Recent Content by Jahu_80

1. Jahu_80

Pomoc Ostrzeżenie SMART

Cześć. Wyskoczyło mi jakiś czas temu ostrzeżenie dotyczące jednego z dwóch dysków działających w RAID 1 (dysk WDC WD4002FYYZ-01B7C01.0): [Harddisk 2] I/O error, sense_key=0x3, asc=0x11, ascq=0x4, CDB=28 00 73 3c d4 40 00 04 00 00 I zaraz po nim następny wpis: [Harddisk 2] medium error. Please...
  2. Jahu_80

Pomoc Przycisk USB Copy do kopia z QNAP na nośnik zewnętrzny

chyba jednak nie do końca boli... Chyba tylko w taki sposób jak opisałem można to zautomatyzować - harmonogramem (HBS raczej sam z siebie nie ma opcji automatycznego rozpoczęcia synchronizacji/backupu na dysk podłączony do USB).
  3. Jahu_80

Pomoc Przycisk USB Copy do kopia z QNAP na nośnik zewnętrzny

A nie możesz ustawić harmonogramu robienia kopii zapasowej na konkretny dzień w miesiącu i konkretną godzinę? Wtedy trzeba by było tylko pilnować, żeby dysk USB był podłączony przed rozpoczęciem backupu.
  4. Jahu_80

Pomoc Szyfrowanie dysku zewnętrznego (USB/eSATA)

Spróbuję w takim razie z backupem przez HBS. Czy przy tworzeniu zadania w HBS trzeba gdzieś "kliknąć", żeby dane zgrywane na dysk zewnętrzny zostały zaszyfrowane, czy dzieje się to "samoczynnie"?
  5. Jahu_80

OK, ale rozumiem, że dane na QNAPie masz zaszyfrowane w obu przypadkach?
  6. Jahu_80

Dzięki za odpowiedzi. Nie do końca o to mi chodziło. Interesuje mnie, czy da się zaszyfrować dane w trakcie albo bezpośrednio po zgraniu ich na zewnętrzny dysk podłączony przez USB i/lub eSATA, jeżeli zgrywam dane, które są nie zaszyfrowane na QNAPie i których nie chcę szyfrować na QNAP?
  7. Jahu_80

Cześć. Chciałbym uzyskać pomoc w następującej kwestii. Raz w tygodniu robię kopię zapasową danych (Zewnętrzna kopia zapasowa > Dysk zewnętrzny) z QNAP na: 1) dysk zewnętrzny podłączony przez USB (kopia danych z QNAP), 2) dysk zewnętrzny podłączony na stałe do QNAP przez port eSATA...
  8. Jahu_80

Pomoc TS-219P problem z wymianą dysków na większe - RAID 1

Po wykonaniu update firmware wszystko zaczęło działać. Oczywiście nie obeszło się bez problemów: najpierw "manualna" aktualizacja FW do wersji 4.2.0; następnie "manualny" update FW do wersji 4.3.3.0724 (nie dało się zrobić update z 4.2.0 do tej wersji tak, jak jest to opisane jest opisane na...
  9. Jahu_80

Nie mam włączonych żadnych aplikacji w AppCenter (wszystkie są "unchecked"), nie mam zainstalowanych żadnych pluginów QPKG. W jaki sposób mam puścić "expanda"? Tak jak pisałem wcześniej, po wejsciu w "Disk Management" >> "RAID Management" zaznaczeniu "Mirroring Disk Volume: Drive 1 2" i...
  10. Jahu_80

Cześć, dzięki za podpowiedź. Po uruchomieniu PuTTY i wprowadzeniu: dostaję następujący "zwrot": Po zalogowaniu QNAP nadal nie widzi dysków w "RAID Management - Expand capacity" :-( Jakieś dalsze wskazówki?
  11. Jahu_80

Cześć. Mam następujący problem: w dniu dzisiejszym wymieniłem jeden z dysków w QNAP TS-219P na większy (z WD1002FBYS na WD4002FYYZ). Niestety coś poszło nie tak i po wymianie dysku, jego udanej "przebudowie" (zgodnie z informacjami odczytanymi w logu systemowym) QNAP nie daje mi możliwości...
  12. Jahu_80

Cześć

Cześć. Jestem Piotrek i od kilku lat użytkuję QNAP TS-219P.