Recent Content by michalwy

1. michalwy

Pomoc QNAP TS119 nie podnosi się

Włożyłem całkiem świeżego WR RED 3TB którego dzisiaj kupiłem i odpalił bez problemu:D , tylko zastanawiam się dlaczego STATUS cały czas miga? Teraz tylko jeszcze przekopiować dane z Backupa i skopiować uszkodzony dysk i pomęczyć kopię z odzyskaniem, może się jeszcze coś uda odzyskać:upal: Pozdrawiam
  2. michalwy

Ale on chyba nie jest przeznaczony dla TS-119 tylko dla TS-119P, 119P+, 119PII, choć pamiętam że przed awarią miałem tego QTS4.0.0.? Podeślij mi link do ściągnięciaNiestety nie pomogło próbowałem 4.0.0. i 3.8.0 i nic nie pomaga po restarcie przy probie logowania z przeglądarki ponownie wyświetla...
  3. michalwy

Jeszcze wrócę do uruchomienia Mojego TS-119 z drugim dyskiem, nadal mruga status i nic, dalej przy probie połączenia z "świeżej " przeglądarki ściąga plik Quick.cgi a nie łączy się, Finder go widzi ale ajk próbuję z niego odpalić przeglądarkę to jest ten sam efekt:upal:
  4. michalwy

No to było by kiepsko, Green-y ponoć często padały w pamięciach masowych i są ponoć nie zalecane. No i tu mam nauczkę całe życie używałem Segate-ów, mam ich z 15 szt które nadal działają, jedyny który mi padł w życiu to WD ale tak jak Silas pisał beton kompletny...A tak teraz poważnie co...
  5. michalwy

Na pewno macie rację. Ale z drugiej strony ten dysk jest wspierany, pytanie tylko w jakim stopniu, i czy wspierane są funkcje kluczowe które maja wpływ na sprawność. Jestem optymistą i mam nadzieje być potwierdzeniem reguły wyjątku. Seaget który mi padł miał w ogóle nie działać a przeżył 3,5...
  6. michalwy

Panowie nie mogę znaleźć sposobu żeby przejść na prv z rithien, oświećcie mnie proszę? Co do dysku niestety już go zamówiłem szkoda że wcześniej nie zapytałem was o opinię, będę musiał robić częstsze kopie :D , ale z drugiej strony grzebałem w necie i wszyscy je polecali do NAS???
  7. michalwy

Postęp na razie marny bo musiałem przerwać pracę dzisiaj spróbuję jeszcze raz ale pod Ubuntu przynajmniej zobaczyłem strukturę i wiem mniej więcej czego mi brakuje, okazuje się że nie ma tragedii ale nie zapeszając zobaczymy. Co do nowej instalacji uruchomiłem z automatu i wgrał mi najnowszy...
  8. michalwy

Udało mi się zobaczyć moje dane pod Ubuntu ale chyba nie wszystko da się przekopiować dużo danych jest niedostępnych, teraz uruchomiłem pod windows odzyskiwanie danych poprzez TestDisc zobaczymy co z tego wyjdzie...? Mam dalej pytanie dla czego nie mogę zainstalować mojego QNAP-a na nowym...
  9. michalwy

Silas Zrobiłem jak napisałeś 1-4 ale nie ma opcji bez inicjalizacji twardego dysku? Po odświeżeniu w Qnap Fnder pojawia się, Kreator Szybkiej Instalacji twierdząc że mój serwer nie jest jeszcze skonfigurowany pytając czy chcę to zrobić z opcją TAK lub NIE i dodatkową opcją "Nie pytaj mnie...
  10. michalwy

Silas dzięki za odpowiedź Finder wykrywa NAS, ale zachowuje się jakby nie widział dysku i chce zrobić inicjalizację... czego nie chcę robić bo wtedy on sformatuje ten dysk. Próbowałem odczytać dane przy pomocy explore2fs podłączonego po USB do winXP ale widzi tak jakby 3 partycje z których tylko...
  11. michalwy

Witam Dzisiaj zauważyłem że mój QNAP TS-119 nie reaguje wiec go zrestartowałem, i niestety świeci na czerwono status i nie jest dostępny, po sprawdzeniu dysku wychodzi w SMART że coś mu dolega, ale pod windows w jednej partycji są dane (wygląda na system), pytanie czy można z niego odzyskać...
  12. michalwy

Problem z usypianiem HDD w TS-119

Wtedy kiedy testowałem to wyłączone miałem wszystkie usługi, jedno z twoich przypuszczeń a mianowicie serwer WINS był włączony. Zaraz znowu wszystko wyłączę i sprawdzę jeszcze raz. Co do paczek nie instalowałem żadnych tylko te które są standardowo. Nie wiem co to jest IceStation, ale nie...
  13. michalwy

Ustawiłem usypianie HDD po 5 min bezczynności. Powiedz mi jak dobrać się do katalogu etc??? Chętnie tam sprawdzę. Jest to mój pierwszy dysk sieciowy, a tym bardziej oparty na Linuksie. Patrząc jednak na kontrolkę dysku (po wyłączeniu wszystkich usług i serwisów, oraz odłączeniu sieci) migają...
  14. michalwy

Wczoraj zainstalowałem Firmware taki jak ty i zrobiłem ten sam test niestety nic z tego dysk się nie usypia :( . Poszedłem o krok dalej i odłączyłem go od sieci, nadal bez zmian. Gregor czy mógłbyś troszkę jaśniej nie wiem co to jest cron??? Czy Ktoś może pomóc???
  15. michalwy

Witam Posiadam TS-119 i użytkuje go od kilku miesięcy. Zaznaczyłem w konfiguracji aktywną opcję usypiania dysku HDD po upływie 5 min jednak dysk się nie wyłącza, kontrolka "status" nie zmienia koloru na niebieski. Zrobiłem test w którym wyłączyłem wszystkie aplikacje i nadal dysk nie usypia...