Recent Content by WRaq

1. WRaq

Witam

Ten post jest tylko po to by pozbyć się ramki z ukończoną konfiguracją profilu. Niestety wymagania systemowe :(
  2. WRaq

Pomoc Uszkodzone Porty LAN w TS-509 Pro

Po dłuższej nieobecności w domu i odłączonym zasilaniu od QNAP 509 Pro i po ponownym podłączeniu go do sieci mam bardzo dziwny objaw. Mianowicie opa porty lan świecią wszytskimi lampkami światłem ciągłym. Nie przeszkadzało by mi to wcale, ale niestety karty sieciowe pomimo ustawionej...
  3. WRaq

TS-x39/509/809 Pro Oficjalny FW (Version 3.2.0 Build 1205)

<wstydnis> Chyba żaden link nie działa prawidłowo. Na serwerach nie ma takowych plików? Ciekawe dlaczego.
  4. WRaq

QNAP NMP-1000

Witam serdecznie pomocy Ja mam zgoła ciut inny problem. Obecnie posiadam QNAP'a TS-509 Pro i zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia, lecz bez dysku. Moje pytanie brzmią chyba dość prosto: 1) Czy będzie on współpracował ze swoim braciszkiem i bedzie możliwość odtwarzania z niego...
  5. WRaq

Pomoc Upgrade CPU w TS-509 Pro

I co bawił się ktoś z wymianą procka i dokładaniem RAM'u? Z tego co poczytałem na innych forach to dorzucenie RAM'u nie stanowi żadnego problemu. Co z prockiem? <wstydnis>
  6. WRaq

Lista kompatybilności UPS'ów z USB ??

Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek posiada UPS'a innego niż APC z portem USB który jest widzialny przez QNap'a? Chodzi mi o takich producentów jak: CyberPower, Ever, Fideltronik, Orvaldi ?? Bardzo proszę o wypowiedziw tej sprawie.
  7. WRaq

QlogR v2 - NAS Monitoring Utility

pomocy Czy toś myśli o nowszych wersjach QNapa'a (chodzi mi o 509, 639, 809, 839 i nowszych) Z tego co widze, to oprogramowonie obsługuje tylko QNapu 4-o dyskowe. Szkoda, że przestało być dalej rozwijane. Bardzo fajnie się prezentuje z wygladu i opisu.
  8. WRaq

uprawnienia w phpMyAdmin

Po zainstalowaniu phpMyAdmin wszytskie uprawnienia posiada użytkownik root W dokumentacji QNAP'a jest napisane, że login: root pass: admin Z resztą każdy powinien sobie już poradzić
  9. WRaq

xdove i majle za darmo...

Z teco co mi wiadomo, na zmiennym IP masz bardzo małe szanse na uruchomienie swojego serwera pocztowego. Nawet jeśli uda Ci się to i tak _ZAWSZE_ będziesz traktowany jako spamer i nigdy Twoje listy nie trafią tam gdzie trzeba (szczegóły na http://www.au.sorbs.net/). Więc jeśli zależy Ci na...
  10. WRaq

TS-509 Pro Official FW (Version 3.1.0 Build 0627)

Muszę powiedzieć, że upgrade z 2.1.1 do 3.1 poszedł bez najmniejszego problemu bez utraty danych za pomodą QNAP Finder. Nowy design jest przerażająco różny od dotychczasowego, to prawie tak jak przesiadka z win2000 na viste. Jeśli chodzi o nowości to bardzo i to bardzo przydatna funkcja SNMP...
  11. WRaq

[Q] PC -> QNAP 409 = 12 mb/s dlaczego tak wolno?

[~] # hdparm /dev/md0 /dev/md0: readonly = 0 (off) readahead = 1024 (on) geometry = 17920/2/4, sectors = 7801548800, start = 0 [~] # hdparm -tT /dev/md0 /dev/md0: Timing cached reads: 3488 MB in 2.00 seconds = 1743.86 MB/sec Timing buffered disk reads: 288 MB in 3.05...
  12. WRaq

Po sambie mam takie transfery:
  13. WRaq

Jak widać na załączonym obrazku udało mi sie uzyskać bardzo satysfakcjonujący wynik zapisu/odczytu ok 55MB/sek przy robieniu kopii bezpieczeństwa całego QNAP'a. Parametry sprzętu: 2 x QNAP 509 Pro Dyski Segate Barracuda ES2 podłączone w trybie SATA 2 (wyciągnięte jumper'y od downgrade do...
  14. WRaq

TS-509 Pro/Std Official FW (Version 3.1.0 Beta Build 0529)

Zrobcie testa migracji danych :) Ja nie mam gdzie zrobić backup'u i będę ryzykował upgrade'm na danych. Ale zanim to zrobie upewnie się, że u innych poszło OK. Z niecierpliwością czekam na wyniki....
  15. WRaq

Raid 5,5+1, 6 - odzysk danych z QNAP

Witam serdecznie Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość w jakis sposób zabezpieczenia się przed awarią sprzętu QNAP'a (nie dysków). Chodzi mi głównie o możliwość skopiowania konfiguracji ustawień QNAP'a w takie miejsce by po awarji sprzętu (kontroler, płyta, procesor, ram itp) była...