez nazwe czy przez ip?- Kong
- Post #2
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja QTS Hero - QSYNC jak dostosować nową strukturę folderów
Przejście na Hero zmienia zasady u podstaw. -stety lepiej na nowo zorganizowac sobie ułożenie danych niz na siłę dostosowywać reguły z ext4 na zfs.- Kong
- Post #3
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Ts-264 i obudowa tr-002 gubi foldery.
A nie pada Tobie czasem ten jeden dysk? Zrób test Smart pełny na qnap.- Kong
- Post #4
-
Dyskusja Ts-264 i obudowa tr-002 gubi foldery.
A kabelek czasem nie jest luźny? Jak foldery znikają to obudowa jest widoczna z dyskami ?- Kong
- Post #2
-
Dyskusja Virtual switch 4
To tylko nazwa, można ją zmienić na stronie wirtualnych switchy. Widocznie usunąłem poprzedni lub coś skonfigurowałeś nowa sieć w VS/doceker i powstał kolejny automatycznie.- Kong
- Post #2
-
Dzień dobry Wszystkim i pytanie związane z TS-453D
Elo. Stawiam tezę że nie zobaczysz różnicy między karta z Sata i nvme w tym modelu. Całość i tak ograniczy cała platforma: CPU, pamięć, sieć. A przejście na 2,5Gb będzie na plus zawsze.- Kong
- Post #3
- Forum: Witaj nieznajomy!
-
Dyskusja Jak to jest z tymi dyskami SSD / M2. Czy jest znaczna poprawa szybkości dostępu do danych. Jaka konfiguracja najkorzystniejsza?
Bieżące modele qnap mają często po dwa dodatkowe sloty M2 PCI. Zakładając np na model ts-664, możesz 2x M2 przeznaczyć na system, 2 do 4 dysków SSD data na dane, 2x HDD na backup wewnętrzny. Ewentualnie modele na 4 dyski sata (rower lub rack) konfiguracja będzie podobna. Jeżeli też zależy na...- Kong
- Post #2
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Przeniesienie ustawień na nowy serwer
Od nowa. Starego qnapa masz na ARM a nowego na x86.- Kong
- Post #26
-
Głównym celem wielodyskowych NASów jest możliwość posiadania dużej przestrzeni iiiii bezpieczeństwa danych z wynikające z redundancji dysków. Gdy każdy dysk pracuje jako pojedynczy wolumin/zasób to rezygnacja z dodatkowego zabezpieczenia. Oczywiście nie jest to niepoprawne o ile zastosowane...- Kong
- Post #24
-
Jak do domu tylko to wstaw 1xSSD na system i docker, 2xHDD w raid 1 na dane i multimedia, 1xHDD tylko na backup. Ewentualnie, mniej problematyczne w przypadku awarii jakiegokolwiek dysku, 2xSDD w Raid1 na system i 2xHDD w raid1 na dane. Wersja YOLO, każdy dysk jako oddzielny lub w konfiguracji...- Kong
- Post #21