-
Dyskusja Czy można przenieść dyski pomiędzy QNAPami?
Dziękuję za odpowiedź. PS. sprawdzę na innym zasilaczu i kościach.- tadek
- Post #3
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Czy można przenieść dyski pomiędzy QNAPami?
Witam grupę Posiadam QNAP TS-453 Pro, który zawiesił się na booting. Po wyjęciu dysków, restartowaniu, cały czas to samo. Podpięcie monitora nie daje nawet sygnału. Pomyślałem, że posiadam jeszcze TS-412U, stąd moje pytanie. Czy jak te 4 dyski z 453 Pro włoże do 412U to będę miał nadal dostęp...- tadek
- Temat
- migracja dysków ts-412u ts-453
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Rozmiar woluminu a migawki
Dzięki.- tadek
- Post #5
-
Hej, czytałem to i też inne wątki i dalej nie wiem, skąd miejsce na migawki będzie konsumowane. Czy ten wolumin 6,5 TB to jest sztywna ilość miejsca nieruszana przez migawki, wtedy migawka sobie zabiera miejsce z tego pozostałego zasobu, czy też te 6,5 TB dzieli się na pliki oraz migawki.- tadek
- Post #3
-
Witajcie, Konfiguruję nowego QNAPa i mam problem z kwestią rozmiaru woluminu i miejsca na migawki, ale od początku. Posiadam 10,5 TB miejsca zrobionego w RAID1. Stworzyłem jeden wolumin 6,5 TB z myślą, aby pozostawić wolne miejsce na migawki. I tutaj jest moje pytanie. 1. czy migawki będą się...- tadek
- Temat
- pule i woluminy
- Odpowiedzi: 4
-
Dyskusja Kopia HBS czy replikacja migawek - co lepsze?
1 - nie wystarczy np. opcja logowania 2-składnikowa? 2 - to tak mam już zrobione.- tadek
- Post #16
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Ok a co z tym użytkownikiem z prawem dostępu? Nie mam VPN, loguję się normalnie po adminie. To źle?- tadek
- Post #14
-
Dzięki za odpowiedź. Co masz na myśli pisząc nie montujesz żadnych katalogów między Qnapami? Ja włączyłem HBS3 na żródłowym i wysyłam dane np. z jednego katalogu na katalog w drugim Qnapie. Źle robię?- tadek
- Post #12
-
Dzięki za odpowiedź. Jednak mam pytanie, ponieważ nie do końca wiem jak to jest z tym ransomware. Załóżmy, że będę miał zainfekowane jakieś pliki na Qnapie źródłowym i wyśle ona na backup te pliki, przez co zainfekje sie reszta. Jest to możliwe?- tadek
- Post #10
-
Dyskusja Kopia QNAP->QNAP w różnych lokalizacjach - bezpieczeństwo
Czyli jak usunę coś na serwerze źródłowym to także usunie na docelowym?- tadek
- Post #15
-
Pomoc Qnap TS-412U i brak migawek
Ok napisałem tm.- tadek
- Post #9
-
Witam, przychodzę tutaj z tego wątku i szukam najbardziej optymalnego rozwiązania. Jak to u mnie wygląda? Posiadam TS-453 Pro na którym pracuję. Zawiera on dla mnie krytycznie ważne pliki, dlatego zależy mi na ich zabezpieczeniu, czy to przed skasowaniem, czy ransomware. Tutaj mam RAID5 i...- tadek
- Post #8
-
Ok rozumiem. Pytam, ponieważ szukam rozwiązania, żeby zabezpieczyć się jakoś przed ransomware przy okazji mieć backup. Mam tak. Pracuję na plikach w TS-453 Pro i pomyślałem, że wykorzystam TS-412U do backupów, którym będę robił migawki. Jakie rozwiązanie w tej sytuacji byś proponował? Robić...- tadek
- Post #6
-
Witam ponownie, system plików mam EXT4.- tadek
- Post #4
-
Dzięki za wskazówkę. Co znaczy nowy format?- tadek
- Post #3