Recent Content by Kuba

1. Kuba

Pomoc DHCP server - gdzie może być błąd?

Zrobiłem taki test: ROUTER: DHCP server .50-.51 NAS: DHCP server .200-.250 Rezultat jest taki, że ROUTER nadaje IP dwóm pierwszym urządzeniom, reszta się nigdzie nie wpina (na ROUTER widać próby ale oczywiście pula jest tam za mała więc się odbijają). NAS nie przydziela ani jednego IP (poza...
  2. Kuba

znalazłem coś takiego ale mało to będzie przydatne Instrukcja obsługi Huawei B315S-22 http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/img/v4/imgRD/cp-hp/QSG_Huawei_B315s-22.pdf przegląd dostępnych opcji jest tutaj Link: https://www.youtube.com/watch?v=aMua9KZRkgg
  3. Kuba

1. Niestety serwer DHCP na routerze nie ma opcji rezerwacji stałych numerów IP dla konkretnych urządzeń. Do tej pory nie było to potrzebne i mi nie przeszkadzało. Bawię się jednak z Home Assistant postawionym na NAS->DOCKER i tu niestety niektóre z urządzeń muszą mieć stałe numery IP. Dodatkowym...
  4. Kuba

Witam serdecznie Mam problem jak na rys. 2 - urządzenia w sieci WI-FI nie otrzymują adresu IP z serwera DHCP osadzonego na QNAP. Jednocześnie urządzenia spięte przewodami nie mają tego problemu W przypadku, kiedy serwerem jest ROUTER (rys. 1) - wszystko działa. Macie pomysł co może być...
  5. Kuba

Case Study Wirtualizacja - wydajność

Miałem taki problem - dziecko potrzebuje do szkoły MS Win, a w domu tylko jabłuszka. Na szczęście jest też QNAP TS-451. Tyle że praca na maszynie wirtualnej win 10 zainstalowanej na QNAP doprowadzała nas obojga do szewskiej pasji (pomimo zainstalowanych 16GB RAM (niestandardowo ale da się)...
  6. Kuba

Pomoc Brak listy maszyn wirtualnych w VS

Jeszcze szybki test - uruchomiłem na mac inną przeglądarkę - Chrome. ... zadziałało Problem jest zatem w obsłudze przeglądarki / dodatkowych wymaganiach VS3 dot. wtyczek/java script/ ...? Kuba Problem wynikał z braku akceptacji certyfikatu w przeglądarce Safari. Po dodaniu certyfikatu do...
  7. Kuba

Pomoc Brak listy maszyn wirtualnych w VS

Witam serdecznie Po aktualizacji do Virtualization Station 3 nie widzę listy maszyn wirtualnych - na liście wciąż jest informacja o ładowaniu danych. Chodzi o dostęp zdalny przez przeglądarkę w sieci lokalnej. Problem nie występuje kiedy podłączę QNAP do telewizora i uruchomię VS (wtedy na...
  8. Kuba

Pomoc Upgrade Ram TS-251

TS-251C nie ma możliwości rozszerzenia pamięci - w/g dokumentacji 1GB (not-exp.), wg google :) - pamięć jest na stałe wlutowana na płycie. Możesz ewentualnie otworzyć obudowę i sprawdzić czy jest gniazdo.
  9. Kuba

Pomoc Upgrade Ram TS-251

U mnie minęło ponad 5 miesięcy od czasu wpakowania 16GB w TS-451. Do tej pory nie stało się absolutnie nic, urządzenie chodzi 24h/7. Usługi to przede wszystkim TimeMachine dla kilku laptopów, stacja wirtualna Windows, dyski zdalne. Co do samego procesora to wgryzając się w specyfikację -...
  10. Kuba

Sprzedam RAM 1GB SOD 1.35V PC3-12800 CL11 (QNAP TS451)

Zgoda. Poproszę o kontakt na Jakub.Baginski@wp.pl Nadal aktualne, załączam zdjęcia aby potencjalny zainteresowany mógł sprawdzić model kości vs tego co ma u siebie. Kupujący się rozmyślił a kość nadal leży na półce. Ktoś zainteresowany?
  11. Kuba

Sprzedam RAM 1GB SOD 1.35V PC3-12800 CL11 (QNAP TS451)

251 i 451 powinny się różnic wyłącznie liczbą kieszeni. Kości pamięci tu powinny być akurat identyczne i tak podaje specyfikacja. http://eu1.qnap.com/Storage/TechnicalDocument/20140620-QNAP_Turbo_NAS_Hardware_Manual_ENG_2014v1.pdf Str. 17. Teoretycznie jednak producent mógłby wrzucić do...
  12. Kuba

Artykuł The Ultimate Hard Drive Test ....

Ten artykuł jest sprzed 10 dni, nie taki stary. Dla 4GB średnio hitachi miał dalej 2x lepszy wynik.
  13. Kuba

Artykuł The Ultimate Hard Drive Test ....

The Ultimate Hard Drive Test: What Hard Drive is Best?
  14. Kuba

Download [Stable] QTS 4.1.2 Build0126 | ARM & x86

Ponizej rozwiazanie doraźne. Dalsza cześć wątku, folder ponownie zniknął. Odpowiedź poniżej. Jako że nie miałem takich numerów przez prawie miesiąc zabawy na firmware grudniowym - stawiam nadal na obecny (styczniowy) build: Konczac wątek znikających dysków, rezultat moich testow i wstydliwe...
  15. Kuba

Download [Stable] QTS 4.1.2 Build0126 | ARM & x86

Załadowałem (od zera) i ... Praktycznie nie da się instalować aplikacji AppCentre, (przyklady PKG, QloudLink, VideoStation). Każda instalacja kończy się komunikatem o błędzie. Próbowałem znaleźć logi ale chyba ich po prostu nie ma. Ostatecznie skończyło się na rejestracji zgłoszenia na QNAP...