Recent Content by Chuck555

1. Chuck555

Kawa i papierosy zakup używanego NAS (zapewne TS-233)

kurzyło się stare precision 7520 z 32GB pamięci, miało jeden dysk 1TB nvme, dołożyłem jeszcze 2TB, zainstalowałem OpenMediaVault, bo chyba najprostszy w instalacji i konfiguracji. Mam plan sprawdzić jeszcze chociaż z jeden system. Podobno TrueNAS SCALE jest niezły, ale też zasobożerny. Z drugiej...
  2. Chuck555

750zł używka. patrzę na sprzęt tak do 1k, może minimalnie więcej. Wolę kupić sobie dobre dyski, bo to zawsze mogę przełożyć do nowego, a jak się okaże nas stoi i się kurzy, to do stacjonarnego kompa włożę.
  3. Chuck555

zasiałeś ziarno wątpliwości :cool: niedobrze, bo miał być tani do nauki terminologii, konfiguracji, a jakby się sprawdził, to bym sobie na gwiazdkę zażyczył coś poważniejszego. Z drugiej strony jak mam się denerwować że kupiłem kapiszona, to może faktycznie coś trochę mocniejszego. Z wciąż...
  4. Chuck555

Na wstępie dzięki za szybką odpowiedź zewnętrzny IP u mojego providera to groszowa sprawa, ale niesie ze sobą pewne podatności. Nie jestem specjalistą od bezpieczeństwa, a sieć mi po domu sieje niedrogi mesh. Wolałbym DDNS. QNAP ma własną usługę DDNS, czy to nie wystarczy? pracuje w terenie...
  5. Chuck555

Dzień dobry Jest dużo podobnych tematów na tym forum, kilka przejrzałem, ale w sumie żaden nie odpowiedział na moje pytanie. Korzystam z płatnej chmury, a w zasadzie nawet kilku. Czwórka użytkowników w domu, ja, partnerka i dzieciaki. Wszyscy komputery, telefony, tablety. Internet mamy dość...