Recent Content by paszczap

1. P

Pomoc Automatyczne przekazywanie zdjęć z telefonu - Qfile,Qphoto,Qsync - co wybrać?

do niedawna również tak bym odpowiedział... niestety QNAP ma beznadziejne aplikacje mobilne :/ 1. Zupełnie nie radzi sobie z synchronizacją, dlatego najlepszą opcją jest pomijanie plikó o tych samych nazwach :/ 2. Co jakiś czas pojawiają się błędy w transferze :/ 3. Po przerwaniu transferu...
  2. P

Pomoc QuMagie: Odtwarzanie filmów w różnych rozdzielczościach nie działa :/

Dzień Dobry Wszystkim, mam następujący problem. Ustawiłem transkodowanie wysyłanych na QNAPa filmów i chciałbym teraz z tego skorzystać odtwarzać je w QuMagie w niższych rozdzielczościach (np. przez internet czy na telefonie). Opiszę problem na przykjładzie tego samego filmu: Polega on na...
  3. P

Pomoc Jak przenieść automatyczne tworzenie folderów użytkowników na inny wolumin (szyfrowany)?

@grzenio wybrałem po prostu nowy wolumin dla homes i je przeniósł bez problemu. Problem jednak tkwi w tym że po restarcie serwera zmienia mi lokalizację udziału home i homes. przez co są puste. Wtedy musze ponawiać operację. Czyli za każdym restartem to samo. Myślę, że to przez to, że nie radzi...
  4. P

Pomoc Jak przenieść automatyczne tworzenie folderów użytkowników na inny wolumin (szyfrowany)?

@grzenio, przypominam się jeśli pozwolisz... Cośtam podziałałem, ale mam wątpliwości czy dobrze...
  5. P

Pomoc Nowa luka bezpieczństwa w QNAPie? logowanie 2-składnikowe

Cześć, szukam na QNAPie informacji, jakie urządzenia są trakowane jako zaufane tj. na których z nich został zapamiętany użytkownik - stąd nie musi korzystać z logowania 2-składnikowego z tego konkretnego urządzenia. Innymi słowy gdze jest taka lista? Co wiecej gdzie jest opcja, aby takiego...
  6. P

Pomoc myqnapcloud czy w ogóle to potrzebuje przy IP zewnetrznym?

@prozak64, przepraszam, ale mam wrażenie, że pomieszałeś kilka rzeczy. DDNS działa świetnie bez znaczenia, czy IP jest stałe czy zmienne. Zresztą celem tej usługi jest obsługa zmiennego IP. Usługa polega na przekierowaniu nazwy na aktualne IP. Aktualne IP jest co jakiś czas aktualizowane na...
  7. P

dlaczego przez rsync? Tu się zgubiłem, bo poniżej piszesz, że QNAP sam przeniesie katalogi userów: No tak... Zastanawia mnie tylko, czy Qsync i inne aplikacje będą robić takie jaja jak Multimedia Console / QuMagie ...
  8. P

Pomoc Szyfrowanie wolumenu - reset ustawień folderów po odszyfrowaniu

Np. czasem trzeba zagwarantować większe bezpieczeństwo pewnym danym, zwłaszcza jeśli one należą do osób, które sobie tego życzą.
  9. P

Dzięki :) To pierwsze znalazłem. Natomiast mam kilka pytań: 1) Czy jak zmienie tam wolumin, to przeniesie mi foldery userów na inny wolumin (i ten fajny mechanizm linkowania udziału home danego usera do jego domowego?) Czy może utworzy dla każdego usera jego folder na nowym i dane trzeba...
  10. P

Cześć! :) Z tego co zauważyłęm QNAP ma chwalebny mchanizm tworzenia folderów użytkowników w /homes i co więcej tworzy udział home dla zalogowanego użytkownika (czy się mylę) Jest to super wygodne. Natomiast chciałbym mieć ten folder przeniesiony na inny wolumin (szyfrowany). Po to aby dla...
  11. P

Właśnie niestety pisząc po wpisaniu hasła miałem na myśli po odblokowaniu woluminu :/ Kolejną czynnością, którą muszę robić za każdym razem to przklikać się przez Multimedia Console i do każdego programu wybrać źródła zawartości - jest to super uciążliwe... :/ Zwłaszcza, ze łątwo się tutaj...
  12. P

Dzień Dobry Wszystkim, jestem nowym użytkownikiem i próbuję się "zadomowić" na Qnapie. Pomyślałem, że chciałbym większość danych mieć na zaszyrowanym woluminie (na wszelki wyapdek), aby się nie zastanawiać co zapisywać na zaszyfrowanym, a co na niezaszyfrowanym. Tak też zrobiłem. Niestety...
  13. P

Pomoc Indeksowanie plików multimedialnych: QuMagie, AI

Dzień Dobry Wszystkim, posiadam QNAPa od niedawna, więc próbuję się na nim rozgościć, ale już pojawiły się pierwsze problemy. Mam pytanie dot. indeksowania, reindeksowania plików multimedialnych. Co zrobiłem? 1. Zindeksowałem moje zjęcia i video. 2. Ustawiłem sobie backup zdjęć z telefonu...
  14. P

Pomoc QuMagie - korekta rozpoznawania twarzy

@jsbien, da się to prosto zrobić. Wystarczy znaznacyć zdjęcia w danej grupie które nalezą do innej osoby, wybrac edycję i zaznaczyc, że to zdjęcia innej osoby (i wybrać której lub dodąć nową), bądź zaznaczyć, ze się tej osoby nie zna. Pozdrawiam