Recent Content by ZIM

1. Z

Asterisk - GUI

Na 409 chcesz postawic tylko GUI czy calego asteriska, Kiedys sie tym bawilem i ciekaw jestem czy 409 to pociagnie, bo z tego co pamietam troche zasobow potrzebuje.
  2. Z

[Qnap TS-509 lub TS-639] - [Linux+ Vmware + Guest OS]

WItam, Ali napisz mi po co ci MS Data Center bo tego nie rozumiem, Mam u siebie podobna konfiguracje, z 3 serwerami fizycznymi i VM Ware. Jaka wersje ESX posiadasz ? Masz Vmotion i load balancing ? Pozdro,
  3. Z

XDove zmiana portów

SiLAS z XDove juz soie poradzilem, Teraz mam problem z odblokowaniem portow w Qnapie, Pozdro
  4. Z

XDove zmiana portów

Witam, Czy istnieje mozliwosc zmiany portow pop3 i smtp(ten chyba mozna zmienic w konfiguracji) na "standardowe" ? Napiszcie dlaczego uzyto innych niz standardowe portów, umnie wiele uzadzen np faksy ksera nie maja mozliwosci zmiany portow w konfigach poczty? Pozdrawim, Odpowiadam...
  5. Z

TS-409 Pro/Std Official FW (Version 3.0.0 Beta Build 0121)

Silas, masz może informacje kiedy bedzie wypuszczona "produkcyjna" wersja 3 ?
  6. Z

Replikacja zawartości 1:1

WItam, Powiem ci ze zdziwila mnie troche Twoja odpowiedz, Jesli uzywasz Qnapa tylko jako serwera backupu danych to zgoda, ale jesli jako podstawowego serwera plikow to juz nie. Pada ci podstawowe urzadzeni, z userami, udzialami itd... Jelsi masz 3 userow i 2 udzialy, to zgoda przerost formy...
  7. Z

Zgoda, Tylko czy mozna to rzucic to automatu (crone), i czy da sie to robic majac dane na qnapie ? Nie mam jak tego sprawdzic, oba qnapy produkcyjne. Pozdrawiam,
  8. Z

Jaki Raid Polecacie do TS439Pro

Tak jest praktycznie zawsze przy odbudowie raidu, spowolnienie wynika zarowno z obciarzenia systemu (obojetnie czy to qnap czy kontroler) ale i z samych dyskow. Nawet na profesjolanych macierzach przy odbudowie raidu spada wydajnosc jednostki. Pozdrawiam,
  9. Z

Niestety z tego co sprawdzilem ta opcja zgrywa tylko zasoby, Czy istnieje mozliwosc kopiowania userow, ustawien itd, tak aby drugi qnap dzialal jak mirror ? Pozdrowionka
  10. Z

Firmware 3.0.0 i instalacja Optware, IceStation

Umnie na 109 i 409U wszytsko na Firmware 3 smiga pieknie. ;-)
  11. Z

[PROBLEM] Odpalanie skryptow Python bez chroot?

Ja mam 409U i 3x 1,5TB i wszystko jest ok. Raid 5 i 2750 GB dostepnych. Silas, wyjasnij oco chodzi z tym bugiem ?
  12. Z

Hej, Nie adrenaliny mi nie brakuje :), tylko urzadzenie jest nowe (409U) i jeszcze w fazie testow. Jak wdroze na "starym" sofcie to pozniej upgreade bedzie dosc ryzykowny... Pozdrawiam,
  13. Z

Witajcie, Testuje juz ktos ten soft ? Mozna bezpiecznie upgreadowac urzadzenie produkcyjne ? Pozdrawiam,
  14. Z

Nicodem, masz u siebie takie rozwiazanie ? Napisz jak konfiguracja itd, jesli dziala to sprawnie to fajna alternatywa dla maciezy. Pozdrawiam,
  15. Z

Witaj, Odpowiem ci pobieżnie ponieważ moja przygoda z Qnapem dopiero sie zaczyna, Natomiast co mnie zaskoczyło w twoim planie, piszesz ze chcesz naraz odpalić 5xMS server 2003 a użytkować ma do 10 userow. Trochę to dziwne. Natomiast możesz w miarę prosto to sprawdzić, postaw sobie Vmware ESXI...