Recent Content by lolo

1. lolo

Pomoc Pytania dot. QuFirewall - Jak zabezpieczyć serwer?

Tego QuFirewalla to student pierwszego roku informatyki pisał? Dobrze, że 127.0.0.1 nie trzeba do reguł dodawać.
  2. lolo

Pomoc Pytania dot. QuFirewall - Jak zabezpieczyć serwer?

No cóż, router od dostawcy lub jeszcze lepiej jakiś Huawei czy inny tani, no ale wifi6, chińczyk , bez żadnej reputacji a wręcz z bardzo wątpliwą reputacją i efekty widać. Nie miałem problemów za pierwszym razem i żadnych nie mam teraz. Pierwszą i najważniejszą zaporą musi być router, bo...
  3. lolo

Pomoc Qlocker - atak na Qnapy

Stare czasy z tym Skynetem, ASUS robi teraz za AP. Mam teraz OPNsense z GeoIP z PL i CZ i z IDS/IPS i mimo to nadal 5000 razy na dobę boty sprawdzały czy da się wejść na QNAPa. I naprawdę w Becie jest zero prób... nie kilka czy kilkadziesiąt... ZERO.
  4. lolo

Napisałem, że to beta i napisałem, że jak ktoś nadal ma próby ataku na swojego QNAPa to warto się nią zainteresować. Czy lepiej zostać przy wersji stabilnej, każdy niech oceni sam, włącznie z milionami, którzy na pewnej, stabilnej wersji stracili swoje dane ;-) Bo na tej niewspieranej...
  5. lolo

Od kilku dni dostępna jest nowa wersja beta QTS. 5.0.0.1716. Abstrahując od nowości w GUI czy oprogramowaniu warto się nią zainteresować ze względów bezpieczeństwa. Ilość odmów dostępu w QuFirewall spadła u mnie z 4-5k/24h do 0 (zera)!!!
  6. lolo

Cóż ciężko jest dyskutować z kimś kto naprawdę nie rozumie co czyta. Nigdzie nie napisałem, że dla mnie NAS to TYLKO backup, odpisałem tylko SiewcaRyżuowi, że u mnie NAS robi za backup, a to kompletnie dwie różne rzeczy... później wręcz napisałem, że NAS działa u mnie 24/7 i wprawdzie nie...
  7. lolo

czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ale cieszy mnie, że potwierdzasz moją opinię. ;) Według @SiewcaRyżu NAS to nie backup i tylko w tej kwestii się wypowiadałem. Ale cieszy mnie. że według Ciebie NAS to też między innymi backup. ;) Co zaś do skrótów. NAS = Network Attached Storage Bo twoje...
  8. lolo

Jak się wysypie, jak przyjdzie Qlocker nawet 5.0, to nadal będę miał wszystkie dane w oryginalnej lokalizacji. Bo dla mnie Qnap to backup... ;-) A jak wysypie mi się komp czy utopię telefon, to wszystko będzie czekało na przewrócenie z backupu na Qnapie... ;-) A jak padnie mi i telefon i Qnap w...
  9. lolo

Ja mam wszystkie dane na komputerach i telefonach, które automatycznie przesyłają je na NAS, nawet jak intencjonalnie skasuje je na którymś z urządzeń to nadal na Qnapie są. To u mnie NAS to bakap czy nie? Czy bakap to wtedy jak codziennie zgram jeszcze wszystko przez USB i zawiozę do skrytki...
  10. lolo

Polska język, trudna język...
  11. lolo

Ja od pewnie 10 lat jestem fanem Asusa, nigdy mnie nie zawiódł więc nie widzę powodów aby zawieść jego. :Dumny:Tym bardziej, że mnie Qlocker nie dopadł, być może, że właśnie dzięki Asusowi i jego AIProtection od Trend Micro plus dodatkowemu firewallowi SKYNET. Już sama nazwa wzbudza postrach ;)
  12. lolo

Nie wiem, zainstalowałem 2 może 3 tygodnie temu jak zaczęły się lawinowe, nieudane próby logowania na Qnapie. Ktoś mi tu polecił Skynet na Asusa. Skynet - Skynet - Router Firewall & Security Enhancements
  13. lolo

Nie wiem jak zgrać z routera plik z logami. Ale w GUI ma takie info: IPs Banned 40405 Ranges Banned 1731 Inbound Blocks 2161 Outbound Blocks 98 IP głównie z Holandii i Ukrainy sporo z USA i z 10% reszta świata
  14. lolo

No nie wiem, u mnie cały czas: "Denied access to 1 098 265 packets in the last 24 hours." i to pomimo dodatkowego firewalla na routerze. Na razie trzymam się dzielnie, backupy porobione, Qnap czysty.
  15. lolo

Pojawiła się nowa wersja systemu, łatająca kilka dziurek. QTS 4.5.3.1652 https://www.qnap.com/en/release-notes/qts/4.5.3.1652/20210428?ref=nas_product