-
Dyskusja Plex i oglądanie filmów na TV tylko w sieci domowej.
Zapewne tak, bo co teraz ich nie ma. Co nie zmienia faktu że Google TV to shit jakich mało a na Philisie to już w ogóle porażka.- miwis
- Post #23
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
w Filipie nawet fixów nie ma :D- miwis
- Post #21
-
może i "zuo" ale przynajmniej im soft aktualizują częściej niż raz na pół roku ;)- miwis
- Post #19
-
Na starszych TV Samsunga z Tizenem raczej na pewno miałem Jelly i Emby, bo robiłem testy (ale nie pamiętam czy ze sklepu, czy nie przez tzw. developer mode). W nowych nie wiem :(- miwis
- Post #16
-
Dyskusja Wybór konfiguracji dysków
Może nie mam aż takiej ilości dysków, ale pamiętam jak na początku zastanawiałem się czy zrobić 8x8TB RAID6 czy może 2x(4x8TB) RAID5. Finalnie zrobiłem 8x8 i teraz trochę żałuję, bo wymusza to niezłe kombinowanie przy ew. upgrade/wymianie... A przy 2x(4x8) to jeden RAID zmieściłby się na jednym...- miwis
- Post #8
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja SMART - warning 197/C5 Current Pending Sector - dysk "śmietnik" czy nie?
Zaintrygowaliście mnie... :D Wymieniłem już 3 z takimi/podobnymi problemami w moim S (reszta się trzyma, ale nie ufam). 5 x 3TB działa dłużej i nic się nie sypło... Teraz muszę pogmerać i sprawdzić poza nasem. Może na śmietnik będą jeszcze OK. :)- miwis
- Post #5
-
Jaki sprawdzony UPS do QNAP, routerów itd
Potwierdzam, z CP dość dobry stosunek cena/jakość. Osobiście mam CyberPower CP900EPFCLCD od chyba 10 lat i z tego co pamiętam to chyba raz (może dwa) wymieniałem aku. Ale wymieniałem zawsze na jakieś lepsiejsze... Wymiana prosta - jakieś śrubki i oderwanie od taśmy dwustronnej, która trzyma aku...- miwis
- Post #4
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja Czy instalacja QDA-A2MAR ma sens w TS-453A 16GB Ram + 24TB
@Kong - jeśli to do mnie, to chodziło mi o te z tematu, czyli QDA-A2MAR lub QDA-A2AR (lub podobne). Co do jednostek rozszerzających to racja - chociaż tu bardziej za przykład powinny służyć raczej TL-D800S/TL-D400S - tu faktycznie można zobaczyć jakieś "przyspieszenie" a przynajmniej nie...- miwis
- Post #8
-
Dyskusja Czy instalacja QDA-A2MAR ma sens w TS-453A 16GB Ram + 24TB
A ja mam, przy okazji, dodatkowe pytanie dotyczące tych QNAPowych (ew. innych) kieszeni... Czy to, że nie można zobaczyć w QNAPie 2 oddzielnych dysków w QNAPowych kieszeniach to kwestia bardziej kieszeni czy NASa? I czy znane są wyjątki (co jak czasem widać na różnych grupach ma miejsce w...- miwis
- Post #6
-
Dyskusja Bardzo cichy HDD 6 lub 8TB do nas w listopadzie 2024
Dorzucę parę groszy odnośnie ciszy, bo walczyłem z tym kiedyś bardzo długo (wtedy bezskutecznie - wada NASa) a i ostatnio, jakiś rok temu. Sama głośność dysków to jedno, drugie to wyciszenie... Mam 8x8TB 7200RPM HGST i po wsadzeniu do TVS-1282 myślałem, że wyniosę zestaw na balkon ;), a w...- miwis
- Post #18
-
Dyskusja TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)
Rozumiem, ale to chyba takie trochę zboczenie zawodowe - często szkolę ludzi i soft zmienia się średnio raz na kwartał - wszystko (podręczniki, slajdy, ćwiczenia) trzeba od nowa "wyprodukować" na nowej wersji - więc znam ten ból. Z mojej strony mogę tylko zaproponować, by takie must have miały...- miwis
- Post #22
-
Dyskusja TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)
Znam ten cykl i podobne organizowane przez Łukasza jeszcze w F, ale jednak dużo rzeczy brakuje :). Lub, używając właściwszych słów, nie wszystkie scenariusze są przedstawione (na zasadzie: jeśli potrzeba tego to zrób to, ale jeśli czegoś innego to zrób to, tamto, ale nawet nie myśl o tym i...- miwis
- Post #20
-
No właśnie, ja większość rzeczy kupiłem z NASem od razu (48GB RAM + QM2, I5-6500 by default), ale NASa musiałem wymienić, bo nie dało się pracować (hałas, wibracje). Trochę poleżał, ale wymieniony model jest prawie bezszelestny (dopóki są SSD - ale tamten "jeździł" po biurku i bez dysków :D)...- miwis
- Post #18
-
@Ricoland Heh. Na pewno :) Ja już miałem jedno podejście do Q kilka lat temu, ale zniechęciło mnie, delikatnie mówiąc, podejście samego Q do pewnych spraw i absolutne oderwanie od oczekiwań (przynajmniej części) użytkowników i rzeczywistości... Mimo, że wtedy byłem mocno zapalony i nawet...- miwis
- Post #16
-
@jerry1333 - tak, zapewne, masz rację. Tylko, że zależnie skąd się wystartuje to kreatory wyglądają inaczej. Finalnie może jest to samo, ale tego nie ma w manualu :( @Ricoland - staram się robić jak Q przykazał, ale część wydaje mi się nielogiczna/inna/wykluczająca się w porównaniu do używanych...- miwis
- Post #14