Recent Content by PabloPCK

1. P

Pomoc Padł 1 dysk w NAS z systemem. Jak odzyskać dane z pozostałych dysków?

Skoro ta z forum nie działała to pobrałem najnowszą ze strony Disk Recovery Software and Hard Drive Recovery tool for Windows, Mac, and Linux jest opisane, że trzeba zapłacić za licencję. Mam tylko nadzieję, że ta najtańsza wystarczy aby skopiować znalezione dane. Bo 899$ nie wydam na pełną...
  2. P

Witam, niestety ale R-Studio z działu download nie daje się zainstalować. Pobrałem go ze strony producenta i uruchomiłem. Mam jednak pytanie w jaki sposób mam skanować dyski jeżeli miałem je podłączone w JBOD? bo nie widzę tam takiej opcji, są tylko różne wersje RAID.
  3. P

Witam, posiadam NAS 464 i 2 dni po migracji ze starego urządzenia padł mi 1 dysk w serwerze. Niestety całość była zbudowana na JBOD, więc mam świadomość, że z uszkodzonego dysku niczego nie odzyskam, jednak w serwerze są jeszcze 3 dyski na których na pewno znajdują się dane i czy jest możliwość...
  4. P

Instruktaż/Tutorial PXE+TFTP - czyli instalacja Windows przez sieć

Jaki system wgrasz taki będziesz mieć. wszystko to co da się ściągnąć jako wersja instalacyjna z Microsoft. Faktycznie za pierwszym razem trzeba z tym chwilę powalczyć i się wczytać ale potem jest już to proste :)
  5. P

Pomoc Dodanie 3 dysku do puli Jbod

Witam, mam na serwerze ustawioną pulę pamięci składającą się z 2 dysków. Użyłem Jbod gdyż nie potrzebuję zabezpieczenia tych danych a jedynie przestrzeni. W tym momencie dokupiłem dysku nr 3 i chciałbym powiększyć istniejące miejsce, aby do tych samych katalogów wgrywać kolejne pliki. Czy jest...
  6. P

Pomoc Udostępnienie folderu z NAS na zewnątrz bez stałego IP

Jak chcesz udostępnić tylko kilka plików to zawsze możesz skorzystać z portali typu megawrzuta.pl
  7. P

Pomoc kablówka z vectry

Nie wiem czy Vectra pozwala samodzielnie przestawić router w tryb Bridge bo Inea nie. Trzeba dzwonić na infolinię aby to zmienili. Ich routery w trybie Bridge przekazują cały ruch na urządzenie podpięte po LAN, Wi-Fi w ogóle wówczas nie działa. Toteż przy takiej konfiguracji potrzebny jest...
  8. P

Ok nieprecyzyjnie się wyraziłem - przepraszam DDNS jest jak mamy zmienny publiczny adres IP Tj. jeżeli nie posiadamy stałego publicznego adresu IP Nie posiadając w ogóle publicznego adresu IP nie ma w ogóle tematu :)
  9. P

Pomoc kablówka z vectry

Ja jestem zwolennikiem stosowania własnych routerów, ponieważ mamy wówczas pełną możliwość ich konfiguracji, a nie tak jak jest to w sprzęcie dawanym nam przez operatora tylko wybranych przez nich funkcji. Oczywiście urządzenie nie ma nic wspólnego z tym czy mamy publiczny IP Nie ma on także...
  10. P

DynDNS jest właśnie dla ludzi nie mających publicznego IP aby z zewnątrz było można się zalogować na urządzenia w sieci. Poradziłeś sobie przez myqnapcloud i jest to najprostsze rozwiązanie tego problemu.
  11. P

Pomoc Logowanie do udziałów sieciowych i wylogowanie z nich bez restartu komputera

Jeżeli zrobisz osobne konta z Windows dla każdego użytkownika to nie musi się ten użytkownik wylogowywać z serwera. Każdy użytkownik ma swoje hasło do Windows i podpięte swoje dyski sieciowe na swoich uprawnieniach.
  12. P

Instruktaż/Tutorial PXE+TFTP - czyli instalacja Windows przez sieć

Wszystko jest aktualne dla każdego systemu. wystarczy, że taki system skopiujesz do głównego katalogu.
  13. P

Pomoc Usunięcie Folderu Homes

Witam, Przeglądając zasoby serwera przez Eksplorator plików na serwerze spotkałem folder "Homes". W nim są katalogi wszystkich użytkowników. Co to za katalog i jak się go pozbyć? Zaznaczam że nie jest to katalog "Home" czyli Panel Sterowania>>Uprawnienia>>Użytkownicy>> Foldery domowe bo tam mam...
  14. P

Pomoc kthreaddnai malware? kionai

Wg tego chyba mam zainstalowane zarówno optware jak i entware i caly czas komunikaty jak widać... Z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn po wylogowaniu się z konta admina zadziałało... MC działa tylko z konta admin, nie działa z innego konta którym domyślnie się posługuję i które jest także...