wydaje mi sie, że nie skoro tak bardzo chcesz ratować serwer warty 900zl podczas premiery, to jednak cos musi byc warty
nie ma dla tego urzadzenia wsparcia, ponadto support po serwisowy tez nie jest warty urzadzen w tych widelkach cenowych
Nie wiem czy znajdziesz rozwiązanie tak łatwo.
Samba header jest ruchem troche takim jak traffic drogowy, piggyback
[MS-CIFS]: The SMB Header | Microsoft Docs
PS. a łapanie się za rozwiązanie NFS to zły pomysł. Nawet domyślnie Linux Desktop...
Taka jest specyfikacja Samby.
[SAMBA] slow directory listing : linuxquestions (reddit.com)
Microsoft Message Analyzer uruchamiasz, monitorujesz i zobaczysz ile danych przepływa przez Sambe. To nie jest directory listing, ktory wysyła Ci tylko...
No to problem --> Microsoft.
Natomiast nie widzę sensu aby się tym przejmować. Nawet na Apple nie używa się AFP, tylko Samba. A problem dotyczy wsparcia NFS dla Windows.
Microsoft
primo - dotyczy to SMB ! problem dotyka więc nie tylko QNAPa ale i S, EMC , Asustor etc !
więc jak chcesz się kogoś przyczepiać to po równo proszę , okej ?
secundo - z rzeczy które warto zrobić:
1. wyłączyć IPv6 wszędzie
2. sprawdzić...
AFP macOS Monterey 12.3.
Samba Windows 11:
NFS Ubuntu 20.04 Server+Desktop:
Windows 11 ponownie:
AFP Mac ponownie:
U mnie działa.
Coś musisz mieć skopane.
Raczej zle zapinasz tego NFS'a. Polskie znaki powinny byc dla obu protokołów. Nie bardzo rozumiem dlaczego musisz uzywac na Windowsie NFS?
Kombinujesz cos...
Test:
Odpal Windows 10 - zapisz polskie nazwy plikow po Samba
Odpal Ubuntu, zapnij po...
Prowlarr - program pomocniczy dla programów sonarr/radarr itd , dodający indexery do nich .. jakby ktoś jeszcze zrobił taki do downloaderów to byłoby bosko.
docker volume create prowlarr_config
docker run -d \
--name=prowlarr \
-e PUID=0 \...
raczej robisz kable w standardzie 5e .. no chyba że masz chody w hurtowni to lecisz w 6e :D
ja bym dodał plastikowy szyb w pionie (DLP kanał instalacyjny 50x150), weź pod uwage żeby kable miały się na czym pracować (zwłaszcza te zewnętrzne.. ) i...
Nie wiem, może wyłącz ten cache. To przenoszenie 5MB/s dotyczy małych plików czy dużych?
Zainstalowałeś Entware i np. Midnight Commander i za pomocą tego przenosisz pliki czy File station?