Recent Content by MarekS73

1. MarekS73

Pomoc Qbelt przestał działać

Desktop i laptop pracowały w różnych sieciach. Przepraszam za zwłokę, ale nie spodziewałem się, że dzisiaj ktoś mi odpisze... Nie, na QNAPie na razie nie mam firewalla. Problem rozwiązał się po uaktualnieniu modułu QTS SSL Certificate do wersji 2.2.23.
  2. MarekS73

Pomoc Qbelt przestał działać

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w naprawie Qbelta? Jakiś czas temu straciłem możliwość połączenia się z serwerem QNAP. Dziwi mnie to, że nie mogę połączyć się kiedy korzystam z desktopa. Kiedy siadam do laptopa wszystko działa po staremu. Dane połączenia, jakie należy...
  3. MarekS73

Pomoc TS-453 Pro transfer speed

SiewcaRyżu, dziękuję! wyłączyłem oszczędzanie energii w karcie sieciowej mojego kompa. Z wyłączeniem karty i ponownym jej włączeniem muszę poczekać, bo kolega używa moich zasobów; obiecuję sprawdzić jak najszybciej. Wyłączyłem i włączyłem kartę; ani sekundy lepiej...
  4. MarekS73

ad. 1. autonegocjacja jest włączona i za każdym razem ustawia się 1Gb full duplex. Transfer do NASa próbuję poprawić od 3 miesięcy, w tym czasie nie zauważyłem problemów z siecią. ad 2. na QNAPie mam wyłączone Eup. Teraz wyłączyłem oszczędzanie energii na przełącznikach. ad 3. NIE WIEM gdzie...
  5. MarekS73

Silas, taki test przeprowadzałem już kilkakrotnie, ale na twoją prośbę zrobiłem to jeszcze raz. Żeby nie być gołosłownym screen poniżej. Niestety prędkości bez zmian. Poprzednimi razami również nie zauważyłem żadnych istotnych zmian w prędkości kopiowania. Kaktus, na razie przeczytałem sześć...
  6. MarekS73

NOD32 antivirus (wersja 64-bit) v. 8
  7. MarekS73

Pomoc TS-453 Pro słaby transfer

:) Marudzę, bo kopiując z eksploratora windows nie mam takich wyników. Tak czy inaczej jestem wdzięczny za twoją pomoc. Dzięki.
  8. MarekS73

Jeśli chodzi o ATTO, to przeczytałem w sieci, że to jakieś ustawienia SMB wpływają na to, że nie widać dysków sieciowych. NAS performance tester zadziałał, wyniki poniżej.
  9. MarekS73

nie pomaga, próbowałem
  10. MarekS73

Nie wiem z jakiego powodu, ale nie mogę wybrać żadnego dysku sieciowego; a mam ich zamapowanych kilka.
  11. MarekS73

SiewcaRyżu, mariuszsal -- jestem Wam bardzo wdzięczny za czas, jaki poświęcacie mojej sprawie. Dziękuję! Budynek w którym znajduje się firma mój szef wynajmuje od kilkunastu lat. Na przestrzeni tych lat okablowanie zmieniało się parę razy. Ostatnia modernizacja sieci miała miejsce pięć lat temu...
  12. MarekS73

O stosach nie wiem nic. Natomiast kopiowanie z komputera (Win8) na komputer (Win7) idzie szybko -- prędkość wynosi 105 MB/s; a to chyba też robi SMB.
  13. MarekS73

Myślę, że sieć jest OK, skoro mój PC potrafi za pomocą protokołu FTP przerzucać pliki na QNAPa z prędkością 106 MB/s. MacBook jest jeszcze lepszy bo kopiuje i FTPem i spod findera na QNAPa z transferem 106 MB/s. W sieci mam dwa gigabitowe przełączniki D-Linka typu smart. Pomiędzy switchami jest...
  14. MarekS73

SiewcaRyżu, a czy ustawienie w menu (vide załącznik) nie robi tego samego co polecenie po SSH, które masz na myśli?
  15. MarekS73

Jesteś bardziej cierpliwy ode mnie... dziękuję Jesteś bardziej cierpliwy ode mnie... dziękuję. Tym razem wszystko poszło jak należy, zresetowałem system i wykonałem (po zmianach sc.exe) trzy próby kopiowania z włączonym NODem i (kolejne trzy próby) z wyłączonym antywirem. Transfer nie zmienił...