Recent Content by Irokez

1. Irokez

Pomoc TS-253A - brak usługi DLNA po zmianie routera ASUS (i częściowo dostępu)

DLNA nie jest standardem to rozumiem. I gdybym zmienił TV czy coś to bym przyjął to tak jak jest. Ale ja straciłem dostęp do zasobów zapisanych w NAS, jest niewidoczny z poziomu PC'ta na którym pracuję. Jeden laptop tylko działa. Zmieniłem przełącznik sieciowy. Tak, pula DHCP ta sama. Ustawiony...
  2. Irokez

Pomoc TS-253A - brak usługi DLNA po zmianie routera ASUS (i częściowo dostępu)

Witam, Pierwsze co po temacie można powiedzieć, to wina routera, ale może nie... Może ktoś miał podobną zagwozdkę Wymieniłem przed świętami router ASUS RT-AC58U na nowszy model RT-BE58U ze względu na koniec wsparcia (firmware, poprawki bezpieczeństwa). Skonfigurowałem identycznie - praktycznie...
  3. Irokez

Pomoc TS-253A - kompletnie martwy port LAN po instalacji SUPLA i restarcie.

Wyrwałem dysk z laptopa, usunąłem partycje. zamknąłem system QNAP'a, wyłączyłem profilaktycznie całkiem z prądu wyciągnąłem dyski, Wsadziłem dysk z laptopa Podłączyłem tylko zasilacz.... i zamigały kontrolki LAN1 :s Wyłączyłem więc zasilanie znowu, wsadziłem z powrotem dyski moje, podłączyłem...
  4. Irokez

Link: https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_r98w Nic ciekawego, akurat na tym się znam i dla mnie normalka. Montowałem monitor energii ZAMEL MEW-01. Przekładniki prądowe na przewody fazowe oraz podpięcie RST (znaczy faz L1, L2 i L3) do modułu przez bezpiecznik, za rozłącznikiem instalacyjnym i...
  5. Irokez

Witam, zachciało mi się serwera SUPLA no i mam za karę kompletnie martwy port LAN. Zainstalowałem zgodnie z poradnikiem SUPLA na Container Station, poprawnie uruchomiła się usługa, zalogowałem się i było git (oprócz certyfikatu dla przeglądarki, miałem go wygenerować potem). Nie robiłem...
  6. Irokez

Ankieta Serwer DLNA - QNAP, Twonky, Plex, Emby, Jellyfin, czy inny?

Ok, dobra, nisza w porównaniu z PLEX. Próbuję to emby, właśnie ściągam. PLEX serwer za diabła mi nie podchodził ze względu na obróbkę w locie materiału i ledwo wyrabiał mi sprzęt, zupełnie bezsensowne i przekombinowane. Kombinowałem z ustawieniami ale nie wyszło. Dałem sobie z nim spokój i od...
  7. Irokez

Ankieta Serwer DLNA - QNAP, Twonky, Plex, Emby, Jellyfin, czy inny?

A gdzie na liście Serviio? Zaznaczyłem inny, ale chyba Serviio jest popularny?
  8. Irokez

Pomoc Dwie odseparowane sieci w TS253A - jak skonfigurować?

Chodzi o to? I wtedy wyłączenie w usługach sieci wszystkiego nie przeszkodzi nagrywać? Zestawię na krótko łącza i jutro spróbuję.
  9. Irokez

O tego nie zauważyłem. Faktycznie mogę wszystko wyłączyć.... hmm. co włączyć dla QVR Pro/surveillance station :s Jeszcze takie coś znalazłem, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
  10. Irokez

Nie, to ja nie rozumiem jak to działa, z sieci to tylko podstawy mam. Nie wiem czy te LAN'y są przez soft NAS'a spinane razem, czyli czy ustawiając na Eth2 przykładowe 10.10.10.1/30 i podłączając się laptopem, zobaczę komputery wpięte do Eth1 w sieci na 192.168.0.1. Czy będę mógł swobodnie...
  11. Irokez

Chodzi o sytuację "ktoś "pożyczył" klienta nanostation". O ile WiFi zabezpieczysz, to LAN nie, i jeżeli kumaty zechce podłączyć go do laptopa, to zobaczy moją wewnętrzną sieć. Stąd pytanie o konfigurację "oddzielnej" sieci tylko dla potrzeb tego łącza i QVR Pro. hmm.. chyba trzeba potrenować...
  12. Irokez

Witam serdecznie. QNAP TS-253A ma 2 osobne porty LAN więc i można zrobić 2 różne ustawienia sieci. Tylko jak je dobrze odseparować? O co mi chodzi. Chcę wykorzystać wbudowane QVR-Pro do podłączenia kamery IP na działce przez most radiowy (Ubiquiti). Niby jest szyfrowanie, ale chciałbym się...
  13. Irokez

Pomoc Myqnapcloud - brak dostępu, porty ok

Witam serdecznie, podepnę się Jakie porty przekierować, aby zadziałało tylko udostępnianie zasobu (katalogu)? Po prostu w FileStation klikam prawym na katalog, wybieram [Share] -> [Create share link only] Ustawiam DomainName jako DDNS czyli np. irokez.myqnap___com , daje ile czasu aktywny...
  14. Irokez

Pomoc Jak skopiować pliki pomiędzy NAS po LAN (QNAP -> Zyxel)?

Wiem wiem, Zyxel ma CIFS/SMB i QNAP też w konfiguratorze CIFS/SMB. I to tak teraz mi działa. Tylko pozajączkowało mi się o co mu kaman w pozycji "Folder docelowy" Myślałem że mam podać nazwę folderu pod jakim będę widział udział, a on jednak chce abym mu podał folder zdalny. "Pobierz listę...
  15. Irokez

Pomoc Jak skopiować pliki pomiędzy NAS po LAN (QNAP -> Zyxel)?

Dzięki za podpowiedź, nie wpadł bym na to. Tak OT jest jakiś Network Explorer do przeglądania sieci z poziomu QNAP'a? Nie widzi mi Zyxela niezależnie czy wpisuję IP nazwę, i czy wybiorę SMB czy aby automatycznie wyszukał w sieci urządzenia. W Zyxelu mam na porcie 445 CIFS (Udostępnianie plików...