Recent Content by can5ona

1. can5ona

Pomoc Co się stanie po wyjęciu dysku z Qnapa

No i całe moje pytania i kombinowanie w głowie na nic się w sumie nie przydały. Przychodzę do posiadacza Qnapa a on mi na to, że właśnie go wyłączył, wsadził nowy dysk, uruchomił Qnapa, QFinder działający sobie na kompie w tle wyrzucił info, że znalazł urządzenie, które nie zostało zainicjowane...
  2. can5ona

Wait what? O tym, że w backupie ustawień nie są ujęte aplikacje, kontenery itd. wiedziałem, ale o jakich ustawieniach dysków piszesz? W sensie, że jak był wolumin statyczny 500gb a włożę powiedzmy dysk 4tb to mi „przywróci” wolumin o pojemności 500gb, czy chodzi Ci o coś innego?
  3. can5ona

Ok, czyli spodziewam się, że będzie to wyglądało następująco (wedle Waszych informacji): Wyłączę Qnapa. Wymienię dysk. Włączę Qnapa i będzie pluł, że nie ma odpowiedniego dysku w środku. Wtedy z poziomu QTS reset do ustawień fabrycznych. Konfiguracja Qnapa od zera. Przywrócenie backupu ustawień...
  4. can5ona

Jak się do tego zabrać? Wyłączyć QNAP-a, wyjąć dysk i uruchomić go bez dysku? Uruchomi się i dopiero w jakimś "kreatorze" dostanę info, że nie ma dysku itd. itd., czy uruchamiać go od razu z nowym dyskiem w środku?
  5. can5ona

Nie ma raida. Tylko single disk jako wolumin statyczny i to wszystko.
  6. can5ona

Witajcie. Czeka mnie w najbliższym czasie następująca akcja: Znajomy ma TS-253D-4G a w środku jakiś mały dysk 500GB. Nie kupował większego, bo sam jeszcze nie wiedział czy i do czego posłuży mu NAS. Pobawił się różnymi aplikacjami, kontenerami itd. i teraz przychodzi pora na zakup i wsadzenie...
  7. can5ona

Pomoc Container Station 3 - brak linków do kontenerów

Już wiem, co się stało. Nie wiem dlaczego, ale ważne, że udało mi się to "naprawić". Nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem Dockera, więc nie wiem, czy mój opis będzie zrozumiały. Jak miałem skonfigurowanego Dockera Filezillę do tej pory w Container Station 2: Sam Qnap miał adres w sieci...
  8. can5ona

Pomoc Container Station 3 - brak linków do kontenerów

Popełniłem błąd. Zaktualizowałem Container Station na QNAP-ie do wersji 3. Ponoć nie ma odwrotu. Ale do rzeczy. Mam dwa kontenery Docker - Firefox oraz Filezillę. Aby dostać się do nich spoza sieci lokalnej, stosowałem takie rozwiązanie: Na Qnapie mam zainstalowanego Team Viewera. Dzięki niemu...
  9. can5ona

Pomoc Czy istnieje jakiś klient FTP na Qnapa?

Tak informacyjnie. Postawiłem Filezillę w Dockerze i śmiga prawidłowo. Trochę upierdliwy jest dostęp do niej zdalnie, ale da się przeżyć. Hybrid Mount miał ten plus, że po zalogowaniu do QNAP-a przez MyQnapCloud mogłem sobie pobierać i wysyłać, co chcę z dowolnego miejsca na świecie (bo...
  10. can5ona

Pomoc Zmiana HDD na SSD w TS-253D (single drive)

Ok dzięki za wyjaśnienie. Czyli clonezilla a jak się nie uda, to postawię od zera. BTW @ marar_m1 Ten nas ma 2 zatoki a nie 6 ;)
  11. can5ona

Pomoc Zmiana HDD na SSD w TS-253D (single drive)

Witajcie. Mam TS-253D z IronWolfem 4TB w środku. Co tu dużo mówić - od zawsze wkurzała mnie jego głośność. Obecnie mam możliwość wymiany na SSD 4TD i chciałbym to zrobić. Nie wiem jednak, jak się do tego zabrać. W Qnapie mam tylko tego jednego IronWolfa (żadnych RAID-ów itd.). Po prostu...
  12. can5ona

Pomoc Czy mogę wyjąć dysk bez utraty danych

Operacja przeprowadzona. Nas wyłączony, dysk wyjęty, śrubki wkręcone, dysk wsadzony, Nas włączony i działa. Miałeś rację - nie pomogło - nic a nic, ale nas przynajmniej nadal działa.
  13. can5ona

Pomoc Czy mogę wyjąć dysk bez utraty danych

Mam TS-253D.w środku jednego IronWolfa. Niestety dysk jest dość głośny. Szukając rozwiązania, przeczytałem że odrobinę ciszej śmiga, gdy jest przykręcony, a ja użyłem tylko plastikowych zatrzasków. Czy kiedy wyłączę całkowicie Qnapa, to mogę bezpiecznie wyjąć dysk, zrobić co trzeba, wsadzić...
  14. can5ona

Mam HD Station . Tzn. wyłączone, bo nie korzystam z HDMI w Qnapie. O ile dobrze przeczytałem opis, to wspomniana przez Ciebie Filezilla działa tylko po HDMI i skoro nie mam podłączonego ekranu, to nie mogę z niej skorzystać. No chyba, że da się "podejrzeć obraz HDMI", mimo iż QNAP nie jest do...
  15. can5ona

Mam taki "problem" z Hybrid Mount-em, że póki działa, cały czas podtrzymuje połączenie z FTP, przez co z kolei mój Qnap nie chce iść spać. Dodatkowo, nie ma dwóch paneli w File Station, więc daleko temu do wygody. Instalacja czegokolwiek w Dockerze powoduje, że muszę trzymać uruchomiony...