Ja uzywam 4011 z WiFi i raczej mocno sobie chwale. Zresztą trudno zrobic lepszy router.
No i okazuje się że się da...
Wspominany przez Ciebie wybór
RB5009 - the RB4011 killer! : mikrotik (reddit.com)
PS. Sam sobie odpowiedziałeś na pytania...
Zapraszamy do działu Wiki :)
Jak to zrobić? - QuFirewall - Jak zabezpieczyć serwer przed atakami a jednocześnie komfortowo z niego korzystać? Wersja dla regionu: Polska
PS. Korzystanie z VPN typu Qbelt jest stosunkowo proste i będziesz mieć...
Jeśli aplikacja Qsync zwolniła i bardzo długo zajmuje jej synchronizacja plików upewnij się kilku kwestii:
Do połączenia z serwerem QNAP NAS w aplikacji Qsync nie używasz połączenia realizowanego przez chmurę QID/CloudLink lecz połączenia...
Jak wykonać pomiar prędkości pomiędzy dwoma serwerami QNAP NAS?
Zaloguj się do serwera serwera A i B (QNAP NAS) przez przeglądarkę i wykonaj następujące na obu serwerach:
Na czas testów wyłącz QuFirewall
Zainstaluj Entware (Jak to zrobić? -...
Grafana, InfluxDB + Loki. Syslog zdaje sie ze potrafi pisac do influxdb bezposrednio (mignal mi kiedys jakis input syslogowy), wiec pewnie mozna by bylo pominac Telegrafa.
Poziom trudności: Łatwy
Czas konfiguracji: 15-30 minut
Scenariusz
Firma X posiada serwer QNAP NAS, na którym pracują pracownicy.
Właściciel firmy X chciałby zabezpieczyć serwer firmowy, posiada w domu drugi serwer QNAP NAS i chce je spiąć...
1. Użytkownik admin tworzy nowy folder w obrębie swojej przestrzeni Qsync. Zmienia folder w tzw. folder grupowy.
2. Następnie zaprasza użytkownika
3. Użytkownik sylwia przyjmuje zaproszenie. Od tej pory użytkownik admin i sylwia mogą pracować...
Do logów miałem się bawić w Loki - Grafana Loki (a dokładniej prometheus, grafana, loki) ale w domu jak Silas wspomiał to sztuka dla sztuki.
Do pakowania logów do bazy można użyć Telegraf - telegraf/plugins/inputs/syslog at master ·...
No tak, ja Ci odpisywalem. Generalnie nawet gdybym chciał Ci pomóc to nie mam jak. Nie mamy czegoś takiego jak archiwalne repozytorium. Urządzenie jest EOL. Sprawdź numer seryjny. Pierwsze dwie cyfry po literze Q oznaczają rok produkcji. To jest...
Eeeee piękne to jest dopiero kiedy faktycznie filtrujesz logi. Inaczej stracisz w cholere czasu i będziesz patrzył na wykresiki.
Według mnie dla HOME, czy SOHO szkoda zachodu.
Musisz postawić wirtualkę i się bawić:
How To Install and Secure...
Dlaczego? Za dużo informacji do przeglądania i obsłużenia?
Robisz to dla zabawy czy profesjonalnego użytku? Bo jeśli dla zabawy dla routera domowego i jakiś innych głupot to szkoda Twojego czasu.
Jeśli dla profesjonalnego użytku to musisz...
Support jest ale dla oprogramowania 4.5+ :D
Support pomaga w starym firmware tylko w przypadku RAID.
Jeśli pisze, że nie ma aktualizacji systemu to nie ma - wycofane