-
Dyskusja Aktualizacja zabezpieczeń, aktualizacja dotycząca jakości, aktualizacja funkcji
Ktoś mi wyjaśni czym się różnią te 3 pola wyboru ? :D- VDR
- Temat
- konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja QuLog Center odbieranie logów z innych urządzeń
Grafana, InfluxDB + Loki. Syslog zdaje sie ze potrafi pisac do influxdb bezposrednio (mignal mi kiedys jakis input syslogowy), wiec pewnie mozna by bylo pominac Telegrafa.- VDR
- Post #7
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Dyskusja Jaka rozdzielnica?
Ja bym zrobił trzy podrozdzielnice zamiast jednej - nie dość ze mniej km przewodów to ..... i latwiej ogarniac. Tez myslalem ze to zbedna rzecz i mam wszystko w jednej rozdzielnicy - 315 pól i .....jest za mała - skrętki już się nie zmieściły. Plus szafka rackowa na sieć ;) Co do Ampio - co...- VDR
- Post #4
- Forum: Smart Home: Home Assistant, Zigbee, IoT
-
Dyskusja Masowe ataki na QNAPy?
Tak jak wrzucil @Silas Mariusz - shodan.io - a jak dodam, ze można tego używać z cli i pisać skrypty wyszukujace to .... na prawde nie potrzeba duzo by znalezc podatne urzadzenia na to co odkrylismy. A jak jeszcze wpadniemy na pomysl by wrzucic trojana i go uspic by wyzwolic atak jak juz...- VDR
- Post #31
-
EOS i EOL dla urządzeń to nic nowego. Nic nie jest wieczne. Zresztą, proszę bardzo, lista urządzeń S - poszukaj sobie po słowie kluczowym "wycofany" Stan pomocy technicznej produktu firmy S | S Inc.- VDR
- Post #25
-
To jest statystyka pokazująca tylko i wyłącznie usługi zwracające słowo "QNAP" w jednym z największych hostów skanujących sieć. 9778 urządzeń w samej PL ;) Bardziej dokładniej: I może żeby jeszcze bardziej unaocznić. Jeden z losowo wybranych QNAP: Port 2000 wskazuje na Microtika nie do...- VDR
- Post #22
-
Kupno kolejnego QNAPa - co wybrać? 453D vs 653D vs 473A
Pecha ? Trzeba byc loserem loserów w moim odczuciu ;) 25 lat z systemami EXTx - z ext4 od poczatku jego istnienia, mnostwo dyskow z tym filesystemem i .....jeszcze nie doswiadczylem tego problemu, który według specjalistow zdarza sie nader czesto. Chyba musze puscic Lotto ;) ZFS czy btrfs...- VDR
- Post #64
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Kawa i papierosy Raid1 - czy komuś padły 2 dyski na raz
Przytrafiło - tyle ze w RAID-5 i na szczęście w taki sposób, że nie padły kluczowe sektory - i dało się zgrać wszystkie dane poza jednym plikiem, który leżał w uszkodzonych sektorach i nie było do niego sum CRC na żadnym dysku (próba czytania tego pliku rozwalała RAID, jak i rozwalała odbudowę)...- VDR
- Post #5
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja Qlocker - atak na Qnapy
Dlaczego nie przeszły do innego celu jak były blokowane przez QFirewall ? Przecież i tak nie osiągały celu już wcześniej ;) ;) Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka- VDR
- Post #481
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Próby pewnie są tylko Ty ich nie widzisz. Odpal sobie tcpdumpa albo wiresharka i popatrz na ruch przychodzacy bo w to, że pakiety magicznie nie fruwają bo nowy firmware wgrales ciężko uwierzyc. A może w tej Becie QFirewall jest uwalony i nie pokazuje ? ;) Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy...- VDR
- Post #478
-
@badziewiak odnosiłem się tylko do Twojego zdania, że Twój NAS jest na co dzień wyłączony. Tyle i aż tyle. Kłóci mi się to trochę z tym co teraz opisałeś ale może uruchamiasz vm,ki i to wszystko co opisałeś na np godzinę ;) Można i tak. Choć zwykły host na Linuxie byłby tańszy i dawał takie...- VDR
- Post #466
-
No to się zdecyduj czy tylko backup czy robi coś więcej :) Bo teraz już się okazuje, że masz serwery i vm`ki. A jak już przy tym jesteśmy to jak nie masz backupu maszyn wirtualnych, albo np. backupów zasobów podmontowanych w katalogach dla dockera - to coś na kształt Qlocker poradzi sobie...- VDR
- Post #464
-
@lolo czytanie ze zrozumieniem się kłania :) W żadnym miejscu nie potwierdzam, że QNAP to tylko backup. Wręcz na odwrót ! Ale tak, zgodzę się, że NAS może być backupem. Drogim ale jednak ;) No i czytam że zrozumieniem. NAS to dla Ciebie backup. Tak napisales. F1 to też samochód. Też się nim do...- VDR
- Post #462
-
Wszystko kwestia tego kto ile ma danych i do czego te dane wykorzystuje. Do takiego zastosowania jak Twoje to NAS to przerost formy nad treścią. Wystarczy zwykły zewnętrzny dysk twardy, na który zagrasz dane. Z NAS zyskujesz tylko wygodę. A teraz wyobraz sobie, że ktoś ma 6TB danych do których...- VDR
- Post #459
-
Do tego nie potrzeba stron ;)- VDR
- Post #430