Recent Content by Martin_80

1. Martin_80

Pomoc Problem po aktualizacji, serwer dns nie mozę rozwiązać hostów

Witam Jak w temacie, pojawia mi się dziwny komunikat podczas logowania do serwera Qnap o treści "system wykrył zę twój serwer nie może rozwiązać hostów..." Stało się to w zasadzie po aktualicaji firmware. Teraz nie mogę już w ogóle się zalogować na serwer via mój link tj domenę którą posiadałem...
  2. Martin_80

Pomoc Wybudzanie komputera PC w lokalnej sieci wspólnej z serwerem QNAP via Qbelt vpn

Czyżby nowy poziom wschodniej kultury podejrzliwości? Cóż, jeśli chodzi o ożywianie tego forum, może rzeczywiście przydałoby się trochę więcej wiary w dobre intencje użytkowników. Ale skoro wątpisz, proszę bardzo - załączam screena. Może teraz forum odżyje. 😉 W moim przypadku byłem totalnie...
  3. Martin_80

Pomoc Wybudzanie komputera PC w lokalnej sieci wspólnej z serwerem QNAP via Qbelt vpn

Super sprawa, działa pięknie. Dla zielonych jak ja, mała podpowiedż: Klikamy na zakładkę "Explore" w appce "Container Station" >>>>potem wklepujemy wyszukiwanie "seriousm4x".>>>Instalujemy dockera. Następnie w ustawieniach edit, albo podczas instalacji, klikamy na pcję "network" add. Musimy...
  4. Martin_80

Dzięki za podpowiedź. Jak to zainstalować? może jakaś instrukcja? byłbym wdzięczny za pomoc,...przyda się taki tutor dla innych użytkowników urządzeń Qnap
  5. Martin_80

No to właściwie dzięki VPN mam taki mostek, bo widzę lokalne urządzenia tak , jakbym był w lokalnej sieci, tj drukarka online, i inne komputery, wg ip np 192.168.1.x. Więc nie rozumiem w czym jest przeszkoda. Router który posiadam to zwyczajny Orange FunBox 3.0 Mój cel to wybudzanie z zagranicy...
  6. Martin_80

Wyłączyłem totalnie Firewall qnap, i WOL też nie działa. Dopiero jak przełączę się fizycznie do sieci lokalnej w której jest serwer qnap i desktop który chcę wybudzić, nagle WOL działa. Przy okazji screenshot z ustawień mojego firewall poniżej:
  7. Martin_80

Jak w temacie mam problem z wybudzeniem komputera pc z sieci lokalnej via Qbelt vpn. Będąc np na wakacjach odpalam sobie na laptopie qbel vpn, łączę się z moim serwerem qnap, widzę dzięki temu urządzenia lokalnie, ale niestety nie mogę wybudzić komputera stacjonarnego wysyłając magic packet. O...
  8. Martin_80

Pomoc Połączenie z lokalnymi urządzeniami w sieci LAN via sieć LTE @ QVPN/Qbelt

Cześć, Jak w temacie mam taki problem z serwerem VPN na QNAP. Chodzi o to że łączę się laptopem zdalnie z zagranicy na mój serwer Qnap w Polsce via Qbelt, i był czas że mogłem logować się jak w lokalnej sieci do urządzeń wpiętych lokalnie we wspólną sieć w której znajduje się mój serwer Qnap...
  9. Martin_80

Pomoc Podmiana dysku ssd na dysk HDD z grupy "raid single"

Jak w temacie, mam jeden dysk SSD w trybie group type single (static volume). Chciałbym podmienić ten dysk na HDD 8TB. Niestety wszystkie zatoki mam zapełnione, ale zastanawiam się czy jest w systemie QNAP opcja takiej procedury, gdzie np zwalnia się jedną zatokę tylko w ramach procesu podmiany...
  10. Martin_80

Pomoc Adaptery USB 2.5Gb z Aliexpress ( Realtek RTL8156BG)

Znalazłem coś na ten temat. Wygląda na to że rdzeń linuxowy Qnapa przed wersją 5.x nie miał zaimplementowanych sterowników do chipsetu Realtek RTL8156BG. Pod tym linkiem ludzie na forum wykombinowali temat. Ale ciekawe czy obecny kernel 5.x ma już to zaimplementowane bez kombinowania. Link...
  11. Martin_80

Hej, to jest taki adapter jak w linku poniżej. Pełno tego na aliexpress:
  12. Martin_80

Czy testował ktoś adaptery USB 2.5GB lan z aliexpress na serwerze QNAP? bazujące na chipsetach Realtek, np Realtek RTL8156BG?? Czy to będzie działać?
  13. Martin_80

Pomoc dysk z formatem 512e (MG08ACA16TE) a kompatybilnosć z Qnap TS 453be

Witam Jak w temacie, czy dysk który ma format 512e, będzie działał na serwerze Qnap? Czy może powinienem unikać takich dysków? Zaznacze że interesuję się modelem Toshiba MG08ACA16TE Pozdrawiam
  14. Martin_80

Pomoc Limit pojemności shared folder, czy nowa partycja na dysku Qnap?

To pytanie, czemu nie mm opcji nawet ograniczania przestrzeni na "shared folder"? to też przez fakt, że to jest wolumen statyczny?