Recent Content by Roch

1. R

Pomoc Qlocker - atak na Qnapy

Fizyka kwantowa to nie jest. ale mimo wszystko wymaga poświecenia czasu i niestety nie ma go za dużo, co pokazuje mój przykład z QNAP - brak zalogowania się w celu aktualizacji przez ponad tydzień i dane stracone. Dlatego do małej firmy chciałbym mieć jednak coś bardziej bezpiecznego i kogoś, co...
  2. R

Niestety jak nie zadziała odzyskanie danych, to już nie da się kupić klucza - strona zamknięta. Może udostępnią te klucze wszystkim, jak już nie kasują za to. QNAP confirms Qlocker ransomware used HBS backdoor account (bleepingcomputer.com) Jestem skory kupić do firmy jakieś pewne rozwiązanie...
  3. R

Port z 8080 miałem zmieniony, ale niestety NAS nie był jak powinien być - w security counselor było nie wszystko na zielono. Mam 3 QNAPY i na jednym nie miałem zmienionego portu - i Security Counselor tego nie pokazuje, że zaleca zmianę. To też można uważać jako błąd QNAPA - nie każdy użytkownik...
  4. R

Póki co jeszcze nie udało mi się odzyskać, ale będę walczył, bo szkoda zawartości. Firmy mogą sobie pozwolić na zapłatę takiej kwoty, bo to dla nich może być potrzebne do pracy, ale też najczęściej w firmach dane są lepiej zabezpieczone niż przez użytkownika, co loguje się raz na miesiąc, a...
  5. R

Nie wszystko wie, poszedłem sprawdzić i dziury jednak nie ma:) W tym okresie za dużo się nie łączyło, ale pewni trzeba by sprawdzać głębiej.
  6. R

Gdzie w sieci wyciekło jaką furą jeżdżę?;) Nie oczekiwałbym kasy za auto, tylko wymiany wadliwej opony. A jakby opona była wadliwa, to wymieniliby pewno - przecież właśnie są akcję serwisowe, że wymieniają wadliwe elementy (właśnie mi wymieniają wahacze przednie na gwarancji, a wiadomo, że...
  7. R

@piotros Dzięki, będę sprawdzał, bo szkoda historii tylu lat. Głupota, bez beackupu, ale nigdy nie było czasu, bo to tylko zdjęcia. Uważam, że to błąd Qnapa - w końcu to rozwiązanie dla użytkowników domowych (TS-251), reklamowane jako wygoda przechowywania danych, udostępniania i bezpieczeństwo...
  8. R

Szukam wszędzie i niestety nie znalazłem odpowiedzi, czy jest szansa za rozszyfrowanie danych bez płacenia? Zaszyfrowało mi w dn. 21.04, upgrade zrobiłem 24.04 po info w necie, że coś takiego jest, i nie sprawdziłem czy pliki zaszyfrowane, bo to qnap domowy, na którym trzymamy zdjęcia rodzinne...