Recent Content by madi2000

1. madi2000

Pomoc Montowanie dysku obok macierzy RAID5 na 3 dyskach

Re: [HOWTO] Montowanie dysku obok macierzy RAID5 na 3 dyskac Hm... nie bawiłem się z partycją NTFS, ja przypinam dysk bezpośrednio z serwera do mojego stacjonarnego ale to linux :(. montuje (partycja 3 to zawsze ta z danymi) cp i gotowe. Proponuję zgraj dane z Windows 7 po sieci na QNAP'a i...
  2. madi2000

Re: [HOWTO] Montowanie dysku obok macierzy RAID5 na 3 dyskac Znaczy wchodzisz w Disk Managment -> Volume Managment i widzisz ten nowo dołożony dysk? czy wogóle się tam nie pokazuje? Ja osobiście polecam zalogować się na sesję SSH i zrób fdisk -l dostaniesz listę dysków (device'y /dev/sd?)...
  3. madi2000

Re: [HOWTO] Montowanie dysku obok macierzy RAID5 na 3 dyskac Oczywiście. Jeżeli dysk nie stanowił nigdy cześci RAID'a i QNAP jest ustawiony tak by mieć RAID 5 na 3 dyskach, dodanie kolejnego dysku spododuje tylko i wyłącznie pojawienie się nowego volumenu w menadżerze. Do przegrania danych...
  4. madi2000

[PROBLEM] TS-459 - Padnięty Flash Drive - Miał ktoś?

W sumie wyszło kole tygodnia. Flash został wymieniony na nowy. Na razie działa bez problemu.
  5. madi2000

Pomoc TS-212 - czy może pracować z jednym dyskiem?

Hej, zmienił bym to na maxymalnie dwa dyski wewnętrznie. Natomiast nie jest to żaden wymóg. Z jednym będzie dział doskonale, jedynie nie będą działały opcje wymagające dwóch fizycznych dysków.
  6. madi2000

No właśnie ... przyznaję się że byłem całkowicie zbity z tropu na początku... a padło po resetarcie z WWW. Więc najpierw myślałem jak nie wstał że dysk któryś mu padł i go wiesza czy coś... podpiłem się z monitorem i klawiszem i z 10 minut łaziłem po biosie upewniając się że nic się nie...
  7. madi2000

Witam, szukałem po forum i nie znalazłem... ;( czy miał ktoś padnięty DOM drive? - nie mówię o zamazanym do ponownego wgrania FW, tylko o sytuacji w której płyta główna nie wykrywa urządznia FLASH na które można by wgrać FW? (to samo twierdzi distro linuxa odpalonego z USB... w systemie...
  8. madi2000

TS-239 - niski transfer

Całkowicie popieram (sam też tak testuje jak mi coś nie działa by wykluczyć urządzenia pośrednie). (nie pamiętam czy QNAPy nie mają portów auto MDI/MDX? - może i cros nie potrzebny - ale jak ma to nie zaszkodzi :)) Ale jeszcze pytanie, z czym łączysz QNAP'a? z Windows? Linux? Jaką masz kartę...
  9. madi2000

TS-239 - niski transfer

Zmień na Cat6 kabel. Przetestowałem to po przeprowadzce do nowego mieszkania. Instalację zrobiłem na Cat6 ale patch-cordy na biurku na szybko wcisnołem stare na Cat5. Maxymalne transfery miałem do 30MB/s. Jak już miałem czas i pozagniatałem kable na Cat6 normalne stały się transfery 70-80MB/s...
  10. madi2000

QNAP NMP-1000

Uwaga co do możliwości podączenia sie przez SSH. Tak jak napisał nie ma SSH, ale za to jest telnet. https://forum.qnap.net.pl/threads/839
  11. madi2000

QNAP NMP-1000

D Z I Ę K U J Ę :) zobaczymy więc jak się będzie sprawował na moim denonie. Jeszcze raz dziękuję za info. Dam znać jak uruchomię wszystko.
  12. madi2000

QNAP NMP-1000

1. Dzięki za info!!!, skłania mnie to ku zakupowi. 2. w pytaniu chodziło mi czy da się podłączyć jak do NASów QNAP'a :) ale jeżeli już chodzi o ścisłość to za http://www.qnap.com : http://www.qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=117 ma "NAS features". a poza tym wszystko co ma cechy Network...
  13. madi2000

Pozdrowka z Warszawy ;)

Witam, również Warszawa, pozdrawiam Wszystkich.
  14. madi2000

QNAP NMP-1000

Witam, na początku przeproszę jeżeli umieściłem post w złym miejcu ale nie wypatrzyłem działu powiązanego z tym urządzeniem QNAP'a. Mam pytanie o oceny, uwagi na temat QNAP NMP-1000. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Z najbardziej nurtujących mnie pytań to: 1. czy ktoś natrafił na problemy z...