Recent Content by EmTeeSea

1. E

Pomoc Niski (wręcz zerowy) transfer przez VPN uruchomiony na QNAP TS-251

Dzięki za propozycję, ale dziś i tak niestety nie mam sensownego dostępu do tej sieci. Jutro zrobię jeszcze ostatni test, skonfiguruję wszystko dla pewności jeszcze raz i jak nic nie pomoże to dam znać. Dzięki!
  2. E

Tak jak pisałem, NAS był podłączony jednym przewodem. NAS wtedy normalnie działał, po sieci lokalnej, QSync, przez interfejs przeglądarkowy itd. Właśnie jeszcze w ramach ciekawostki - jak nie korzystaliśmy z VPN i logowaliśmy się przez interfejs przeglądarkowy (zdalnie) to wszystko śmigało...
  3. E

A to przypadkiem nie jest ta opcja? [Teaming Port] How to setup link aggregation on ASUS router? | Official Support | ASUS USA
  4. E

Pewnie nie, nie znam się na takich tematach - myślałem, że to tylko NAS robi we własnym zakresie. Czy możesz podpowiedzieć jak ta opcja powinna nazywać się w specyfikacji routera?
  5. E

Ok, w poniedziałek postaram się zgłosić ticket. Przy okazji jeszcze dopytam, czy podłączenie NAS-a drugim przewodem do routera coś tu może pomóc? Zrobiłem testowo takie połączenie, skonfigurowałem port trunking, ale jakoś wtedy straciłem kontakt z NAS-em. Zmienił adres, ale nie szło się z nim...
  6. E

Tak, wiem, że niezależne, ale nigdy nie korzystałem jeszcze z tej pomocy i po wysłaniu tego pierwszego ticketa zwątpiłem w to czy ta "usługa" działa. Szczególnie, że po zgłoszenia zapytania była informacja o odpowiedzi w ciągu 1 dnia roboczego ;)
  7. E

Testowaliśmy przy połączeniu przez Internet "z kablówki" (nie znam konkretnego dostawcy), do tego próba przez LTE z PLAY. Bez różnicy. Połączenie jest, a idą pojedyncze kilobajty. Nie da się nawet zmapować dysków sieciowych lub wczytać Google. Ticketu do helpdesku nie zgłaszałem jeszcze, bo...
  8. E

Tak, jak pisałem - koło 90/30. Różnie bywa, ale raczej nigdy nie spada poniżej 50/25.
  9. E

Po kablu około 75 MB/s. Podłączenie QNAP-a drugim LAN-em coś pomoże?
  10. E

Ten test pobierania, który robiłem był zrobiony z laptopa, czyli do routera podpięty byłem po WiFi na 5 GHz (NAS kablem do routera). Jeśli to coś pozwoli zdiagnozować to mogę się wpiąć po kablu w router.
  11. E

W sumie nie wiem ile powinno być, ale przy pobieraniu pliku, który ma 30 GB stabilizuje się na około 17 MB/s (wskazanie Windowsa). Tyle powinno być? Od niedawna mam, ale ten problem być już przed instalacją tego softu.
  12. E

Kompresja wyłączona, brak efektów - nadal kilobajty, a CPU na QNAP-ie skacze tylko do 40-50%. Próba pobierania plików po sieci lokalnej też kończy się mizernymi skutkami (pojedyncze megabajty), gdy ktoś się loguje przez VPN. Wskaźnik wykorzystania sieci na QNAP-ie pokazuje też niewielki ruch.
  13. E

Pod hasłem wyłączenie kompresji mowa o tej opcji compress link (czy jakoś tak)? Nie mam teraz wglądu - piszę z pamięci.
  14. E

Domyślna konfiguracja, czyli UDP. Czy jest coś co warto sprawdzić po podłączeniu klienta do serwera? Jakieś statystyki po stronie QNAP-a?
  15. E

Dzień dobry, posiadam TS-251, który używany jest głównie jako dysk sieciowy (2 użytkowników, sporadyczny transfer danych po sieci lokalnej). Całość podłączona jest jednym przewodem do routera, Internet w tej lokalizacji to stabilne 90/30. Uruchomiłem na QNAP-pie serwer OpenVPN, aby jedna osoba...