Recent Content by JohnyB

1. JohnyB

Pomoc Odłączony dysk M2, pula pamięci zdegradowana

Pacjent: TS-673A, na gniazdach M2 po dysku KC2500 1TB Dzisiaj loguje się do urządzenia, a tu wita mnie komunikat, że pula1 jest zdegradowana. Zaglądam do: "Pamięć masowa i migawki/Dyski", a tam w gnieździe drugim M2 informacja: PUSTO - nie wykrywa dysku. W QLog widzę: Zrobiłem restart...
  2. JohnyB

Recenzja QNAP TVS-H674t. To potwór a nie NAS

Posiadam - TS-219p II - po 8 latach przy okazji aktualizacji do wyższej wersji nie wstawał, po downgrade do niższej działał. Po zgłoszeniu do QNAP i video telco z supportem z Holandii i próbie rozwiązania problemu zdalnie, zaproponowali wymianę płyty głównej - gratis. Super + - TS-453Be - padł...
  3. JohnyB

Pomoc TS-251 Czerwone diody Led

Apollo Lake miały wadę fabryczną. Intel wypuścił po rozwiązaniu problemu wersje tych procesorów z dopiskiem E na końcu nazwy, potem zrezygnował z tego dopisku. Zdaje się te wyprodukowane po 2020 są wolne od tej wady. U mnie TS-453Be padł dokładnie po miesiąc po gwarancji. @george2002 TS-453Be...
  4. JohnyB

Pomoc [ROZWIĄZANE] Przed aktualizacją Container Station do najnowszej wersji [3.0.8.981] usunięcie wsparcia dla flagi 'mac_address'

U mnie po aktualizacji Container Station nie wyświetlał głównego ekranu. Dopiero całkowita deinstalacja i ponowna instalacja pomogła.
  5. JohnyB

Recenzja QNAP TVS-H674t. To potwór a nie NAS

Tylko ta cena, w której można kilka serwerów na i9-13900H/i5-12600H kupić + TrueNAS. Może nie w takiej obudowie. Do domu wydajny QNAP niestety stał się za drogi, do małego biura to wystarczą te tańsze modele, do średniego to wystarczy mieć pracownika co ogarnia alternatywę w postaci TrueNAS, a...
  6. JohnyB

Pomoc MariaDB 10 - dostęp z zewnątrz

A ten user, którym się próbujesz łączyć do tej bazy ma prawa łączenia się z innych hostów niż tylko localhost ?
  7. JohnyB

Pomoc Virtualization Station po aktualizacji do 4.0.0.251

Cześć, No niestety, ale VS po aktualizacji do 4.0.0.251 wyświetla mi ciągle komunikat o trwającym ładowaniu, maszyny nie uruchomione, jak żyć. Miał ktoś z czymś takim do czynienia. Jak sobie poradzić. Deinstalacja i ponowna instalacja Virtualization Station, czy jest jakiś inny sposób na...
  8. JohnyB

Pomoc TS-473A lub inny z AMD Ryzen Embedded V1500B

Sposób odprowadzania ciepła jest mega beznadziejny w serii TS-x73A. Jeden mały wentylatorek wyciąga ogrzane powietrze z komory, w której są CPU i dyski M2. Jakby były otwory z boku obudowy naprzeciw radiatora CPU to by on był chłodzony powietrzem zasysanym z zewnątrz i nawiewanym na CPU, a tak...
  9. JohnyB

Kieszeń QDA-A2AR - RAID1

Moje doświadczenia opisałem TU Generalnie RAID1 uzyskasz i będzie to działało. Gorzej jest przy rekonfiguracji takiego dysku (np. wymiana na większe) bo dane trzeba zgrywać na inny nośnik i robić ponownie inijcalizację tej macierzy.
  10. JohnyB

Pomoc TS-673A samoistne restarty

U mnie restarty były, gdy trwała przebudowa macierzy RAID1 na dyskach HDD po logicznym dodaniu dysku (fizycznie był już w urządzeniu w zatoce). Zgodnie z sugestią supportu (o nie wspieranych dyskach - chociaż w niższym modelu pracowały poprawnie) po instalacji dysków na takie z listy...
  11. JohnyB

Pomoc HA na VM problem z zawieszającym się HA

Jak masz integrację MQTT to: 1. spróbuj ją wyłączyć i zobacz jak się zachowa HA 2. sprawdź jakimś klientem (np. MQTT Explorer) ile masz dla homeassistant: topics i messages. U mnie (po którejś aktualizacji bramki OpenGatewayMQTT) było kilkaset tysięcy, w efekcie miałem kilkaset tysięcy...
  12. JohnyB

Pomoc QNAP i konektor MSSQL

To nie było tematu. Coś źle dzisiaj widzę i nie doczytałem dobrze :)
  13. JohnyB

Pomoc QNAP i konektor MSSQL

A to QNAP nie ma MySQL własnego ? Bo jeśli dedykowane to chyba lepsze wyjście postawić w kontenerze.
  14. JohnyB

Pomoc Głośny wentylator w zasilaczu w QNAP do rack

Może ten będzie pasował Noctua NF-A4x20.
  15. JohnyB

Pomoc Radiator na dysk NVMe - jaki?

Tak jak pisze @Pawliko naklej na tę naklejkę. Jak zerwiesz nici z gwarancji. Wsadź do NAS bez radiatorów jak temp będą przeszkadzać doklej na kontroler (to zaznaczone przez przedmówców) radiator od QNAP i temp w idle będą zapewne w okolicach 30 stopni a jak mocno obciążysz dojdą do maks 55. Na...