Recent Content by Qbajag

1. Qbajag

Pomoc TS-251 a dysk HDD 22TB

mam taki dysk w podobnym TS-351 i oraz w TS673A jest bez problemu widoczny co do jakości dysków klasy enterprise zdania są podzielone ja zrezygnowałem z IronWolf na rzecz Toshiba i nie żałuję, Toshiba MG series ma Power Loss Protection (PLP) oparty na superkondensatorach wbudowanych w dysk. Co...
  2. Qbajag

Pomoc TS-673A - Nagły restart bez poprawnego zamknięcia systemu

CHyba Coś jest na rzeczy bo wydali nowy firmware QuTS hero h5.2.9.3410 build 20260214 "Fixed an issue where the NAS might unexpectedly restart under certain conditions."
  3. Qbajag

Pomoc TS-673A - Nagły restart bez poprawnego zamknięcia systemu

co do przebudowy RAID to polecem zakup dysków z wbudowanymi superkondensatorami przykładowo Toshiba Seri MGxxAxAxxTE (np MG09ACA18TE), dyski te po zaniku napięcia potrafią dokończyć zapisywanie danych co powoduje, że po przywróceniu zasilania system plików jest spójny i nie ma potrzeby...
  4. Qbajag

Pomoc TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja.

niestety raid 1 ->5 niewykonalny ale jeśli chcesz w miarę bezboleśnie przenieść konfigurację i dane to można zrobić tak: 1. Utworzyć nową pule2 raid5 2. przenieść wszystkie aplikacjie z puli 1 na pulę 2 (migruj w app center) 3. kopia wszystkiech danych z puli 1 na 2 to w obrębie nasa bedzię...
  5. Qbajag

W zależności od tego ile dysków dodasz masz możliwość dokonania migracji z raid 5 (raidz1) na Raid 6 (Raidz2), ale potrzebne są przynajmniej 2 nowe dyski. wykonane na żywym organizmie hero :) tu dodatkowe info Link...
  6. Qbajag

Chyba się mylisz właśnie dokonałem migracji z RAID 5 na 6 działa to trochę inaczej niż w QTS ale Hero od wersji 5.1 pozwala na migrację. Do migracji z raid 5 na 6 potrzebne sa 2 nowe dyski. Nie próbowałem rozbudowy raid 1 (bo chyba nie jest wspierane) do 5->6 ale spróbuj dołożyć 3 dyski i zobacz...
  7. Qbajag

Pomoc SMB Multichannel Optymalizacja łacza 2 x 2,5GB -> 1x 5Gb

chyba dobrze napisałem, że mam switch niezarządzalny nie jest skonfigurowany LACP, również przeczytałem zasady podane powyżej ale jak już napisałem przy połączeniu po jednym numerze IP pasmo jest wydajniejsze niż po nazwie i drugim IP, i chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną że raz to...
  8. Qbajag

Pomoc SMB Multichannel Optymalizacja łacza 2 x 2,5GB -> 1x 5Gb

Witam. Konfiguracja portów NAS (TS673A) 2 X 2,5Gb obie karty podłaczone do switch'a 2,5/10Gb niezarządzalnego pierwsza karta IP 192.168.2.102 druga karta IP 192.168.2.103 - tutaj ustawiona brama w konfiguracji przełącznika. do tego komputer z łączem 1 x 5Gb podłączony do tego samego switch'a...
  9. Qbajag

Pomoc Qmail agent Błąd po przeniesieniu plikacji z QTS do QuTS Hero

Witajcie, Zmieniłem swojego wysłużonego TS351 na TS673A a przy okazji system na Hero , przeniesienie danych i większości aplikacji nie było dużym problemem, natomiast pojawił się problem z aplikacją Qmail agent, po skopiowaniu aplikacji z starego 351 do katalogu z aplikacjami na 673 dokonałem...
  10. Qbajag

Zmiana Qnap-a na model TS-473A-16G

czy to oznacza że dyski z QTS będą widoczne w Hero? i będzie można czy to oznacza że dyski z QTS będą widoczne w Hero? i będzie można z nich korzystać?
  11. Qbajag

Pomoc Polecany dysk zewnętrzny 12-16TB do backup-u.

Ja kupiłem stację dokującą USB 3.0 Unitek 2.5"/3.5" SATA - USB 3.2 Gen 1 (Y-3026) - Stacja dokująca - Morele.net na 2xHDD i włożyłem dysk 16GB i działa świetnie dodatkowo można klonować dyski bez konieczności podłączania do komputera.
  12. Qbajag

Pomoc TS 673A QuTS Hero - zwiększanie puli pamięci dyskowej

Ktoś to testował w hero? Wszędzie jest informacja że nie można dodawać dysków, ale podobno można stosować różnej pojemności, jak to wygląda w praktyce, czy w przypadku dysków różnej pojemności, można wykorzystać większą pojemność w RAID5 niż pojemność najmniejszego dysku razy ilość dysków minus 1?
  13. Qbajag

Pomoc TS - 351 system na M2

Tak nie ma żadnych problemów.
  14. Qbajag

Pomoc Przenoszenie udziałów z uprawnieniami na inny wolumin

Ja ten problem rozwiązuję nieco inaczej: przypuśćmy że chcę przenieść udział "container" z wolumen1 na wolumen2 ważne żeby wyłączyć wszystkie usługi korzystające z udziału 1. tworzę nowy udział na volumen2 o nazwie TEMP z wszystkimi możliwymi uprawnieniami dla wszystkich użytkowników i go...