-
Zakup Qnapa - 4 dyski
Testowalem trzy - openmediavault, freenas, nas4free - pierwszy jest na debianie drugi i trzeci z tego co pamietam na freebsd. Zam debiana wiec wybralem openmediavault. Ale polecam sobie potestowac i dobrac najlepszy dla siebie. Jest troche tego: 12 Alternatives to FreeNAS | Top Best...- r4id
- Post #40
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Zakup Qnapa - 4 dyski
hiehiehie troche przesadziles tu z porownaniem, predzej bym to przyrównał do kupienia firmowego kompa np HP czy jakiegos innego a kupienie czesci i zrobienia sobie skladaka. Ale nie chce tu zaczynac dyskusji nt. wyzszosci sw. bozego narodzenia nad wielkanocnymi ;p- r4id
- Post #38
-
Zakup Qnapa - 4 dyski
No właśnie. Ja plus moich dwóch kumpli tak zrobiliśmy, zrezygnowaliśmy z qnapow na rzecz zbudowania samemu nasa, postawienia na tym openmediavault a przy telewizorach mamy raspberry pi 3 lub odroida c2 lub jak ktoś woli lepsza wydajność to mały komp z płyta z wlutowanym prockiem lub jakis inny...- r4id
- Post #36
-
Zakup Qnapa - 4 dyski
A tam zaraz trzeba ciągle grzebać. Budujesz maszynę taka jaka chcesz, stawiasz jakiegoś free"nasa" lub innego omv. I zapominasz ze cos masz tak samo jak przy qnapie. Tyle ze jak cos zachcesz sobie porobic to Cie nikt i nic nie ogranicza.- r4id
- Post #11
-
Przy piwie Chłodzenie wodne dla Qnapa
a ja mieszam 50/50 woda z borygo :winkytongue: Jak bym mial kupować ten UV to cenowo by mnie zjadło ;p do mojego zestawu wchodzą z 2 czy 3 litry.- r4id
- Post #38
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
w stresie trzeba pompę podkręcić na szybsze obroty. to trzyma 70 stopni. bo na najsłabszych obrotach po 30 min ma 90 stopni. 44-48 to ja mam na kompie pracujacym wlacznie z ogladaniem tv-sat. jakies 30/40% obciazenia- r4id
- Post #30
-
eeee tam, przy tych upalach procek ma 44-48 stopni.- r4id
- Post #28
-
Ja mam jako chłodnice kaloryfer 1mx1m na zewnątrz obudowy, co eliminuje wiatraki, pompa cwu z regulacja obrotow, obroty minimalne. w budzie dyski ssd - i cisza kompletna.... :)- r4id
- Post #20
-
Przy piwie Observium
No to bede drugi ;p Niestety brak juz Qnap'a w zestawieniu, moj 470 pro poszedł w odstawkę (i sie kurzy w szafie ;p) na rzecz openmediavault.- r4id
- Post #2
-
Dyskusja UPS "automatyczne" odłączanie się
hmmmm. U mnie virtualka startuje razem z systemem. I z tego co zaobserwowalem to virtualka staruje szybciej niz porty usb. Wiem to bo jakis czas temu walczylem by virtualka startujaca z calym nasem miala podlaczone urzadzenie na usb i za nic nie moglem tego wykombinowac jak opoznic start qvm tak...- r4id
- Post #33
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
mariuszsal a uzywasz jakis portow usb na wirtualce? bo ja korzystam z virtualki nonstop ale nie mam podpietych portow usb pod virtualke i wszystko jest ok.- r4id
- Post #31
-
U mnie gdy mam podłączoną tylko drukarkę pod port usb 2.0 i ups'a pod drugie usb 2.0 to wszystko jest ok. W sytuacji gdy podłącze dyski pod usb 3.0 to po jakims czasie nastepują rozłączenia ups'a. np. dzis przez noc bylo 10 rozłączeń i podłączeń. QNAP TS-470 Pro Firmware 4.1.3 , 2015/02/17 UPS...- r4id
- Post #18
-
Przy piwie Jaki router/switch do TS-469Pro?
@mariuszal Mikrotiki tez maja podobna funkcjonalność co Ubiquiti ze swoim Unifi. Wydaje mi się ze nawet lepiej jest rozwiązana. W mikrotiku nazywa to sie caps, dziala zacnie to. Właśnie powoli rozbudowuje to u siebie w firmie.- r4id
- Post #6
-
QNAP vs S
remek_s - uważasz ze syno ma stabilniejszy fw? Odsyłam na pronas.pl do działu firmware i postu o fw 5. Zobacz jak userzy psiocza na syno i chca zmieniac na qnap ;p. Zeby nie bylo uwazam syno za naprawde dobry sprzet. Mam go od paru lat. W tym tygodniu dopiero postanowiłem przeskoczyć na qnap'a...- r4id
- Post #18
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy