Recent Content by byeung

1. B

TS-653 plus karta rozszerzeń

Hmmm... biorąc pod uwagę, że jak do tej pory iphone też nie mam to może jednak trochę minąć.... szybciej dokupię kolejne 3HDD żeby rozszerzyć pojemność :) Obecnie mam NASa sprzed ...... 10 lat - ale już mnie wkurza jego transfer na poziomie 10-13 mb , kolejny planuję na drugie tyle :)
  2. B

OK - przyjąłem - to był jako dodatek. Dotychczas używam RBP i jest ok więc pewnie tak zostanie jak qnap średnio się nadaje. Czytałem to - i tutaj właśnie nie ma nic na temat woluminu RAID 1 - jest jedynie o QTIER i pamięci podręcznej SSD. Obie te technologie zwiększają szybkość dostępu do...
  3. B

Witam, Planuję zakup TS-653D oraz na początek 3 dysków. QNAP będzie służył jako magazyn danych RAID5, być może jakieś małe VM czy odtwarzarka. Patrząc na testy w sieci obecnie wydajność samego QNAPa jest dla mnie wystarczająca. Natomiast planuję w przyszłości kupić kartę np. QM2-2P10G1TA wraz z...
  4. B

migracja systemu

Dzięki Mariusz, a co z najważniejszym, czyli dane na RAID5 ? Przeżyją taką operację, czy trzeba będzie po postawieniu systemu RAID stawiać na nowo ? Czy w ogóle ma sens kupowanie tych kart (w sumie to ok 1/3 ceny samego QNAPa, wiec tanio nie jest....)
  5. B

migracja systemu

Witam podjąłem decyzję o kupnie TS-653B Pierwotnie chciałbym kupić Qnap'a oraz HDD, w przyszłości rozszerzyć go o kartę QM2-2S10G1T lub QM2-2P10G1T Czy istnieje możliwość bezinwazyjnej migracji systemu operacyjnego oraz VMek z HDD na nową kartę SSD, czy całą macierz bedzie trzeba zaorać i...
  6. B

Wybór nowego NASa - głównie jako magazyn

Witam, przymierzam się do zakupu nowego NASa. Mój poprzedni NAS - Seagate BlackArmor 400 przestał mi wystarczać głównie z powodu prędkości kopiowania. NASa potrzebuję głównie do bezpiecznego przechowywania zdjęć. Docelowy plan jest taki, aby były to 2 NASy w 2 miejscach z kopią po VPN...